F1 Forma-1 Vlagyimir Putyin Renault Szergej Szirotkin Orosz Nagydíj
Nem biztos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök boldog lenne, ha ezt látná! Mindenképpen dicséretes, hogy a hétvégi Orosz Nagydíjnak otthont adó Szocsi Autodrom múzeumot is működtet, az viszont kevésbé, hogy a létesítmény beázik és a komplexum spártai megoldást bevetve várják a turistákat…

 

Szocsiban a Forma-1-es pálya főtribünje alatt található a múzeum, amely a „Sport- és Retro Autók Múzeuma” nevet viseli. Ahhoz képest, hogy a pályának nincs komoly múltja, néhány igazi gyöngyszemet is megcsodálhatnak az arra járók: a tárlaton megtekinthető egy Forma-1-es Ferrari, valamint az a 2004-es Jaguar is, amellyel annak idején Mark Webber versenyzett.

F1 Forma-1 Vlagyimir Putyin Renault Szergej Szirotkin Orosz Nagydíj
Ezeket, valamint a kiállításon megtekinthető, zömmel az orosz autósport múltját bemutató járgányokat egy helyi autómániákus milliárdos bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Vélhetően sem a tulajdonos, sem a nagydíjat köztudottan saját gyermekének tekintető Putyin elnök nem lenne boldog, ha azt látná, amit szerdán vehettek szemügyre az arra járók: az épület teteje beázik, a helyi illetékesek pedig a világ legegyszerűbb módszerével védekeznek, néhány egyszerű műanyagvödörbe gyűjtik az esővizet…

Aki pénteken látogat ki Szocsiba, az most nem csak egy, hanem két helyi pilótáért is szoríthat a Forma-1-ben, a Toro Rosso versenyzőjével, Danyiil Kvjattal együtt ugyanis Szergej Szirotkin is ott lesz a pályán.
F1 Forma-1 Vlagyimir Putyin Renault Szergej Szirotkin Orosz Nagydíj
A Renault az első szabadedzésen bocsátja Nico Hülkenberg autóját az általuk patronált orosz pilóta rendelkezésére.

Szirotkint néhány éve az édesapja szerette volna beprotezsálni a Sauber egyik versenyzői ülésébe, ám a meghiúsult szponzori szerződések miatt ez nem jött össze. „Mindig vannak dolgok, amik nem jönnek össze, most azonban a jelek szerint az életem a megfelelő mederben halad. Ostobaság lenne amiatt panaszkodni, ami a múltban történt, pláne, hogy idén a jelek szerint újabb nagy lépést tehetek a kitűzött cél felé” – nyilatkozta az utóbbi években a GP2-ben pallérozódó 21 éves pilóta, aki idén a tervek szerint nemcsak Szocsiban, hanem más helyszíneken is vezethet a pénteki nyitóedzések alkalmával a Renault-nál.

Fotók: F+1 Blog, Renault