Beindult a nagyüzem Austinban: a texasi város vadonatúj pályája, a Circuit of the Americas november 16-18-án fogadja első ízben a Forma-1 mezőnyét, s már megtartották az aszfaltcsík avató ünnepségét is. Az új helyszínen Mario Andretti és a Jerome d’Ambrosio körözhetett először.

Az avatóünnepségre múlt hétvégén kerítettek sort az amerikaiak: a pálya nagykövetévé kinevezett 72 esztendős Andretti – aki 1968 és 1982 között 128 F1-es nagydíjon indult, 12 győzelmet aratott és 1978-ban a világbajnokságot is megnyerte – egykori bajnoki autójával, egy Lotus 79-essel körözhetett, de megtett néhány fordulót egy háromüléses F1-essel is. Az amerikai legenda a különleges járgánnyal VIP-vendégeket furikázott, s közöttük egy Playmate-nek, Pilar Lastrának is megmutatta a száguldás semmi máshoz nem fogható élményét.


szólj hozzá: Mario Andretti avatta az austini F1-pályát

Jerome d’Ambrosio, a Lotus teszt- és tartalékpilótája is részt vett a pályaavatáson: a tavaly Virgin-színekben debütáló belga, az idei Olasz Nagydíjon a Lotusnál az egyfutamos eltiltással sújtott Romain Grosjean helyére beugró belga élvezte a száguldást az 5516 méter hosszú, az óramutató járásával ellentétes nyomvonalú aszfaltcsíkon.

„Versenyzői szempontból nagyon élvezetes ez a pálya. Mivel jól belátható helyen vannak, szerintem a rajongóknak is imádni fogják. Az első kanyar igazán különleges, érdekes lesz megfigyelni, hogy az emberek hogyan harcolnak a pozíciókért a futamon. Austin egyébként szuper város, nagyszerűnek ígérkezik az itteni látogatás” – nyilatkozta d’Ambrosio, aki a Renault 2010-es, R30 típusjelű, idei színezetben pompázó versenygépével körözött az új helyszínen.


szólj hozzá: Jerome d'Ambrosio az austini F1-es pályán

Mint ismeretes, az Egyesült Államokban legutóbb 2007-ben rendeztek Forma-1-es futamot: akkor Indianapolis volt a helyszín, amely 2000-től fogadta a királykategória mezőnyét.