F1 Forma-1 Valtteri Bottas Lewis Hamilton Toto Wolff Mercedes Kínai Nagydíj
Valtteri Bottas szerint a Mercedes vezérkar nem tiltja, hogy versenyhelyzetben megmérkőzzön Lewis Hamiltonnal, ugyanakkor a finn azt is deklarálta: amennyiben a menedzsmenttől csapatutasítást kap, tiszteletben fogja tartani azt. Az északi pilóta számára éppen ez a hozzáállás lehet a kulcs: ha nyugalom van a gárdán belül, jó esélye van a jelenlegi egyéves szerződés meghosszabbítására.

 

Akárcsak az évadnyitó előtti időszakban, Valtteri Bottas a hétvégi Kínai Nagydíj előtt is megerősítette, hogy a Mercedesnél jelenleg nincs csapatutasítás és amennyiben a helyzet úgy hozza, szabadon megküzdhet háromszoros világbajnok márkatársával, Lewis Hamiltonnal. Az idényt a Ferrari ellen elszenvedett vereséggel indító bajnokcsapat vezetése is rendszerint ugyanezt hangsúlyozza, a Williamstől átigazolt pilóta pedig újfent, immáron sokadszorra is alátámasztotta a vezérek álláspontját.

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Lewis Hamilton Toto Wolff Mercedes Kínai Nagydíj
„Már az elején egyértelművé tettük, hogy Lewis és én minden helyzetben szabadon versenyezhetünk. Csak akkor lehet csapatutasításra számítani, ha eltérő a taktika, esetleg valami gond adódik. Minden egyéb más szituációban szabad a verseny, egészen addig, amíg őszinte mederben zajlik és nem ütközünk össze. A filozófiánk az, hogy versenyben vagyunk és ennek így is kell lennie” – nyilatkozta az MTV3 tévétársaságnak Bottas, aki a 3. helyen zárta az ausztráliai nyitányt Hamilton mögött, ám több elemző is furcsának találta, hogy a viadal hajrájában annak ellenére sem indított érdemi támadást a brit ellen, hogy gyorsabbnak tűnt.

Bottas azt is leszögezte, hogy amennyiben a Mercedes mégis csapatutasítással állna elő, keserű szájízzel ugyan, de alárendelné magát: „Ha érkezik egy utasítás, hogy engedd el magad mellett a csapattársadat, az a legszörnyűbb dolog, amit egy versenyző kaphat. Biztos azonban, hogy lenne valamilyen nyomós oka, hiszen van olyanunk is, hogy konstruktőri világbajnokság. Nekem hosszú távú céljaim vannak a Mercedesszel, ráadásul mindig lojális voltam azokhoz a csapatokhoz, amelyeknél versenyeztem” – indokolt a pilóta.

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Lewis Hamilton Toto Wolff Mercedes Kínai Nagydíj
A finn kijelentése hallatán valószínűleg sokan legyintenek és azonnal beskatulyázzák az örök másodhegedűsök közé, nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy ez a fajta konstruktív csapatjátékos-hozzáállás lehet az, ami a pilóta hosszabb távú jövőjét szavatolja a Mercedesnél. A csillagosok csak az idei évre szerződtek az északival, akitől azt várják, hogy hozza legalább azt a teljesítményt, amelyet az elődje, Nico Rosberg produkált, de legyen csendesebb, mint a német, aki éveken át puskaporos hangulatban csatározott Hamiltonnal.

Toto Wolff sportigazgató a napokban a Motorsport.com című portálnak adott interjújában félreérthetetlen célzást tett arra, hogy Bottas mentalitása nagyon jót tesz az együttesen belüli légkörnek: „Most teljesen más a dinamika, láthattuk a teszteken is és láthattuk a csapatmegbeszéléseken is. Nincsenek sérelmek, nincsenek a múltból származó sérelmek a két versenyző között, ugyanakkor látjuk a rivalizálást a pályán. Semmi mással nem is kell számolni, nincs feszültség a megbeszéléseken és ez nagyon jó, mert nem kell fájnia a fejünknek miatta” – mondta az osztrák szakember.

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Lewis Hamilton Toto Wolff Mercedes Kínai Nagydíj
Arra a kérdésre, hogy Hamilton és Bottas kapcsolata megtartható-e a jelenlegi formában, Wolff kijelentette: „Remélem! Lehet, hogy naív vagyok, de abban reménykedem, hogy ez jó sokáig így marad. Nincsenek ugyanakkor kétségeim afelől, hogy lesznek nehezebb időszakok. Egy versenyző, aki veszít, általában nem egy boldog személyiség…”

Sokan már Bottas szerződésének bejelentése után arról spekuláltak, hogy a finn egyfajta szükségmegoldás, mivel a Mercedes nem tudott csúcspilótát igazolni Rosberg késői visszavonulása után. Mivel Sebastian Vettel szerződése a szezon végén lejár, a négyszeres vb-első ferrarist azonnal hírbe is hozták a turbós hibridkorszakot uraló formációval, az pedig csak olaj volt a tűzre, hogy Wolff tett egy kijelentést, amely szerint szívesen látná az együttesnél a német pilótát.

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Lewis Hamilton Toto Wolff Mercedes Kínai Nagydíj
A szakvezető most pontosított, szavai pedig megnyugtatólag hathatnak Bottasra – már ha a finn versenyzőnek voltak kétségei: „Azt mondtam, hogy kedvelem Sebastiant. Jól kijövök vele, és bolond lenne az a csapat, amelyik nem számolna vele üresedés esetén. Nálunk viszont most nincs szabad hely a Mercedesnél. Van két pilótánk, elkötelezettek vagyunk mellettük és minden támogatást megadunk nekik, amit meg kell adnunk. Nyilvánvaló, hogy Valtterinek erre van is szüksége, hiszen új nálunk, ráadásul a modern Forma-1 leggyorsabb versenyzője a csapattársa. Nem gondolkodom azon, hogy mi lesz 2018-ban és utána. Ez a téma csak sokadig a prioritásos tennivalók listáján” – fogalmazott a szakvezető.