F1 Forma-1 Valtteri Bottas Mercedes Azerbajdzsáni Nagydíj
A jelenleg érvényben lévő egyéves szerződés meghosszabbítása a legfontosabb cél a Mercedesnél szereplő Valtteri Bottas számára. Noha a finn eddig hozza, amit vártak tőle és bizakodó is, főnökével, Toto Wolffal egybenhangzóan azt mondja: túlságosan korai lenne arról beszélni, hogy biztosított a helye a csillagos egyletnél.

 

Mint ismeretes, Bottast az idei év elején szipkázta el a Mercedes a Williamstől, miután tavaly decemberben, öt nappal a világbajnoki cím elhódítása után mindenki meglepve Nico Rosberg bejelentette: nem kíván tovább a Forma-1-ben versenyezni. A finn pilótával csak az idei évre szerződött le a bajnokcsapat, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy nyitva akarják tartani a különféle opciókat, mivel az idei évben nagyobb mozgásra lehet számítani a pilótapiacon.

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Mercedes Azerbajdzsáni Nagydíj
Bottas az idény eleje óta megszerezte első pole pozíciót és első futamgyőzelmét, a Mercedesnél pedig újra és újra dicsérik a teljesítménye, valamint nyugodt, higgadt mentalitása, vita- és botránykerülő hozzáállása miatt. Wolff néhány napja nyíltan kijelentette, hogy pilótája - akinek menedzselésében a kezdetektől fogva részt vesz – kényelmetlen helyzetben van, hiszen a modern F1 egyik csúcsragadozójának számító Lewis Hamilton mellett kell bizonyítania rátermettségét, ráadásul még mindig nincs szerződése a folytatásra, a sportág hivatalos honlapjának nyilatkozva azonban az északi pilóta leszögezte: a helyzet kellő motivációval vértezi fel.

„A célom az, hogy hosszú távon maradhassak a Mercedesnél, jó lenne, ha minél tovább dolgozhatnánk együtt. Nyilvánvalóan várnom kell, hogy kiderüljön, ez lehetséges-e. Viszont ezért ébredek fel minden nap, ezért ülök autóba és ezért dolgozom száz százalékos erőbedobással a csapattal. Szeretném bajnoki címhez segíteni a csapatot, mert én is ezt akarom” – mondta a Formula1.com-nak Bottas, aki a jövőjével kapcsolatos, a háttérben zajló tárgyalásokat és egyeztetéseket firtató kérdésre csupán annyit felelt: „Ez a jövő kérdése, egyelőre túlságosan korán van még a szezonban.”

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Mercedes Azerbajdzsáni Nagydíj
Bottast saját bevallása szerint semmi nem lepte meg a nagyágyú csapattárssal, Lewis Hamiltonnal kapcsolatban, mert - mint nevetve megjegyezte - „mindig tudtam, hogy elképesztően gyors”. A Mercedes vezérkarának tagjai soha nem felejtik el megjegyezni, hogy mennyivel jobb és barátibb a légkör, mióta a finn versenyez Rosberg helyén, s maga Hamilton is számos alkalommal hangsúlyozta már idén, hogy Bottas a legjobb csapattárs, akit csak kaphatott. „A kezdetektől fogva kölcsönösen tiszteljük egymást, tényleg nagyon jó a légkör a csapatban” – mondta a finn, aki örül Hamilton hízelgésének: „Fogalmam sincs, hogy milyen volt a helyzet számára korábban, de ha tényleg így gondolja, annak csak örülni tudok. Tényleg jó most a csapatszellem, nincsenek pszichológiai játszmák, mindannyian ugyanazért a célért dolgozunk.”

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Mercedes Azerbajdzsáni Nagydíj
Arra a kérdésre, hogy a bajnoki harc fényében szabad-e a gazda a Mercedesnél, szerezhet-e további győzelmeket idén, Bottas röviden és határozottan felelt: „Igen, természetesen!”

Hét forduló után a finn 93 ponttal az egyéni tabella 3. helyén állomásozik: hátránya 36 pont az előtte tanyázó csapattárshoz, Hamiltonhoz képest, míg ferraris honfitársát, a 4. helyet álló Kimi Räikkönent 20 ponttal előzi meg.