F1 Forma-1 Damon Hill eladó Forma-1-es autó Arrows A18
Forma-1-es autót vásárolni manapság már nem nagy kunszt: időről időre felbukkan egy-egy kiállítható, jobb esetben használható példány különféle aukciókon és értékesítő portálokon, olyan ritkaságra azonban ritkán bukkanni, amilyet most egy finn gyűjtő hirdetett meg eladásra. Az ominózus modell egy Arrows, mégpedig az, amellyel a Hungaroringen eltűnt Damon Hill…

 

Az 1997-es Magyar Nagydíj mindenképpen a Hungaroring történelmének aranyozott lapjaira kívánkozik: az előző évi világbajnok, Damon Hill az idény korábbi szakaszában nem sok vizet zavart az Arrows-Yamahával, Mogyoródon azonban megtáltosodott. Az A18 típusjelű konstrukcióval előbb az időmérőn villantott, megszerezve a 3. helyet, majd a futamon is folytatta a szárnyalást: a 11. körben az élre állt és kis híján megnyerte a futamot.
F1 Forma-1 Damon Hill eladó Forma-1-es autó Arrows A18
Három körrel a vége előtt hidraulikai hiba miatt a váltó beragadt harmadik sebességi fokozatba, az Arrows lelassult, a többi pedig már vastagon történelem: az utolsó körben, a célegyenesben már Jacques Villeneuve száguldott az első helyen, a kommentátorállásban pedig Palik László beleordította a mikrofonba az azóta is milliószor ismételt mondatot – „Hova tűnt Damon Hill???!!!” A brit végül a 2. helyen csorgott célba, örökre emlékezetessé téve azt a bizonyos forró vasárnapi délutánt.
F1 Forma-1 Damon Hill eladó Forma-1-es autó Arrows A18
Akinek van elegendő pénz a számláján, az akár ki is próbálhatja, hogy milyen volt vezetni Hill fehér-kék versenygépét, az ominózus példányon ugyanis szeretne túladni jelenlegi gazdája, egy finn gyűjtő. A közreadott hirdetés szerint a mogyoródi futamon is használt A18-as eredeti állapotában van és a csomagnak részét képezi a 760 lóerős Yamaha-Judd erőforrás működőképes változata is. „Az autó olyan gyors, mint egy puskagolyó. Jár hozzá egy sor leírás, átfogó adatok a különféle tesztnapokról, továbbá verseny előtti- és közbeni beállítások, valamint a versenyeken rögzített adatok elemzése is.” 

Aki hajlandó kifizetni az eladó által kért 250 ezer eurót, azaz nagyjából 76 millió forintot, annak a működtetéssel sem lesz gondja: a felszerelés részét képezi az első és hátsó emelő, a hidraulikus rendszerek karbantartásához szükséges eszközök, valamint a szenzorok által rögzített adatok letöltéséhez szükséges csatlakozók, az elemzéshez szükséges szoftverekkel együtt. A tartalékalkatrészek között találni még három szett szerelt abroncsot, tartalék lengőkarokat és üzemanyag-tankot is.
F1 Forma-1 Damon Hill eladó Forma-1-es autó Arrows A18
Frank Dernie és John Barnard alkotása a Magyar Nagydíj után még egyszer szerzett pontot, mégpedig néhány hónappal később, a Nürburgringen tartott Luxemburgi Nagydíjon, ahol Hill csapattársa, Pedro Diniz az 5. pozícióban végzett.