F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Belga Nagydíj
Sergio Perez a legkevésbé sem aggódik amiatt, hogy még úgy sem került pont a jövőjével kapcsolatos találgatások végére, hogy érvényes szerződése van a Force Indiával. Az F+1 Blognak Spa-Francorchamps-ban elárulta: nem zavarja, hogy szponzorainak komoly kikötései vannak azzal kapcsolatban, hogy folytatja autóversenyzői pályafutását. A pilóta természetesen számos más érdekességről is beszélt a Belga Nagydí helyszínén.

 


Perez a részletekről természetesen hallgat, de paddockban sokan, sokfélét pusmognak a helyzetével kapcsolatban, ez alapján pedig körvonalazódik a kép. Ha minden igaz, támogatóinak csoportja - élen a világ leggazdagabb emberének tartott Carlos Slim vállalatával, a Telmex-szel – azt szeretné, ha továbbállna a Force Indiától, ahol a tulajdonosi kör botrányai miatt meglehetősen ingoványosnak érzik a talajt. Bár egyre nagyobb a sorbanállás arrafelé, a többség arra számít, hogy Perez a Renault gyári csapatánál köthet ki, amely megfelelő lehet a pilóta számára.
F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Belga Nagydíj
A Force India biztos benne, hogy Perez marad, a pilóta azonban nem titkolja, hogy a szponzorok elvárásainak is meg kell felelnie. Mint a Belga Nagydíj sajtónapján az F+1 Blognak elárulta, nem is talál ebben kivetnivalót: „Teljes mértékben el tudom fogadni ezt a helyzetet. A szponzoraim támogatása nagyon sokat jelent. Együtt dolgozunk, együtt döntünk arról is, hogy mi történjen. Ha ők nincsenek, talán soha nem jutottam volna el a Forma-1-ig” – mondta Perez, aki elárulta azt is, hogy mennyire egyszerűen indult a kapcsolata a világ leggazdagabb emberével: „Nagyon fiatal voltam, amikor találkoztam vele. Gokartoztam, egy gokartversenyen futottunk össze. Odajött, és azt mondta, hogy támogatni szeretne. Tényleg ennyi, semmi több. Azóta is kitart mellettem, amiért nagyon hálás vagyok.”

Ha valóban átigazolna a Renault-hoz, Perez másodszor kapna lehetőséget igazán nagy csapatnál. Az első próbálkozás emlékezetes kudarcot hozott: 2012 végén a Ferrari tehetséggondozó programját és a Sauber istállót hátrahagyva ugrott át a McLarenhez, ahonnan már a 2013-as idény mennie kellett. Sokan máig nem értik, hogy miért választotta ezt az utat a pilóta és a menedzsmentje: „Nagyon nehéz döntés volt, bár akkoriban jóval egyszerűnek tűnt a helyzet” – mondta a háttérről a versenyző. „A McLaren akkoriban topcsapat volt, a szabályok sem nagyon változtak, így kézenfekvő volt, hogy elfogadom a lehetőséget. Sajnos nem lehetett előre látni, hogy ennyire nem jönnek össze majd a dolgok a csapat számára. Hogy vannak-e kellemes emlékeim is? Persze, vannak. Például az, hogy sok barátot szereztem ott, akikkel sokat mókáztunk. Akadt néhány jól sikerült futamom is annak ellenére, hogy alapvetően egy borzalmasan nehéz idényt töltöttem náluk.”
F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Belga Nagydíj
Perez úgy érzi, hogy az ominózus idénynek komoly jellemformáló hatása volt: „Sokat tanultam ebből, legyen szó akár vezetésről, akár a csapattal közös munkáról és arról, hogyan kell igazi csapatjátékosnak lenni. Ezek jó dolgok, amelyekből okultam, és amelyek velem maradnak. Részben ennek köszönhetően manapság már sokkal érettebb, sokkal tapasztaltabb vagyok. Ha visszatekintek, egyáltalán nem bánom, hogy oda igazoltam, mert tényleg sokat fejlődtem náluk. Minden évad hagy valami nyomott bennem, de az a szezon különösen sokkal járult hozzá ahhoz, hogy manapság az vagyok, aki” – fogalmazott a pilóta, akinek szavait alátámasztja, hogy míg akkoriban a közvélemény egy habzó szájú, pökhendi hebrencsnek tartotta, mostanára egy lehiggadt, megfontolt fiatal versenyző vált belőle.

