Jenson Button „különösnek” titulálja pályafutása jelenlegi szakaszát, amelyben a sereghajtók között vergődik a problémás Honda-hajtáslánc miatt küszködő McLaren kötelékében. A brit idén biztosan nem rúg labdába hazai versenyén, ráadásul tett egy olyan kijelentést, amely alapján arra lehet következtetni: a kiábrándító helyzetben egyre nehezebb olyan gondolatokat találnia, amellyel vigasztalhatja magát…

 

Button a Forma-1 hivatalos honlapjának adott interjújában beszélt arról, hogy milyen érzései vannak a jelenlegi, sanyarú helyzettel kapcsolatban. A mezőnyből a tavalyi évad végén már majdnem kiszoruló pilóta igyekezett a wokingi gárda által erőltetett, a pályán nyújtott teljesítmény fényében jobbára megmosolyogtató optimizmust sugallni, ám a szavaiból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy egyre nehezebb vállalható érveket és indokokat találnia arra, hogy mi értelme van a vert seregben vegetálnia.

Amikor arról kérdezték, hogy a 2009-es vb-címét megelőző nehéz időszakkal, vagy a mostanival nehezebb megbirkózni, a brit kifejtette: „Miután megnyerted a vb-t és nyertél 15 futamot, mindig nyerni akarsz, mert függővé válsz a győzelmektől, de amikor olyan helyzetbe kerülsz, mint amilyenben most vagyunk, egy olyan csapattárssal, mint Fernando, az mindenképpen különös. Egymás között élvezzük a kihívást, például azt, hogy hajszoljuk egymást, hajszoljuk a csapatot. Ez izgalmas kihívás, ezért úgy gondolom, hogy korábban sokkal nehezebb volt a helyzet. Akkoriban mindenképpen a bajnokságért akartam harcolni és erre egészen 2009-ig várnom kellett. Az életem legfontosabb célját már elértem azzal, hogy világbajnok lettem. Persze szeretnék még futamokat nyerni és a titulusért harcolni, de ha most, ebben a pillanatban vissza kellene vonulnom, akkor azt érezném, hogy elértem, amit akartam.”

A katasztrofális teljesítmény fényében érthetetlennek tűnő derűlátás és optimizmus nagymestere a McLaren fővezére, Ron Dennis, aki a legelképesztőbb helyzetekben is makacsul ragaszkodik magasztos gondolataihoz. Lassan a szakvezető is kifogy a munícióból, így a hétvégi brit futam előtt már kénytelen volt azt szajkózni, hogy bár a helyzet nehéz, a McLaren még soha nem volt annyira egyben, mint manapság. Button - mivel mást nem nagyon tehet - igyekezett alátámasztani elöljárója kijelentését: „Teljes mértékben” – felelte a 35 esztendős pilóta, amikor arról kérdezték, hogy egyetért-e Dennis kijelentésével. „Nagyon sok dolgon mentünk már keresztül idén és szuper azt látni, hogy továbbra is szorosan együtt vagyunk. A légkör nagyon jó, mindenki magabiztos. Csodálatos csapat vagyunk.”


Míg a hihetetlenül gyenge teljesítménnyel visszatérő Hondánál még mindig ígérgetnek az idei évre vonatkozóan, addig a McLaren táborában egyre többen igyekeznek józan előrejelzéseket megfogalmazni. A japánok részéről Yasuhisa Arai sportigazgató még az eddigi mélypontot jelentő spielbergi futam előtt is képes volt arról beszélni, hogy portékájuk rövidesen dobogós helyezésekig repíti a wokingi istálló versenygépeit, ezzel szemben a versenyzők burkoltan már utalgatnak arra, hogy sok jóra már nem számíthatnak az évad hátralevő részében. Sőt, Button szerint még az is előfordulhat, hogy 2016 sem lesz az igazi…

„Jövőre nem lesznek drasztikus szabályváltozások, így akármit csinálunk most, az hasznos lehet a következő szezonra nézve. Nincs ezzel semmi gondom. Hátrányt jelent-e az, hogy nem vagyunk elég gyorsak? Ki tudja... Ha az utolsó futamon még mindig két másodpercnyire leszünk a Mercedesektől, az természetesen azt fogja jelenteni, hogy jövőre is nehéz idényünk lesz, hiszen ennyit nem lehet javulni a téli időszakban. A feladat adott, addig minél nagyobb mértékben kell csökkentenünk a hátrányunkat” – fogalmazott Button, akinek a monacói 8. helyezésért járó 4 egysége a McLaren-Honda egyetlen értékelhető produktuma az idei szezonban.