Ferrari az Eau Rouge-ban

Noha a hétvégére esőt és viharokat jósolnak a meteorológusok a Belga Nagydíjnak otthont adó Spa-Francorchamps környékére, ahol egyáltalán nem szokatlan az ilyesmi, szerdán még verőfényes napsütés, kellemes nyár végi időjárás fogadta a Vallóniába érkezőket.

Azzal kapcsolatban senkinek nem lehet kétsége, hogy az Ardennekben található legendás aszfaltcsík mikroklímája idén is belekavar majd a kártyákba. Nagyon ritka az olyan autósport-esemény errefelé, amikor az égi áldás a hétvége valamelyik fázisában nem mutatja magát.

Ha lesz időjárási zűrzavar, ha nem, a nyári szünetet követő első összecsapás annak ellenére is izgalmasnak ígérkezik, hogy a belga lapok – szerdán legalábbis – még nem égnek versenylázban. Az egyik liége-i újságosstand kínálatát átböngészve feltűnt, hogy a napilapok zöme még a 81 esztendős Bernie Ecclestone és 35 éves brazil párja, Fabiana Flosi múlt hétvégi házasságkötését taglalja.

Kivételt csak a De Standaard képviselt, amely rövid írásban mutatott rá a hétvégi összecsapás egyik nagy kérdésére: beállítja-e Fernando Alonso Michael Schumacher rekordját? A német klasszis – aki tavaly ugyanitt ünnepelte pályafutása kezdetének 20. évfordulóját – ezúttal a 300. nagydíj-indulására készül: ez még nem rekord, ráadásul a 188 GP-rajtot jegyző Alonso messze is áll ettől, a zsinórban legtöbbször pontszerző helyen befutás csúcsát azonban valóban beállíthatja.

Schumacher zsinórban 24 pontszerző helyen zárt futammal áll az élen, míg Alonso 23-nál tart. A Ferrari versenyzője a tavaly júniusban tartott Európa Nagydíj óta minden egyes viadalról pontokkal a tarsolyában távozott, s nem kétséges, hogy a csúcsbeállítás lehetősége csak tovább fokozza majd az elszántságát. A spanyol kiválóság vezeti ugyan a vb-tabellát, ám a nyári szünet előtt kirobbanó formája kissé megtorpant, két győzelem és egy 2. helyezés után a hungaroringi futamot csak az 5. pozícióban zárta.

Fontos kérdése a hétvégének a Lotus szereplése is: a fekete-arany különítmény újra megpróbálkozik a Németországban és Magyarországon is kipróbált dupla DRS használatával, azzal kapcsolatban viszont továbbra is tanácstalanok, hogy élesben is bevetik-e a rendszert. Ha igen, ha nem, egy győzelem biztosan jót tette a gárdának, amelyet egyre többen bírálnak amiatt, hogy a mezőny legjobb autójával mindezidáig nem tudtak győzni.

„Egy győzelem csodálatos lenne, semmi kétség” – nyilatkozta a napokban a csapatfőnök, Eric Boullier. „Több ízben, több helyszínen is közel jártunk ehhez a szezon eddigi részében. A bajnokság szempontjából ez sokkal jobb, mint egy egyszeri fellángolással megszerzett győzelem. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy az autó gyorsabb legyen. Budapesten közel jártunk, mindkét autónk dobogós helyen végzett, s hat több lett volna az előzési lehetőség, talán a legfelső fokot is megcsíphettük volna.”