Már jövőre is várható némi javulás a McLaren-Honda teljesítményében, de a brit-japán formáció várhatóan csak 2017-től válhat igazán versenyképessé – véli a különítmény pilótája, Jenson Button. 

 

Szavakkal már nehezen kifejezhető az a kínszenvedés, amelyet a McLaren él át idén a Forma-1-be visszatérő Honda szövetségeseként. Noha az évad utolsó harmadára a felek érdemi javulást ígértek, teljesen nyilvánvaló, hogy ebből semmi nem valósult meg, így a közvélemény már azzal kapcsolatban is szkeptikus, hogy egyáltalán várható-e valaha komolyabbnak mondható előrelépés az egykori sikerformáció modernkori változatától.


Button – akiről nemrég derült ki, hogy a pletykákkal ellentétben 2016-ban a wokingi csapatnál versenyez majd – meglehetősen visszafogottan beszélt Globo Esporte című brazil újságnak, amikor arról faggatták, hogy mire számít a jövőben. A brit nyomatékosította, hogy a következő évadban sem lehet világraszóló sikereket várni a különítménytől, de jobb lesz a gárda teljesítménye.

„Hogy nyerünk-e versenyeket? Nem hinném… Dobogós helyezésre talán lesz esélyünk, kedvező esetben pedig talán egyetlen győzelem is összejöhet” – fogalmazta meg a jövő évi kilátásokat Button, aki biztos abban, hogy a Honda képes lesz megoldani a jelenlegi legkínzóbb hátráltató tényezőt: „A jövő évi erőforrás nagyban eltér majd a jelenlegitől. Mindenki tudja, hogy most a legsúlyosabb gondunk az energia kinyerése a hibrid rendszerből, jövőre viszont már nem lesz problémánk ezzel.”


Azt egyelőre nem tudni, hogy Button 2016 után marad-e a McLaren-Hondánál, mindenesetre a brit úgy véli, hogy az alakulat 2017-től válhat igazán versenyképessé. A brit azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akkor már a világbajnoki címért szállhat harcba a wokingi alakulat.

„A 2017-es évaddal kapcsolatban különösen izgatott vagyok, mert szerintem a McLaren-Honda akkor tud majd bekapcsolódni a bajnoki címért dúló harcba. Akkor lépnek majd életbe a szabályzat jelentősebb változásai, ráadásul akkor már a Hondának is sokkal több tapasztalata lesz” – indokolt a 2009-es szezon világbajnok.

Button mostanáig 16 pontot tudott összekaparni, amellyel az egyéni tabella 16. helyét foglalja el, míg Fernando Alonso 11 egységnél tart és csapattársa mögött állomásozik a ponttáblázaton. A történelmi mélyponton lévő alakulat a 9. helyet foglalja el a konstruktőrök között, 9 ponttal lemaradva az előttük portyázó Saubertől.

Alonso: Bocs, nincs motorom!
Kifakadt a spanyol az ex-királynak

Noha Buttonhoz hasonlóan eddig Fernando Alonso is igyekezett optimizmust sugallni a nyilvánosság felé, az utóbbi hetekben egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a Ferraritól átigazolt kétszeres vb-első torkig van a jelenlegi küszködéssel. Mexikóban a pilóta egy hajtáslánc-hiba miatt már az első körben kiesett, a helyszínre látogató személyes jóbarátja, János Károly korábbi spanyol király pedig a Movistar tévétársaságnak elárulta, hogy a versenyző a színfalak mögött hangot is ad az elégedetlenségének: „Azt mondta nekem, hogy nincs motor, anélkül pedig képtelen bármit is csinálni” – mondta az ex-uralkodó.

Alonso az újságíróknak arról is beszélt, pontosan tudták, hogy gond lesz a hajtáslánc hőenergiát hasznosító egységével. „Nem csak számítottunk rá, hanem tudtuk, hogy így lesz. Mivel az előző nap Jenson nem tudott részt venni az időmérőn, úgy gondoltuk, hogy semmiképp sem jó, ha én pedig nem veszek részt a versenyen. Mindenképpen ott akartam lenni a rajtrácson és elrajtolni, hogy a rajongók iránt érzett tiszteletből legalább megpróbáljam.  Sajnos a pesszimista gondolataink bizonyságot nyertek…” – mondta 2005 és 2006 bajnoka.