F1 Forma-1 Valtteri Bottas Mercedes Lewis Hamilton Mark Webber Osztrák Nagydíj
Noha Valtteri Bottast beárazta a közvélemény a Mercedes másodhegedűsének, a vasárnapi Osztrák Nagydíjon megszerzett második győzelme után a finn klasszist a paddockban egycsapásra átsorolták a vb-esélyesek közé. Maga az érintett nem tiltakozik, a csapattárs Lewis Hamilton sem, ám az F+1 Blog által megkérdezett szakértők között is vannak még olyanok, akik szerint túlzás érdemi bajnokaspirásnak titulálni az északi.

 

A vasárnapi, spielbergi megmérettetésen vitatott, ám kétségkívül hatékony rajtot produkáló pilóta a folytatásban sem hibázott, így hiába szorongatta a hajrában Sebastian Vettel, a Ferrari bajnoki éllovasa, a finn nem hibázott és Szocsi után másodszor is diadalmaskodott. Újabb sikere után az északi versenyző továbbra is 3. az egyéni ponttáblázaton, de mivel Hamiltonhoz képest 15, Vettelhez képest pedig 35 egységnyire csökkentette a hátrányát, a korábban másodhegedűsnek beárazott pilótát a paddock-közvélemény pillanatok alatt átsorolta a bajnokaspiránsok közé.

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Mercedes Lewis Hamilton Mark Webber Osztrák Nagydíj
„Mióta aláírtam a Mercedeshez, mi más lehetne a célom?” – felelte a mindig visszafogott, csendes pilóta, amikor a csillagos márka futam utáni sajtóértekezletén arról kérdezték: kijelenthető-e, hogy a bajnoki címet veszi célba. „Mindig ez a cél, de nem akarok túl sokat beszélni erről, mert még mindig korai szakaszában vagyunk a bajnokságnak. A szezonnak több mint a fele még hátravan, rengeteg pontot lehet szerezni. Ezzel a csapattal futamról futamra nagyon sokat fejlődöm, még akkor is, ha volt pár nem túl szerencsés versenyem. Sok van még hátra és biztos vagyok benne, hogy részese leszek a bajnoki harcnak.”

Bottas és Hamilton kapcsolata barátinak indult, a britek háromszoros világbajnoka számos alkalommal hangsúlyozta, hogy soha nem volt még olyan jó csapattársa, mint a finn. Tény, hogy Bottas jóval csendesebb és visszahúzódóbb, mint Nico Rosberg volt, ezt a csapat vezetői is elismerik, ám sokan arra számítanak, hogy amennyiben a finn bajnoki esélyei esetleg elkezdenek éledezni, változni fog a kommunikáció tónusa és Hamilton agresszívabb lesz a márkatárssal. Noha nem tudni, hogy a háttérben mi zajlik, a nyilvánosság előtt a szigetországi pilóta egyelőre hozza azt, amit eddig és méltatja a spielbergi győztest.

F1 Forma-1 Valtteri Bottas Mercedes Lewis Hamilton Mark Webber Osztrák Nagydíj
„Valtteri tegnap is, mai is fantasztikus munkát végzett, nagyon megérdemelte a győzelmet. Ha megnézzük, volt már kiesése is idén, így nyilvánvaló, hogy akár jobban is állhatna. Számomra egy pillanatig sem volt kétséges, hogy részese a világbajnoki csatának. Szerintem srácok csak ti feltételeztétek azt, hogy nincs benne ebben a csatában. Jómagam mindig biztos voltam az ellenkezőjében és a mostani győzelem is azt mutatja, hogy így van” – mondta az újságíróknak Hamilton.

Nem mindenki van azon az állásponton, hogy Bottas beleszólhat Hamilton és Vettel csatájába: az F+1 Blog által megkérdezett szakértők közül például a korábbi Red Bull pilóta, a jelenleg tévés szakértőként dolgozó Mark Webber vállalta a véleményét, hogy szerinte Bottas tud beleszólni a végjátékba. „Lewis és Sebastian, róluk szól ez az idény és nem merném megkockáztatni, hogy azt mondom, Valtteri is bajnokesélyes, mert szerintem elég nagy a lemaradása pontok tekintetében” – fogalmazott a kenguruföldi.

Webber favoritja: Ricciardo és a Red Bull

Webber mostanában gyakran korteskedik honfitársa és utódja, Daniel Ricciardo mellett, ami érthető, hiszen az ausztrál pilóta valóban remekel: noha az energiaitalosok a vártnál gyengébben kezdték a szezont, Ricciardo az utóbbi öt futamon négy harmadik helyezést és egy győzelmet jegyzett, így jelenleg a legjobb formában lévő versenyző a mezőnyben. „Daniel nagyon erős, de ez egyáltalán nem meglepetés, mindig tudtuk róla, hogy roppant erős pilóta” – mondta az F+1 Blognak Webber, aki dicsérte a Red Bullt és elárulta, hogy az azerbajdzsáni talált diadal után máris újabb elsőséget vár tőlük. 
F1 Forma-1 Valtteri Bottas Mercedes Lewis Hamilton Mark Webber Osztrák Nagydíj
„A Red Bull karosszériája nagyon jó, az abroncsok működését is egyre jobban értik, szépen elkészítik az ezzel kapcsolatos házi feladatokat. Az autójuk is egyre jobb, így merem vállalni, hogy bevalljam: azt tippeltem, hogy Silverstone-ban ők fognak győzni!”