Egyre komolyabb a régmúlt idők Forma-1-es autóinak adásvételére szakosodott piac, időről időre kerülnek elő újabb és újabb csemegék, olyasmire viszont ritkán pályázhatnak a vastag pénztárcájú vevők, amelyet most kínál egy londoni kereskedés: azt a Toleman-Hart TG184-2-est kínálják eladásra, amellyel Ayrton Senna az első dobogós eredményét produkálta az F1-ben.

 

A jelenlegi Lotus, korábban Renault és Benetton jogelődje, a Toleman a TG183B típusjelű konstrukcióval kezdte az 1984-es idényt, majd a negyedik futam után vetették be a TG184-est. Az elsőéves Senna ezzel a konstrukcióval, egészen pontosan a most piacon lévő példánnyal szerezte meg a 2. helyet az emlékezetes, azóta is sok vita tárgyát képező esős Monacói Nagydíjon, amelyen először futott leggyorsabb versenykört is.


Aligha lehet kétséges, hogy a dúsgazdag gyűjtők rámozdulnak a csemegére, amely Alex Prindiville-t, az autót eladásra kínáló londoni kereskedés vezérét is megbabonázta: „Nem hiszek a paranormális dolgokban, de amikor mostanában az esti órákban késő estig maradok a londoni kereskedésünkben, érzem, hogy megváltozott a kiállítóterem légköre és érzem, hogy nem vagyok egyedül. Ez akkor kezdődött, amikor megérkezett hozzánk Ayrton Senna Toleman-Hart F1-es versenyautója, amelynek értékesítését ránk bízták a tulajdonosok” – mondta az autókereskedés vezetője.


A kocsi az eredeti, az ominózus Monacói Nagydíjon is látott színezetében pompázik, az összes eredeti dokumentuma rendelkezésre áll. Annak, aki erre pályázik, 1 millió fontot, azaz nagyjából 412 millió forintot kell leszurkolnia és már rohanhat is az első versenypályára kipróbálni: ehhez ugyan szükséges némi szerelgetés, de az autókereskedés szerint a beüzemelés díja már benne van az árban…