Többször kinyilvánította már a Lotus istálló vezérkara, hogy nem csak Kimi Räikkönennel, hanem Romain Grosjeannal is szerződést kívánnak hosszabbítani, a finn versenyzővel ellentétben azonban a franciával még mindig nem állapodtak meg. Az okokra eddig csak célozgattak, a Brazil Nagydíj időmérőjén történtek azonban rávilágítottak a lényegre: a francia ismét vitatható szituációba keveredett, olyanba, amelyet lazán elkerülhetett volna.

A problémás eseteken idén mágnesként vonzó, egy futamtól el is tiltott pilóta ezúttal Pedro de la Rosával, a HRT veteránjával keveredett összetűzésbe. Az incidens a Q1-ben történt, a célegyeneshez vezető hajlatnál, ahol a nyurga sofőr rossz megoldást választott: túlzott kockázatot vállalva, a szalagkorláthoz közel húzódva próbált elmenni a HRT mellett, de nem volt elég hely, így De la Rosa autójának jobb hátsó kereke letörte a Lotus első szárnyát.

Az incidens után a francia a boxba hajtott új orrkúpért, majd egy újabb gyors kör erejéig visszatért a pályára, de próbálkozása kudarcba fulladt, így nem került be a Q2-be és vasárnap csak a 18. pozícióból várhatja a rajtot. A kvalifikációt követő sportfelügyelői meghallgatáson a bírák úgy döntöttek, hogy az eset egy félreértés miatt következett be, ez azonban a lényegen nem változtat: mindazok után, ami történt vele az idei szezon során, Grosjeannak semmiképp nem lenne szabad ilyen szituációkba keverednie.


szólj hozzá: Grosjean ütközik de la Rosával

Az idén három dobogós helyezést is jegyző, 96 pontjával az egyéni tabella 8. helyén állomásozó gall kétségkívül gyors és tehetséges pilóta, a megmagyarázhatatlan esetekkel azonban sokat ront a renoméján. David Coulthard, a BBC ex-versenyző szakkommentátora az interlagosi időmérő közvetítése közben találóan fogalmazta meg a Grosjeannal kapcsolatos helyzetet: „Mindig ilyen esetekbe keveredik. Úgy tűnhet, hogy mindenki pikkel erre a fiatal francia srácra, valójában azonban éppen elég bizonyíték van arra, hogy fura dolgokat vállal be és túlságosan későn döbben rá arra, hogy ezek nem fognak kifizetődni.”

Noha új szerződése még nincs, a furábbnál furább esetek fényében is nehéz elképzelni, hogy Grosjeant kiteszik a Lotustól: egyrészt Eric Boullier csapatfőnök a menedzsere, aki már több ízben ígéretet tett a nyilvánosság előtt az új kontraktus létrejöttére, másrészt a gall a vezető autósport-reklámarca az enstone-i egylet költségvetéséhez jelentős mértékben hozzájáruló Total olajtársaságnak is. Sokkal valószínűbb, hogy egyfajta oktató-nevelő szándék áll a halasztás hátterében, igaz, Boullier a hónap elején egyfajta figyelmeztető lövésként megjegyezte: „Szeretnénk alaposan kielemezni, hogy milyen mértékben sikerült talpra állnia az idei viszontagságok után. Mi azt a Romain Grosjeant akarjuk, aki jó munkát végez.”

Maga az érintett az interlagosi hétvége kezdetén annyit jegyzett meg, hogy nem aggódik, de - mint fogalmazott – „a szerződésem még mindig nincs aláírva, így várok a szezon végéig.”