Elbúcsúzott az aktív autóversenyzéstől a korábbi Forma-1-es pilóta, David Coulthard a DTM évadzáró összecsapásán, Hockenheimben. A skót pilóta pályafutása utolsó időmérő edzését követően szó szerint szögre akasztotta a bukósisakot, az eseményen jelen volt az F+1 Blog is.

Nincs tovább: David Coulthard megelégelte az aktív autóversenyzéssel járó kötelezettségeket és úgy döntött, hogy a hétvégi DTM-szezonzáró után végérvényesen befejezi pályafutását. Az utóbbi két évet említésre méltó sikerek nélkül a Mercedes, az Audi és az idén visszatérő BMW vadászterületének számító bajnokságban lehúzó skót azzal indokolta döntését, hogy megfáradt a versenyzőként lehúzott közel három évtized alatt, ezért a jövőben családjára és magánvállalkozásaira és egyéb feladataira kíván összpontosítani.

„Sok időt töltöttem a Forma-1-ben, ahol igyekeztem minél többször győzni. Versenyzőként az ember mindig erre törekszik, a DTM-ben is, de az én esetem más: ebben a korban, a pályafutásom ezen a szakaszában már nem olyan célok vezérelnek, mint két bajnokesélyes csapattársamat, Gary Paffetet és Jamie Greent. Harminc éve kezdtem gokartozni, így az életem zömét versenyzéssel töltöttem. Úgy érzem, eljött az ideje a búcsúnak” – mondta a Mercedes motorhome-jában tartott szombat délutáni sajtóeseményen Coulthard, aki 1994-től 2009-ig szerepelt a Forma-1-ben, ahol a Williams, a McLaren és a Red Bull kötelékében összesen 246 nagydíjon rajtolt és 13 győzelmet aratott.

Bár a szakma rendszerint felhánytorgatta, hogy Coulthard egyszer sem tudta megnyerni a Forma-1-es világbajnokságot, a skót nyomatékosította, hogy nem elégedetlen a pályafutása alakulásával: „Többször veszítesz, mint ahányszor nyersz. Egy boxoló számára ez elfogadhatatlan, a motorsportban viszont ez a valóság. Még Michael Schumacher is többszür veszített, mint ahányszor nyert. A frusztrációval meg kell birkózni. Volt, amikor nagyon jól alakultak a dolgaim, de voltak olyan időszakok is, amikor borzalmasan” – mondta a négy F1-es bajnoki bronzérme mellé 2002-ben egy ezüstöt is begyűjtő versenyző.

Coulthard az utóbbi években DTM-es tevékenysége mellett a BBC televíziós szakértőjeként dolgozik, vagyis szépen lassan csatlakozott azon ex-pilóták táborához, akik a karrierjük lezárása után a médiában találták meg számításaikat. A skót nem is titkolta, hogy a jövőben nagyobb energiákat kíván fektetni a televíziós munkákba.

„Az újságírás a leginkább tisztelt szakmák egyike így büszkén leszek tagja a táborotoknak” – mondta az ujjongó médiamunkás-hallgatóságnak DC, majd kedveskedett a fotósoknak és az operatőröknek: a sajtóbeszélgetés végén egy sebtében a terembe csempészett ruhafogast felhasználva – szó szerint – szögre akasztotta legendás kék-fehér, Szent András-keresztes mintázattal díszített bukósisakját.