F1 Forma-1 Fernando Alonso McLaren-Honda Abu Dhabi Nagydíj
Nem kell semmit kiolvasni abból az üzenetból, amely a visszavonuló Mark Webbernek szólt - jelentette ki Fernando Alonso, akinek videóüzenetéből sokan arra következtettek, hogy szeretne mielőbb a megbízhatósági vb-n (WEC) versenyezni. Az Abu Dhabi Nagydíj csütörtöki napján a McLaren-Honda spanyol pilóta nyomatékosította, hogy továbbra is a Forma-1-re összpontosít, de azt persze nem zárta ki, hogy előbb vagy utóbb felbukkan Le Mans-ban…

 

Mint ismeretes, Alonso a napokban lezajlott bahreini WEC-évadzáró idején borzolta a kedélyeket azzal, hogy megjegyezte: csalódott az ausztrál visszavonulása miatt, mert abban reménykedett, hogy cimborája megvárja őt a sorozatban. Azt figyelembe véve, hogy a spanyol egész évben azt kürtölte, hogy nem tartja már élvezetesnek a Forma-1-et, tavaly pedig köztudottan szeretett volna kitérőt tenni a Le Mans-i 24 órásra a Porsche kötelékében, sokan azt hallották ki az üzenetből, hogy a kétszeres vb-első a McLaren-szerződés jövő évi lejárta után meg áll a WEC-ig.

„Nincs itt semmi különös, pusztán arra céloztam, hogy azt hittem, Mark még legalább négy vagy öt évig versenyez majd. Meglepetésre, legalábbis az én meglepetésemre már idén visszavonul, ezért mondtam, amit mondtam. Jómagam száz százalékig a Forma-1-re összpontosítok. Természetesen a jövőben nagyon szeretnék Le Mans-ban versenyezni, de hogy a jövő mit jelent, azt nem tudom megmondani. Lehet egy év, lehet három, de az is lehet, hogy csak tizenegy év múlva kerül sor erre. Most az a legfontosabb számomra, hogy megszerezzem a harmadik világbajnoki címemet itt, a Forma-1-ben” – nyilatkozta 2005 és 2006 világbajnoka csütörtökön, az évadzáró Abu Dhabi Nagydíj helyszínén.

 

F1 Forma-1 Fernando Alonso McLaren-Honda Abu Dhabi Nagydíj
Zak Brown (középen), a McLaren új főnöke


Természetesen szóba került az is, hogy a McLaren nagyvezérének, Ron Dennisnek távoznia kellett a posztjáról, Alonso azonban nem kívánta kommentálni ezt a fejleményt, mondván, „túlságosan friss” az ügy. Amikor Zak Brown ügyvezetői kinevezése felmerült, a spanyol nem titkolta: abban reménykedik, hogy a személycserék is hozzájárulnak a McLaren-Honda feltámadásához. „Még nem találkoztam Zak Brownnal, de ezen a hétvégén itt lesz és már várom, hogy megismerkedjünk. Sok jót hallottam róla, ez mindenképpen jó hír a csapat számára. Bízom benne, hogy jövőre az autónk is versenyképesebb lesz, a frissen érkező munkatársak pedig szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy világbajnokságot nyerjünk. Ehhez minden egyes apróbb területen meg kell próbálnunk javulást elérni” – fogalmazott Alonso.

A hétvégi világbajnoki döntővel kapcsolatban a spanyol nem kívánt jóslatokba bocsátkozni: „Ha lehetne, akkor Forma-1-es futamra inkább nem fogadnék” – mondta nevetve Alonso, amikor arról kérdezték, hogy Nico Rosberg vagy Lewis Hamilton bajnoki címére tenné-e a pénzét. „Annyi biztos, hogy mindkettejük számára stresszes lesz a hétvége. Nagyon remélem, hogy tiszta versenyük lesz és a bajnokság sorsát a nyers teljesítmény dönti majd el, nem pedig a szerencse vagy bármi más. Ha így alakulna, biztosan nagyon sajnálnánk azt, aki veszített. Remekcsatában bízunk, Sok sikert kívánunk mindkettejüknek és már nagyon várjuk a vasárnap estét, hogy kiderüljön, melyikük lesz az idei bajnok.”

F1 Forma-1 Fernando Alonso McLaren-Honda Abu Dhabi Nagydíj
Alonso az évadzáró előtt 53 ponttal az egyéni tabella 10. helyén állomásozik, amely sokkal jobb a tavalyi eredményétől, ugyanakkor messze elmarad attól, ahol a spanyolnak lennie kellene. Érdekesség, hogy a pilóta az idei szezonját pályafutása 3. legjobb teljesítményének minősíti, ráadásul az első két helyre nem a világbajnoki éveket rangsorolta.

„Talán 2012 volt a legjobb évem, 2014 a második legjobb, az idei pedig a képzeletbeli dobogó harmadik fokára kívánkozik. Hogy miért? Mert mindig magabiztos vagyok az autóban, bármilyen körülmények között. Brazíliában, az utolsó tíz körben is versenyképes tudtam lenni, negyven körös abroncsokkal. Annak köszönhetően, hogy magabiztos vagyok, szinte mindig a határon tudok autózni, szinte minden helyszínen” – értékelt Alonso, aki megjegyezte: ennek köszönhetően idén sokkal jobb hangulatban készül az idény lezárására, mint 2015-ben.