Megszámlálhatatlanul sok bírálatot kapott az évad kezdete óta Martin Whitmarsh: a csúnya mélyrepülést produkáló McLaren csapatfőnökének alkalmasságát a hazai futam, a Brit Nagydíj előtt ismét egyre többen kérdőjelezik meg, azonban a különítmény rangidős pilótája, Jenson Button védelmébe vette a szakvezető.

Nem csoda, hogy Whitmarsh egyre gyakrabban kap hideget-meleget: míg együttese a tavalyi évad hajrájában a mezőny legjobbja volt, addig idén - bár a szabályok alig változtak - csak nyögdécselnek, s legutóbb, Montrealban rég nem látott mélypontra süllyedtek. A wokingi csapattal a 2009-es abu-dzabi futam óta első ízben fordult elő, hogy egyetlen pontot sem tudtak szerezni...

Lehet merengeni azon, hogy mi áll a katasztrofálisnak mondható szereplés hátterében, de ahogyan az ilyenkor lenni szokott, először mindig a csapatfőnök felelőssége az, amit a sajtó forszírozni kezd. Így van ez a McLaren esetében is: ugyan Whitmarsh a csapat legrégibb mohikánjai közé tartozik, mostanában szinte nincs is olyan sajtóértekezlet, ahol ne merülnének fel az esetleges lemondását firtató kérdések.

"Amennyire én tudom, a csapatunk egységes, Martin pedig nagyon jó vezető" - kelt felettese védelmére Button a Sky Sports-nak nyilatkozva. "Nagyon jó ember, akiben megbízhatsz, akiben nyugodtan hihetsz. Úgy érzem, hogy ezt a gyárban dolgozó emberek is így gondolják, azok legalábbis, akikkel beszéltem erről. Nem könnyű egy csapatfőnök helyzete, ha egy olyan istállót irányít, amelyik rendszeresen futamokat nyer, ám ez egyszercsak félbeszakad. Nehéz időket élünk, ez tény, de úgy gondolom, hogy Martin a legalkalmasabb arra, hogy vezessen bennünket a jelenlegi körülmények között."

Köztudott, hogy a Forma-1-ben soha, senkinek nincs nyugdíjas állása, így Whitmarsh sem lehet nyugodt. Sokan úgy gondolják, hogy a szakvezető helye eleve megkérdőjelezhetetlen a McLaren belső hierarchiájában amiatt, hogy Ron Dennis emberei közül való, s annak idején épp a wokingi márka emblematikus vezére ültette saját csapatfőnöki székébe, de nem szabad megfeledkezni azonban arról sem, hogy az utóbbi időben Dennist is egyre többen fúrják a cégcsoport berkein belül.

Mint ismeretes, a McLaren főguruja 2009-ben azért állt fel a csapatfőnöki székből, hogy a közúti autózás világában is konkurenciát teremtsen a Ferrarinak. A sportautós divízió működik, de állítólag nem eléggé nyereséges: az év elején emiatt olyan pletykák keltek szárnyra, hogy a befektetők szeretnék félreállítani a legendás vezért.

Button tudja, hogy csodára nem számíthatnak a Brit Nagydíjon, ám abban reménykedik, hogy egy jobb eredmény esetén csillapodnának az indulatok: "Keményen dolgozunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el a hazai versenyünkön. Győzni nagyon nehéz lenne, de mindent megteszünk, ami tőlünk telik" - fogalmazott a brit.

Hét forduló után a McLaren-páros tagjai közül Button áll jobban, aki 25 pontjával az egyéni tabella 10. helyén szerénykedik, míg Sergio Perez 12 egységgel a 13. helyet mondhatja magáénak.