Nincs tovább: Sebastian Vettelnek és Fernando Alonsónak Austinban és Interlagosban el kell döntenie, hogy melyikük lesz a Forma-1 királya 2012-ben. Az F+1 Blog különféle szempontok alapján mérlegre tette a két nagyágyú esélyeit a véghajrá előtt és arra a következtetésre jutott, hogy Vettelnek nem csak a 10 pontnyi előny birtokában van nagyobb sansza a titulus elhódítására.

 Technika, csapat, helyszínek, motiváció: ez a négy szempont az, amelyek mentén haladva 5 pontos skálán értékeltük a Red Bull és a Ferrari nagyágyújának esélyeit az utolsó két összecsapás előtt. 

Bajnokmérő 2012:

 

 

 

 

 

 

 

Sebastian Vettel

Fernando Alonso

 

 

 

Technika

Az utóbbi hetekben látott teljesítmény alapján aligha lehet kétséges, hogy Vettel és a Red Bull várhatja magabiztosabban a mindent eldöntő utolsó két futamot. Ha Adrian Newey semmilyen apró, teljesítményjavító újdonságot nem készít az utolsó két fordulóra, idei alkotása úgy is elég jó lehet a győzelemre. Műszaki fronton az egyetlen kérdőjel talán az új generátor lehet, amelyet Remy Taffin Renault-sportigazgató legutóbbi előrejelzése szerint Austinban használ majd először élesben az energiaitalos különítmény. A korábbi problémák alapján ez akár reménysugár is lehet a Ferrari számára. A vörösök egyébként fogadkoznak, mi mást tehetnének, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy spanyol szamurájuknak a McLaren és a Lotus is okozhat kellemetlen pillanatokat.  

 

 

 

 

5

3,5

 

 

 

Csapat

Mivel a helyzet rendkívül kiélezett, roppant fontos a csapaton belüli légkör és a csapattársak hozzáállása, formája is. A Red Bullnál idén semmilyen gond nem volt ezzel, s bár a Ferrarinál állítólag állt a bál a színfalak mögött Indiában, Abu-Dzabira már elcsitultak a kedélyek és biztosra vehető, hogy Luca di Montezemolo elnök adott némi útravalót az együttesnek a mindent eldöntő végjáték előtt. Várhatóan a csapattársakra, Mark Webberre, illetve Felipe Massára sem lenne panasz, ha segítséget kellene nyújtani a bajnokaspiránsoknak, más kérdés viszont, hogy adódik-e olyan szituáció, amelyben erre sor kerülhet? Bár Abu-Dzabiban kirívóan rossz formát mutatott, az autója képességeit alapul véve Webbernek hajszálnyival nagyobb sansza van arra, hogy érdemi segítséget tudjon nyújtani vb-esélyes kollégájának. A legutóbbi futamon látott vakrepülése után ráadásul iparkodnia is kell, ha nem akarja még jobban magára haragítani a Red Bull mindenható sportigazgatóját, Helmut Markót…

 

 

 

 

5

4

 

 

 

Helyszínek

Austin most debütál a Forma-1-es menetrendben, így előzetesen nehéz eldönteni, hogy kinek kedvezhet az új, 5516 méter hosszú versenypálya, amely nyomvonalát tekintve tartalmaz egy csipetnyi Spát, valamivel nagyobb adag Suzukát, továbbá Hockenheimet, Isztambult és ki tudja még, hogy mit. Akklimatizációs problémái valószínűleg nem lesznek a két bajnokesélyesnek, mivel az utóbbi évek pályaavatós győzelmeinek tekintetében 1:1-re állnak: 2010-ben Koreában Alonso, tavaly Indiában pedig Vettel diadalmaskodott. Bár a nyomvonal leheletnyi Red Bull-előnyt sugall, a texasi pályára talán célszerűbb egyenlőnek tekinteni az esélyeket, a brazíliai szezonzáró helyszíne viszont annak ellenére is Vettel javára billenti a mérleget, hogy Interlagos a szeszélyes időjárás és a váratlan fordulatok miatt mindig kiszámíthatatlan. 2006 és 2008 között ugyan a Ferrari húzott be három egymást követő győzelmet Sao Paulo külvárosában, azóta viszont a bikások uralják a Carlos Pace nevét viselő ringet.

 

 

 

 

4,5

4

 

 

 

Motiváció

Minden tisztelet megilleti Vettelt, aki Abu-Dzabiban mutatott produkciójával semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy mindenképpen  a sportág történetének legfiatalabb háromszoros világbajnoka szeretne lenni, Alonsón azonban motiváció tekintetében sem a német, sem más nem tud túltenni. Ha nem így lenne, talán másként alakult volna az idei világbajnokság. A spanyol hatodik éve hajszolja a hőn áhított harmadik bajnoki titulust, s valószínűleg még elszántabbá teszi az a tény, hogy 2010-ben épp Vettel csípte meg az orra elől a koronát. A különleges doppingszer a szezon során több ízben is felturbózta a Ferrarit, és a várhatóan a mindent első utolsó két futamon is megsokszorozza a hispán erejét.

 

 

 

 

3,5

5

 A végeredmény 18:16,5, így az F+1 Blog bajnokjelöltje Sebastian Vettel.