Szombat este tartotta hagyományos karácsonyi összejövetelét Maranellóban a Ferrari: az esemény Fernando Alonso búcsúfellépése volt, a spanyol ajándékot is kapott, ugyanakkor ezen a rendezvényen lépett első ízben színre az új csapatfőnök, Maurizio Arrivabene, aki mindjárt meg is fújta harci kürtjét a 2015-ös szezonnal kapcsolatban.

Az összejövetelen Alonso - akinek szerződtetését csütörtökön jelentette be hivatalosan is a McLaren – Ferrari-uniformis helyett már civilben pózolt Kimi Räikkönen, valamint a két spanyol tesztpilóta, Pedro de la Rosa és Marc Gené mellett. A kétszeres vb-első búcsúajándékot is kapott az együttestől: az utóbbi öt évet a különítmény kötelékében töltő pilótát egy Ferrari-kormánnyal, valamint egy ágaskodó paripás, a gárda összes tagja által aláírt plakáttal bocsátották útjára.

Az esemény egyébként a gárda beszámolója szerint azzal indult, hogy szó esett a két lábadozó pilótáról, Michael Schumacherről és Jules Bianchiról, akik „nagyon kedvesek a maranellói csapatnak és jelenleg hosszú, kemény csatát vívnak”. Megemlékeztek a gárdát támogató spanyol bank, a Santander szeptemberben elhunyt vezéárigazgatójáról, a közismerten Forma-1 megszállott Emilio Botinról is.

Míg Alonso búcsúzkodott, Maurizio Arrivabene számára a karácsonyi esemény az első fellépés a Scuderia csapatfőnökeként. A Philip Morris marketingrészlegének éléről érkezett, a rövid ideig regnáló Marco Mattiaccit felváltó olasz rögtön jelezte is az egybegyűlteknek, hogy milyen küldetéssel kezdi meg tevékenységét.

„Büszke vagyok erre a vállalatra, amely kétségkívül a legjobb. Egy cég olyan, mint az emberek, amelyek ott dolgoznak, márpedig itt nagyon különleges emberek vannak. Most azért vagyunk itt, hogy várjuk a karácsonyt, viszont januártól azt szeretném látni, hogy nem védekező, hanem támadó üzemmódba kapcsoltok, mert a célom az, hogy a Scuderia visszatérjen oda, ahol lennie kell” – fogalmazott a Ferrarival régóta szoros, bensőséges kapcsolatot ápoló Arrivabene.

Támogatásáról biztosította az új csapatfőnököt a márka elnöke, Sergio Marchionne is, aki ősszel váltotta fel a Ferrari elnöki posztján a legendás korábbi fővezért, Luca di Montezemolót.

„Ebben a teremben rengeteg tehetséges ember gyűlt össze. Jómagam azért vagyok itt, hogy kihozzam belőletek a legjobbat és megteremtsem azokat a szükséges forrásokat, amelyek a ti képességeitekkel kombinálva lehetővé teszik majd, hogy fantasztikus versenyzőpárosunk az első sorért harcoljon. Ezért döntöttem úgy, hogy kinevezem Maurizio Arrivabenét, aki gondoskodik majd arról, hogy ti és a Ferrari profitáljon a hatékony irányításból. Teljes a bizalmam Maurizióval kapcsolatban. Régóta ismeri ezt a világot és képes arra, hogy irányítsa a Ferrarit ebben a csapat, valamint az egész Forma-1 számára nehéz időszakban. Ne féljetek a változástól, legyetek proaktívak és elég bátrak ahhoz, hogy új ötletekkel álljatok elő. Tudom, hogy képesek vagytok erre és a Ferrarinak most pont erre van szüksége” – mondta beszédében Marchionne.

Mint ismeretes, néhány napja egy fioranói teszt keretein belül már bemutatkozott a csapatnál Alonso utóda, a Red Bulltól érkező négyszeres világbajnok Sebastian Vettel. A pilótaváltás csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a vörösöknél évtizedek óta nem látott átszervezés zajlik: mérnökök és háttéremberek garmadája cserélődik, s mint a napokban kiszivárgott, nagy valószínűség szerint távozik az istállótól Pat Fry főmérnök és Nicholas Tombazis főtervező is, akiket nemrégiben szabadságra küldött az új maranellói vezetés.