F1 Forma-1 McLaren-Honda Zak Brown Monacói Nagydíj Indianapolis 500
Vannak, akik szerint a Forma-1-es turizmus legfényűzőbb formáját választotta, mások rendületlenül állítják, hogy csodatételre is képes. Zak Brown, a McLaren új főnöke kétségkívül fura fickó: a Monacói Nagydíj szombati napján az F+1 Blog lestoppolta az üzletembert, aki arra esküdött fel, hogy soha nem látott magasságokba emeli a történelmi mélyponton lévő brit versenyistállót.

 

Brownról régóta köztudott, hogy Forma-1 megszállott: hajdanán maga is versenyzőnek készült, ám csak az „úrvezető” státuszig jutott, annál sikeresebbnek bizonyult viszont a motorsport-bizniszben. Cégcsoportjának zászlóshajója egy szponzorvadász ügynökség, amely mellé létrehozta a világ jelenlegi legnagyobb Forma-1-es médiaplatformját, egy GT-versenycsapattal és komoly történelmi versenyautó-gyűjteménnyel is rendelkezik, az idei év elejétől kezdve pedig a McLaren Technology Group ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik, amely poszton a legendás Ron Dennist váltotta fel.

F1 Forma-1 McLaren-Honda Zak Brown Monacói Nagydíj Indianapolis 500
Semmi kétség, Brown a McLarenbe komoly összeget invesztálva jutott hirtelen ilyen magasra a gárdánál (ezért tartják többen is szimplán turistának), ahol munkájának eddig kevés látszata van. A csapatnak továbbra sem sikerült komoly szponzort szerződtetnie, a teljesítmény – főképp a Honda sínylődése miatt – katasztrofális, így a közvélemény szerint Brown javára egyelőre csupán annyit lehet írni, hogy pikk-pakk összehozta Fernando Alonso szereplését az Indianapolis 500-on.

„A McLaren a legcsodálatosabb Forma-1-es csapat, hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy alkalmam nyílt csatlakozni” – mondta az F+1 Blognak Monte Carlóban Brown, aki a legfontosabb célt is megfogalmazta: „A McLaren egy fantasztikus márka, amelynek a pályán és azon kívül is vissza kell kerülnie oda, ahová tartozik. Keményen dolgozunk azért, hogy ez megtörténjen.”

Ahogyan arra számítani lehetett, a hercegségben komoly téma Alonso észak-amerikai vendégjátéka, ennek okán pedig számos találgatás is napvilágot látott. Ezek egyike az, hogy a McLaren jelenlegi Indy-kitérője nem csak egyszeri mutatvány lesz, hanem mostantól a wokingi csapat az Andretti Autosporttal karöltve évről évre visszatér majd a legnevesebb tengerentúli derbire, állítólag terveznek Le Mans-i szereplést is a közeljövőre, Brown azonban nyomatékosította: semmitől nem zárkóznak el, de a Forma-1-et tartják a legfontosabbnak.

F1 Forma-1 McLaren-Honda Zak Brown Monacói Nagydíj Indianapolis 500
„Őszintén szólva örülnék annak, ha a jövőben is visszatérnénk Indianapolisba, ám az elsődleges célunk az, hogy újra a Forma-1 világbajnokai legyünk. Ez mindennél fontosabb számunkra. Hogy ez mikor történhet meg? Remélhetőleg előbb, mint utóbb. Nagyon nehéz lenne most megmondani…” – fogalmazott érdeklődésünkre az amerikai üzletember.

Dennis távozásának és Brown színrelépésének első látható hatása az volt, hogy az idei McLaren narancssárga színezetet kapott. Brown nemcsak ezzel húzott olyat, ami a Dennis-érában elképzelhetetlen lett volna: a korábban szó szerint kissé fagyos (a brit vezér idején akármilyen volt az időjárás, 21 Celsius-foknak kellett lennie) a motorhome-ban feltűnően családias lett a légkör, a vendégek és egyéb meghívottak a korábbinál jóval szabadabban cirkálhatnak az együttes mobil létesítményében. „Mindenkinek más a stílusa. Jómagam örülök annak, amikor a barátok és családjaik eljönnek és szurkolnak nekünk a helyszínen, így most valóban kissé más a környezet nálunk. Mindenki másképp csinálja, nálunk így mennek most a dolgok” – mondta a megváltozott légkörről az üzletember.

 

F1 Forma-1 McLaren-Honda Zak Brown Monacói Nagydíj Indianapolis 500
"Jetlag? Hozzá vagyok szokva!" - a McLaren főnöke csütörtökön besett Monacóba, az időmérő után egy órával pedig már vissza is tért Indianapolisba


Brown a McLaren és a további vállalkozások miatt egyfolytában úton van, ideje javarészét az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a Honda miatt Japán, valamint a versenyhelyszínek között tölti. „Nincs sok felesleges órám a napjaim során” – fogalmazott az amerikai, aki elárulta, hogy az idény hátralevő részének futamai közül a Magyar Nagydíjat különösen várja: „Voltam már néhányszor a nagydíjon, de más alkalommal is visszatértem oda, mégpedig nyaralni. Imádom Budapestet. Nincsenek magyar barátaim, de mivel a családom nagyon szereti a várost, ezért elmentünk oda. Hogy lesz-e egyéb kötődésem az országhoz? Sohasem lehet tudni. A világban folyamatosan kutatjuk azokat a cégeket és vállalatokat, akik csatlakozhatnak hozzánk. Ha Magyarországon lenne olyan vállalat, aki kedvet érezne ehhez, természetesen elmennénk hozzájuk, hogy tárgyaljunk a lehetőségekről!”