F1 Forma-1 Eric Boullier Adrian Newey Red Bull McLaren
Kipihenten, felfrissülve, számos csapat pedig fejlesztésekkel is felvértezve érkezett Spa-Francorchamps-ba, a hétvégén esedékes Belga Nagydíj helyszínére, ám nem csak az idény hátralevő részéről esik egyre több szó, hanem a következő szezonról is. Van olyan Forma-1-es szakvezető, aki félig máris odaadományozta a szabályváltozásokat követő első vb-címet, de nem a Mercedesnek, hanem a Red Bullnak.

 

Amikor jelentősen változnak a regulák, attól mindig mindenki azt reméli a Forma-1-ben, hogy picit felkavarodik az állóvíz és azoknak is lehet esélyük a jó szereplésre, akiknek korábban nem minden volt papsajt. A közvélemény szerint a jelenlegi helyzetben csakis ez mentheti meg az autósport csúcsosztályát, ahol a turbós hibrid éra beköszönte óta minden a Mercedesről szól, amely – noha akadnak ballépéseik – még mindig rendíthetetlen monstrumként birtokolja a trónt.

Remények és álmok mindenütt vannak, ám akad olyan tekintélyes szakvezető is a paddockban, aki némi aggodalommal máris úgy véli, hogy akár eldőltnek is lehet tekinteni a 2017-es első, a regulamódosításokkal futott idényt. Az ominózus szakember Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója, aki azonban  a Red Bullról gondolja, hogy megtörheti a csillagos márka egyeduralmát.
F1 Forma-1 Eric Boullier Adrian Newey Red Bull McLaren
„Tudom, hogy mi is képesek vagyunk jól teljesíteni és keményen dolgozunk is az autón, mert hiszünk a saját képességeinkben, valamint abban, hogy folytatni tudjuk a felzárkózást. Szerintem egyébként a Red Bullra jobban oda kell figyelni, mint bárki másra, mert tudjuk jól, hogy mennyire értenek az autófejlesztéshez” – idézte az Autosport című brit szaklap a Hondával tavaly újra egybekelő, ám ezzel együtt az élmezőnytől távol került wokingi alakulat vezérét.

Boullier álláspontja nem alaptalan: a Red Bull a hivatalos csapattájékoztatás szerint a jövőben jobban számíthatnak majd a sportot újra élvezni kezdő varázslóra, a csúcskoponya Adrian Newey-ra, akinek szerepvállalása, és állítólag visszatért harci kedve valóban nehéz pillanatokat ígérhet a Mercedesnek, illetve a trónról ábrándozó összes többi formáció számára is. 
F1 Forma-1 Eric Boullier Adrian Newey Red Bull McLaren
A brit szakember idei Red Bullját, az RB12-est a szakma a legjobban sikerült konstrukciónak tartja, gondot okoz azonban, hogy az autót hajtó Renault-szív (amely így is sokkal erősebb annál, mint amilyen tavaly és tavalyelőtt volt) még mindig legalább 45 lóerővel gyengébb a Mercedesnél. Ha a mérnökguru megrázza magát, ahogyan arra már számos alkalommal láthattunk példát, s a Renault is odateszi magát annyira, amennyire ígérik a franciáknál, akkor Dietrich Mateschitz-nek valóban újra lehet oka arra, hogy örömködjön és ismét picit jobban megnyissa az energiaital-birodalom pénzcsapját.

Persze Boullier is hisz abban, hogy a McLaren jól jöhet ki a buliból, pláne annak fényében, hogy a mostani korszak katasztrofálisan sikerült a patinás brit alakulat számára: „Új éra kezdődik” – mondta a versenyigazgató. „Jelenleg egy ciklus végén vagyunk, amikor próbáljuk finomhangolni a teljesítményt minden területen. Jövőre más lesz az aerodinamika, nagyobb szárnyak, nagyobb padlólemezek jönnek. Míg mostanában már egy-egy talált pontnak is nagyon kell örülni a szélcsatornában, mostantól legalább tízet akarsz, mert minden egyes próbálkozás masszív javulást eredményez.”
F1 Forma-1 Eric Boullier Adrian Newey Red Bull McLaren
Az évad tizenharmadik futama előtt a McLaren 42 ponttal a konstruktőri tabella 7. helyén áll: az újonc Haast 14 ponttal előzik meg, a Toro Rossótól pedig 3 egységgel vannak elmaradva. A Boullier által favorizált Red Bull ezzel szemben 256 ponttal a 2. pozíciót birtokolja: az éllovas Mercedes nincs lőtávolban számukra, a Ferrarit pedig a nyári szünetet megelőző néhány futamon mutatott javuló formának köszönhetően 14 egységgel előzik meg.