Ayrton Senna, az 1994-ben, tragikus körülmények között elhunyt háromszoros világbajnok szelleme örökké él! Így gondolják a Forma-1-be 2015-ben visszatérő Hondánál is: nemrégiben a japán gyártó a suzukai versenypálya aszfaltcsíkján, különösen megható módon emlékezett a brazil legendára.

A McLarennel a következő idény után újra szövetségre lépő japán gyártó az 1989-es Japán Nagydíj időmérő edzését vette alapul. Senna akkor óriási, több mint 1,7 másodperces előnnyel szerezte meg a pole pozíciót márkatársa, Alain Prost előtt. Mivel a másnapi futamon jött a nagy port kavaró, a mai napig komoly beszédtémát szolgáltató ütközés, s Senna diszkvalifikálásával Prost nyerte a vb-t, a brazil sztár lélegzetelállító kvalifikációs teljesítményét kissé homályba burkolta a történelem.

Valószínűleg nem véletlen, hogy a hondások ezt a mozzanatot választották, amikor úgy döntöttek, hogy megemlékeznek a mindhárom vb-címét McLaren-Hondával nyerő dél-amerikairól. A gyár előszedte az archívumból az ominózus kör telemetriai adatait, audio- és videofelvételeit, majd bevették Suzukát: az aszfaltcsíkot telepakolták hangszórókkal és LED-ekkel, így az 1994. május 1-jén, a San Marinói Nagydíjon egy Williams volánja mögött elhunyt Senna az éj leple alatt, az 1989-es kvalifikációs tempóval újra körbeszáguldhatott a versenypályán.

A múltidézés egyik legfőbb üzenete az, hogy a Hondánál a mai napig nagy tiszteletnek örvend a brazil legenda, ugyanakkor a megmozdulás vélhetően előrevetíti azt is, hogy a japán gyártó ambiciózus tervekkel készül a 2015-ös visszatérésre. Mint ismeretes, a McLaren kiemelt partnere lesz a gyárnak, amely egyelőre tíz évre tervez a wokingi alakulattal, s nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy ügyfélként a későbbiekben más istállókat is ellássanak hajtóművekkel.