Komoly üzenetértéke lehet annak, hogy a posztjáról tavaly eltávolított F1-főmogul, Bernie Ecclestone hirtelenjében újra előkerült. Tavaly csak néhányszor bukkant fel a paddockban a veterán brit üzletember, a hétvégi Azerbajdzsáni Nagydíj viszont már a második olyan forduló idén, amikor feltűnik a körforgásban. Annyi bizonyos: van célja annak, hogy Mr. E mutatja magát.

 


Szahír után Baku a második helyszín, ahol Ecclestone megjelenik. Mivel tavaly jó, ha három futamra betette a lábát, gyakori feltűnését talán nem túlzás gyanúsnak titulálni, pláne annak fényében , ami a télen történt: amikor mindenki az előző évet értékelte és az idei szezon esélyeit latolgatta, a háttérben a korábbi nagyfőnök szorgalmasan furkálgatta az F1-es passzátszelet jelenleg fújó Liberty Mediát.


Mr. E sértettsége nem titok, hiszen tavaly többször is szóvá tette, hogy az amerikai tulajdonosok megígérték neki: a hatalomátvétel után néhány évig még biztosan számítanak rá első számú vezetőként, de aztán nagy hirtelenjében fordult a kocka, a Chase Carey, Sean Bratches és Ross Brawn alkotta szentháromság egy szempillantás alatt a partvonalon túlra helyezte a „tiszteletbeli elnököt”. Akiről pedig tudjuk jól, hogy nehezen viseli az olyan helyzeteket, amikor valami nem a saját számításai szerint alakul…

Látnoki képességek sem szükségeltettek ahhoz, hogy tudjuk, a makacs guru ezt nem hagyja majd annyiban. Már a tavalyi szezon során is láthattuk, hogy ment a szurka-piszka, a saját holdudvarához tartozó sajtóorgánumokban Ecclestone időről időre kíméletlenül bírálta az amerikaiakat, a téli időszakban pedig az addigiaknál is komolyabb ostromot indított. Szüntelenül ismételgette, hogy a Liberty-érában a csapatok kevesebb pénzt kapnak a nagy közös kalapból, mint korábban (amire ugye mindig ugranak az érintettek…), de rárontott a Carey vezette menedzsmentre azzal az érvvel is, hogy a bevezetett reformok ellenére a futamok nem elég izgalmasak.


Bahrein egy újabb fordulója volt az Ecclestone-Liberty meccsnek, hiszen Mr. E  - minden kétséget kizáróan protest-jelleggel – a régi logóval díszített, klasszikus fehér F1-es ingében vonult be a pályára, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy a jelenlegi vezérek döntése értelmében csak a paddockon kívül, az érdemi történésektől távol kapott irodahelyiséget magának. Ecclestone azerbajdzsáni feltűnése az újabb bizonyíték arra, hogy a brit továbbra is keresi az elégtétel lehetőségét: jön-megy, beszélget csapatfőnökökkel, egyéb fontos háttéremberekkel, mindenkinek szemet szúr azonban, hogy az egykori vezér és a Liberty-főnökök úgy őrizkednek egymástól, mint ördög a tömjénfüsttől.

Nagy kérdés, hogy mi lehet Ecclestone motivációja, miért igyekszik zavart kelteni? A merészebb pletykagyárosok arról pusmognak, hogy a brit szeretne egy élvonalbeli konkurens versenyszériát gründolni, amire a szkeptikusok inkább legyintenek, mondván, ez lehetetlen küldetésnek tűnik, ráadásul Ecclestone már 87 éves – akkor meg már minek? A körülmények valóban nem túl kedvezőek egy új sorozat indításához, ezt biztosan mérlegeli a korábbi főmogul is, akit viszont – és ebben is biztosak lehetünk – a kora zavar a legkevésbé. Akik ismerik, tudják, hogy még mindig jól bírja a kiképzést, ráadásul a belső köreiben sosem titkolta, hogy hosszú életre van berendezkedve, mivel felmenőinek túlnyomó többsége százhoz közeli, matuzsálemi korban szenderedett örök nyugalomra.


A valós indíttatás vélhetően sokkal prózaibb: Ecclestone gyaníthatóan unja európai villáinak, valamint brazíliai kávéültetvényes farmjának kényelmét és sokkal szórakoztatóbbnak találja a Liberty-vezérekkel folytatott játszmát. Talán lát esélyt arra is, hogy ebből sikerül némi hasznot húznia, ha már az utolsó transzfer során nem működött a jól bevált, több évtizeden át alkalmazott Bernie-taktika, amelyet talán így lehet a legjobban megfogalmazni: „Add el az F1-et valakinek jó drágán, akiről úgy sejted, hogy képtelen működtetni nélküled, majd várd ki, amíg könyörögve rohan hozzád, hogy vedd vissza bagóért és szabadítsd meg a tehertől!”

Így kell néhány mondattal figyelmet generálni:


Ecclestone sok mindenhez ért, egyebek mellett ahhoz is, hogyan irányítsa magára a figyelmet olyan helyzetekben, amikor egyébként nincs előtérben. Erről újfent tanúbizonyságot tett Bakuban is, ahol kijelentette, hogy Hamilton „már nem annak a Lewisnak tűnik, aki korábban volt” és „már nem az a versenyző alkat, aki korábban". Három futam után a négyszeres világbajnok címvédő még mindig nyeretlen, a fél világ árgus szemekkel figyeli, hogy mi történik vele. Komolyabban bírálni eddig senki nem merte, erre jön Ecclestone, aki bemondja a „tutit”, kommentárja pedig pillanatok alatt végigsöpör a földgolyón. Ha másra nem, arra mindenképpen jó volt ez a megnyilatkozás, hogy ellenfelei tudtára adja: még mindig itt van, és sokan figyelnek arra, amit mond.

Fotók: F+1 Blog