Felvidította Jenson Buttont az F+1 Blog: a brit katasztrofálisan szerepelt a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén, de egy lopott pillanatban olyan kérdést tettünk fel neki, amitől azonnal fülig ért a szája. A téma természetesen a zsámbéki Lada-kaland volt…

Nem sok oka van az örömre egy Forma-1-es élpilótának, amikor a 14. időt autózza bármelyik futam időmérő edzésén. Buttonnal ez történt Barcelonában: a válságos időket élő McLaren vezérpilótája számára csapnivalóan sikerült az időmérő edzés, gondjai adódtak a tapadással, s ennek megfelelően komótosan ücsörögött a wokingi csapat szokásos szombat délutáni sajtóértekezletén is. Az esemény végeztével kifelé kullogó 2009-es világbajnokot egy jól irányzott kérdéssel próbáltuk elcsípni és nem kellett csalatkoznunk.

„Lehet, hogy a Lada Magyarországon gyorsabb volt?” – tettük fel a kérdést Buttonnak, aki természetesen értette a tréfát, egy szempillantás alatt kapcsolt és fülig érő szájjal kezdett áradozni a közelmúltbeli, zsámbéki kalandról.

„Hééé embeeer, óriási élmény volt! Komolyan mondom, pokoli módon élveztem! Mindenféle autót vezettem már, de ilyet még soha. A modern kocsik tele vannak pakolva mindenféle kütyükkel, kapcsolókkal, az újabb modellekben már sebességet váltani is kapcsolókkal kell. A Ladában semmi ilyesmi nem volt, épp ez tette élvezetessé. Végre egy nyers, természetes autó, amiben az történik, amit a vezető akar! Sokszor voltam már nálatok, Magyarországon, tavaly a városban vezettem a McLarent, de ez a mostani esemény tényleg szenzációs volt, nagyon jól éreztem magam!” – mesélt csillogó szemmel és fülig érő szájjal a szigetországi klasszis.

Nem lehetett megkerülni a kellemetlenebb témát sem, így rákérdeztünk Buttonnál, hogyan éli meg a wokingi csapat idei küszködését, a nehézségeket: „Nézd, ez egy helyzet, amit kezelnünk kell és törekszünk is arra, hogy ez sikerüljön. Ez most így alakult, minden csapatnak vannak nehezebb időszakai. Sajnos egyik napról a másikra nem lehet előretörni, ilyen csak akkor történhetne, ha az ellenfeleink közül egyszerre mindenki elkövetne egy hatalmas hibát. Mivel ilyen nem történik, meg kell dolgoznunk a javulásért és nyugodtan mondhatom, hogy ezen vagyunk . A csapat minden tagja kőkeményen dolgozik, a gyárban is azt látom, hogy a mérnökök és mindenki mindent elkövet annak érdekében, hogy előrelépjünk. Biztos vagyok benne, hogy ez hamarosan be is fog következni” – felelte kérdésünkre Button, aki az idei ötödik forduló előtt 13 egységgel az egyéni tabella 10. helyén szerénykedik.

Bár a McLaren helyzetét a nemzetközi sajtó is egyre borúsabban látja, Martin Whitmarsh, a különítmény szakvezetője is megpróbált optimizmust sugallni, amikor a motorhome-ban összegyűlt tollforgatók a kilátásokról faggatták.

„Csak egy dolgot tudok mondani: hiszek a csapatban, hiszek a mérnökeinkben, a versenyzőinkben és hiszek abban, hogy hamarosan túljutunk ezen a nehéz a helyzeten. Voltak már nehéz időszakaink korábban is, minden csapat életében vannak ilyenek. De higgyék el, gyűlölöm, mindannyian gyűlöljük, amikor az autónk nem elég jó ahhoz, hogy a győzelmekért harcoljunk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez megváltozzon” – fogalmazott a szakember.

Sergio Perez, a McLaren másik versenyzője a 9. pozícióban zárta a Spanyol Nagydíj időmérő edzését, de Felipe Massa rajtbüntetéséből profitálva vasárnap a 8. rajtkockába sorakozhat fel. A mexikói egyébként csapattársától 3 egységgel lemaradva az egyéni tabella 11. helyén állomásozik, míg a csapat a konstruktőrök között a 6. pozícióban állomásozik.