Nagy lépést tett a Hungaroring vezetése a Forma-1-es Magyar Nagydíj 2016 utáni jövőjének biztosítása felé: múlt hétvégén, Abu-Dzabiban Bernie Ecclestone rábólintott a hosszabbításra, így a 2017-től 2021-ig tartó időszakra biztosítottnak tekinthető a mogyoródi futam helye a versenynaptárban.

A fejleményről a Formula.hu számolt be: a portál szerint a múlt hétvégi futamon Gerstl Péter, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke, a részvénytársaság nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője tárgyalt Ecclestone-nal a jelenlegi, 2016-ig érvényes szerződés utáni időszakról és a Formula One Management vezére áldását adta a hosszabbításra.

„Abu-Dzabiban a tárgyalás sikeres volt, a Magyar Nagydíj szerződése 2017-től 2021-ig meghosszabbításra kerül” – idézte a Formula.hu Gerstl Pétert, aki megerősítette azt is, hogy Ecclestone a korábbi híreszteléseknek megfelelően valóban csökkenteni akarja az európai helyszínek számát és csak a ’tradicionális’ helyszínekhez ragaszkodik.

Gerstl tájékoztatása szerint Ecclestone feltételeket is szabott, így a Hungaroring egyébként időszerű teljes újraaszfaltozását, valamint a nyomvonal módosítását mindenképpen végre kell hajtani. „Ecclestone úr kérése, hogy tegyük érdekesebbé a pálya nyomvonalát, létesítsünk több előzési pontot” – fogalmazott az alelnök. „Az új nyomvonal kialakításában ő is személyesen közreműködik, több versenyző bevonásával. Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Michael Schhumacher és Niki Lauda is javaslataival, tapasztalataival fogja segíteni a Hungaroring új pályacsíkjának kialakítását.”

Ahhoz, hogy a nyomvonal-módosítás, az újraaszfaltozás és a jogdíj-fizetés megtörténjen, elengedhetetlen az állami szerepvállalás, Gerstl azonban rámutatott: „A Magyar Kormány részéről a támogatás biztosított, hiszen a Magyar Nagydíj a magas jogdíj és az átépítés költségei ellenére is nemzetgazdasági szinten évről évre jelentős bevételt jelent hazánknak.”

Gerstl Pétert megszólaltatta a Nemzeti Sport is: a sportnapilap online kiadásának az üzletember elmondta, hogy Bernie Ecclestone egy hónapon belül nyújtja át az új szerződéstervezetet, amelyet a kormánnyal egyeztetve értékel a Hungaroring vezérkara, mielőtt aláírja. A pálya módosítására vonatkozó tervek előreláthatólag decemberig készülnek el, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, ki végzi el a nyomvonal módosítását.

Gerstl szerint a nyomvonalat érintő munkálatok a 2013-as hungaroringi futam után kezdődnek el, az viszont biztos, hogy a versenypálya orvosi központját és a főtornyot már a jövő évi viadal előtt felújítják.