Nem lehet nem észrevenni azt sem, hogy a fejlődés a versenypályán nyújtott teljesítményen is érezteti hatását. Amikor Pereznek mentőövet dobott a Force India és kiderült, hogy Nico Hülkenberg mellett kell helytállnia, sokan egy lyukas garast sem mertek volna adni azért, hogy a mexikói nem válik a sokáig szupertehetségként emlegetett német martalékává. Pedig így lett, olyannyira, hogy Hülkenberg még mindig adós az első dobogós helyezésével, Perez viszont a Force Indiánál futott összes idényében állt a dobogón, idén például már kétszer, Monacóban és Bakuban is locsolhatta a pezsgőt. „Elégedett vagyok azzal, amit eddig elértem a Force Indiával. Nico egy kivételes képességű és roppant gyors pilóta, így természetesen örülök neki, hogy eddig előtte vagyok, de még sok verseny van hátra az idei szezonból. Nem lesz könnyű előtte maradni, de bízom abban, hogy sikerülhet és talán még növelni is tudom az előnyömet” – fogalmazott a Belga Nagydíj előtt 48 pontjával az egyéni tabella 8. helyén álló, a 10. pozíciót birtokló Hülkenberget 15 egységgel megelőző pilóta.
F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Belga Nagydíj

Perez egyetért a jelenlegi autóspecifikáció leghangosabb bírálójával, Fernando Alonsóval és a spanyolhoz hasonlóan reménykedik abban, hogy a 2017-ben életbe lépő átfogó szabálymódosítás révén „tökösebbé” válik a Forma-1. ”Minden versenyző azt szeretné, ha minél keményebben taposhatnánk a gázt és támadhatnánk. Nagyon bízom abban, hogy az új szabályoknak köszönhetően az autók vezetése ismét élvezetessé válik. Sajnos manapság a versenyeken nem lehet olyan keményen száguldozni, ahogyan szeretnénk. Ez így tényleg nem annyira élvezetes, ezért egyetértek Fernandóval” – hangzott a pilóta bírálata, ami annak fényében különösnek mondható, hogy az eredményei alapján kijelenthető: számára nem annyira kedvezőtlen a helyzet. A mostani rendszerben Perez gyakran csillogtathatja legjobb fegyverét, a gumikímélő autózást, amelyet a riválisai is rendszerint méltatnak: „Ez része a természetes vezetési stílusomnak, de ugyanakkor sokat dolgozom azon is, hogy csiszoljam ezt a képességet. Az ember hétvégéről hétvégére próbálja a lehető legjobban kezelni az abroncsokat, mert ez különösen fontos manapság. Sok tényezőn múlik, hogy mikor hogyan sikerül vezetni, elég csak az időjárásra, a beállításokra vagy az üzemanyag-mennyiségre gondolni…”
F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Belga Nagydíj
A mexikói a legfontosabb közeljövőbeli célok között említette, hogy szeretné dobogós helyezéssel megörvendeztetni honfitársait közelgő hazai futamán, megköszönve ezzel a támogatást, amely szerint időben is mérhető. „Nem túlzás kijelenteni, hogy így van. Szerintem körönként nagyságrendileg 2 tizedet jelentett, hogy tavaly olyan lelkes volt a közönség Mexikóvárosban. Nekik köszönhetően érzed, ahogyan az energia átáramlik a testeden, ennek köszönhetően pedig sokkal bátrabb és magabiztosabb vagy, ami a vezetéseden is érezteti hatását” – mondta a pilóta, aki úgy érzi, elég fiatal ahhoz, hogy még legalább tíz évig a Forma-1-ben maradjon, ahol a hátralevő időre egyetlen fontos célja van: „Nekem aztán mindegy, hogy melyik csapattal, de szeretném megnyerni a vb-t!”

Forma-1? Mint évente 21 olimpia!

F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Belga Nagydíj
Perez szemlátomást felfrissülve tért vissza a nyári szünetről, amelyet hazájában, Mexikóban töltött, megfűszerezve azt egy kiruccanással Las Vegasba. „Nem vagyok nagy szerencsejátékos, de természetesen kipróbáltam. Ha már Vegasban van az ember, ezt nem lehet kihagyni!” – mondta a versenyző, aki hazájából kísérte figyelemmel az Olimpiai Játékok eseményeit is. „Szorítottam a honfitársaimért és néhány cimborámért” – fogalmazott Perez, aki párhuzamot is vont az olimpiai sportok és a Forma-1 között: „Nagyon más a két műfaj, mert nekik akkor és azon a napon kell bizonyítaniuk. Nálunk sokkal nagyobb a nyomás, hiszen minden futam olyan, mind a 21 hétvége olyan, mintha az Olimpián lennénk. Hatalmas a stressz és a nyomás, ami ránk nehezedik, hiszen a lehető legjobban kell teljesítenünk az időmérő edzésen és a versenyen is. Igaz ugyanakkor az is, hogy amennyiben az egyik hétvége nem sikerül száz százalékosan a következő alkalommal van lehetőséged a javításra. Úgy gondolom, hogy teljesítmény tekintetében nagyon hasonló kívánalmaknak kell megfelelnünk.”