F1 Forma-1 Ferrari Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Sergio Marchionne Hungaroring Magyar Nagydíj
Komoly elnöki fejmosás után érkezik a Hungaroringre a Ferrari Forma-1-es istállója: a kiszivárgott hírek szerint Sergio Marchionne a múlt hétvégi Brit Nagydíj után összerántotta a Scuderia teljes legénységét Maranellóban, ahol tájékoztatta a különítményt arról, hogy azonnali fordulatot vár.

 

Nem lehet túlságosan jó dolog mostanában Ferrari-alkalmazottnak lenni, a Forma-1-es részlegen legalábbis. A vörösök favoritként kezdték a 2017-es idényt: zászlóvivőjük, Sebastian Vettel győzelmi pingpongot játszott a Mercedes vezérürüjével, Lewis Hamiltonnal, oda-vissza nyerték a futamokat, a május végén tartott Monacói Nagydíjon aratott diadal óta azonban a Scuderia képtelen nyerni.

F1 Forma-1 Ferrari Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Sergio Marchionne Hungaroring Magyar Nagydíj
Sőt, a hétvégi Brit Nagydíjon egyenesen mélypontra kerültek: Vettel és márkatársa, Kimi Räikkönen egyetlen pillanatig sem tudták veszélyeztetni Hamilton sikerét, ráadásul a hajrában mindkét versenyző autóján rejtélyes defekt jelentkezett, így kész csoda, hogy a finn meg tudta menteni a 3. helyet, a német viszont csak 7. lett, így előnye a bajnoki ponttáblázat élén egyetlen pontnyira apadt a Mercedes britjéhez képest. Úgy tűnik, hogy a Silverstone-ban történtek kicsapták a biztosítékot az elnöknél.

 

F1 Forma-1 Ferrari Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Sergio Marchionne Hungaroring Magyar Nagydíj
Marchionne elégedetlen


„Tudom, hogy ugyanaz a csapat vagytok, akik Monte-Carlóban és az év elején voltatok. Nem kesereghetünk a mostani negatív eredmény miatt, inkább azonnali reakciót várok tőletek. Mindig tudtuk, hogy az ellenfeleink nagyon erősek és évek óta dominálnak, de meggyőződésem, hogy vissza tudunk kerülni oda, ahol lennünk kell” – fogalmazott Marchionne a Ferrari maranellói főhadiszállásán tartott csapatösszetartáson, szavai pedig lelkesítőleg tűnnek ugyan, de a szakmában mindenki tudja: a vezér egyre nehezebben viseli, hogy az együttes képtelen vb-címet nyerni.

Tény, hogy a Ferrari a megtorpanás jeleit mutatja és az utóbbi futamok alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy az év eleji botladozás után a Mercedesnek ismét sikerül elhúznia a vörösöktől. A tűzhöz közel álló források szerint az egyik fő ok az elnöki nyüzsgés: Marchionne mindenáron vb-címet akar idén, túl sokat mozgolódik a Scuderia körül, s bár nincs érdemi Forma-1-es tapasztalata, szemrebbenés nélkül nyúl hozzá fontos szakmai dolgokhoz is.

F1 Forma-1 Ferrari Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Sergio Marchionne Hungaroring Magyar Nagydíj
Erről eddig csak a színfalak mögül lehetett hallani kósza pletykákat, nemrégiben viszont félreérthetetlen jel is érkezett. Bár a Ferrari az idei évre sokat javult motorfronton, az elnök az Osztrák Nagydíj előtt egyik napról a másikra gyakorlatilag lefejezte a hajtásláncért felelős részleget: az idei Ferrari-szív főtervezőjét, Lorenzo Sassit komolyabb tétovázás nélkül áthelyeztette a közúti autós részleghez, a rossz nyelvek szerint azzal érvelve, hogy a szakember tudására és tapasztalatára ott sokkal nagyobb szükség van. A fejlemény még a két versenyzőt, Sebastian Vettelt és Kimi Räikkönent is meglepte.

Míg Vettel Hamiltont egyetlen ponttal megelőzve, 177 egységgel a tarsolyában még őrzi a bajnoki ponttáblázat listavezető pozícióját, addig Räikkönen 98 ponttal csak az 5. pozíciót mondhatja magáénak. A konstruktőrök között a Ferrari a 2. helyet foglalja el: a 275 pontos vörösök előnye 101 egység a Red Bullhoz képest, ugyanakkor a Mercedestől 55 ponttal vannak lemaradva.