F1 Forma-1 Formula-1 Bernie Ecclestone Nico Rosberg Lewis Hamilton Abu Dhabi Nagydíj
Bernie Ecclestone, a Forma-1 ura nemrégiben becsmérlően nyilatkozott Nico Rosbergről, ám az idei vb-címről döntő Abu Dhabi Nagydíj előtt változtatott az álláspontján. A brit üzletember szerint a ponttáblázatot vezető német pilóta jó úton halad afelé, hogy igazi sztárrá váljon, a sportág jövőjével kapcsolatban ugyanakkor már nem ennyire derűlátó…

 

Nem tenne jót a Forma-1-nek, ha Rosberg lenne a világbajnok! Néhány hete Bernie Ecclestone ezzel a kijelentéssel kavart komoly indulatokat, azzal érvelve, hogy a német nincs annyira karizmatikus és piacképes, mint üldözője, a szintén a Mercedes kötelékében hajtó háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, ám minden jel arra utal, hogy mostanára megbékült a ponttáblázatot az idényzáró 12 egységnyi előnnyel vezető pilótával.

„Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan Rosberg fejlődik. Úgy tűnik, hogy sikerült kitörnie a burokból. Mostanáig egy picit esélytelennek tűnt, de sikerült változtatnia ezen” – nyilatkozta az Auto Motor und Sport című német szaklapnak a Forma-1 impresszáriója. 
F1 Forma-1 Formula-1 Bernie Ecclestone Nico Rosberg Lewis Hamilton Abu Dhabi Nagydíj
Rosberg vb-sikere még kapóra is jöhetne Ecclestone-nak, ugyanis némi változatosságot hozna: a hibrid turbókorszak 2014-es kezdete óta csak Hamilton és a Mercedes nyert bajnoki címeket, ez pedig a szakember szerint is egyre ártalmasabb a sportágra nézve. „Nem igazán!” – felelte Ecclestone, amikor arról kérdezték, hogy elégedett-e a 2016-os szezonnal. „A Mercedes első osztályú munkát végez, megérdemlik a sikert, de a győzelmi sorozatuk nem annyira jó ennek a portékának. Az emberek azt szeretik, ha versengés van, amikor mindenkinek van esélye a győzelemre. Ma olyan helyzet van, hogy lehet tudni előre, hogy ki nyer. Kivétel persze az, ha valami rendkívüli történik…”

Mivel idén a Red Bull élesben is képes volt győzni a Mercedesek ellen, sokan úgy gondolják, hogy 2017-ben az energiaitalosoknak lehet sansza arra, hogy felülkerekedjenek a csillagosokon. Ecclestone szerint közel sem biztos, hogy a Mateschitz-csapat képes lesz erre: „Ha azt gondolják, hogy jobb aero-csomaggal meg tudják vernie a Mercedest, akkor fel kell tennem nekik a kérdést: biztosak vagytok ebben? Lehet, hogy a Mercedes aero-csomagja is jobb lesz! A Mercedesnek a motorja jobb, a Red Bullnak az aerodinamikája. Akármilyen irányba elmehet a történet. Két évvel ezelőtt pontosan akartam annyira, hogy a Mercedes adjon motorokat a Red Bullnak. Ha ez összejött volna, hihetetlenül jó versenyeket láttunk volna!”
F1 Forma-1 Formula-1 Bernie Ecclestone Nico Rosberg Lewis Hamilton Abu Dhabi Nagydíj
Ecclestone az Auto Motor und Sport interjújában megfogalmazta az aggodalmait is a sportág jövőjével kapcsolatban: a brit szerint könnyen előfordulhat, hogy a legfontosabb gyártók előbb vagy utóbb távoznak a Forma-1-ből.

„Megtörténhet, hogy a Mercedes és a Ferrari kilép, de őszintén szólva, ha a versenyek jobbak lesznek, ez nem is lenne annyira szörnyű. Fel kell készülnünk arra, hogy a nagyobb gyártók elhagynak bennünket. A Mercedes visszavonul, ha az érdekük úgy kívánja. Gyakran volt ilyen a múltban, nem is olyan régen is. Nézzük csak a Hondát, a BMW-t vagy a Toyotát. Azonnal távoztak, amikor úgy érezték, hogy elérték a céljukat a Forma-1-el” – fogalmazott a 86 esztendős üzletember, akinek kommentárja akár olaj is lehet tűzre, pláne annak fényében, hogy nemrégiben Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke maga is spendírozta, hogy a maranellói márka kacérkodik a Formula E-vel, a Mercedes pedig odáig merészkedett, hogy fenntartat magának egy helyet az elektromos formaautók bajnokságának szervezőivel a 2018-2019-es szezonra.