Újabb videóval rukkolt elő Lucas di Grassi: a brazil – aki tavaly a Pirelli tesztpilótájaként dolgozott – ezúttal egy olyan sisakkamerás felvételt tett közzé, amely állítása szerint minden eddiginél reálisabb képet ad arról, hogy mit látnak a versenyzők a volán mögött.

„A leginkább reális videó, amely valaha készült – az IGAZI szemmagasságú kamera” – a 2010-es idényt a Marussia-jogelőd Virgin Racingnél töltő brazil pilóta saját Youtube-csatornáján így írta le a felvételt, amely a dél-franciaországi Paul Ricard pályán készült a gumigyártó által tesztelési célokra használt R30-as Renault volánja mögött.

Mivel a felvétel szerint a kormány magassága erősen zavarja a kilátást, a kommentelők közül többen megkérdőjelezték, hogy mennyire hiteles a pilóta állítása, amely szerint ez a ’leginkább reális’ kép a kilátásról. Különösen annak fényében, hogy egy általa készített korábbi, szintén szemmagasságúnak mondott felvételen lényegesen jobb volt a kilátás.

Biztos, ami biztos alapon Di Grassiék a videó végén néhány képkocka erejéig megmutatják azt is, hová volt erősítve a kamera a sisakrostélyon a felvétel készítésekor.


szólj hozzá: Ezt látja egy F1-es pilóta száguldás közben

Az utóbbi időben már a versenyhétvégék közvetítései során is el lehetett csípni a sisakra erősített kamerák képeit, de azok nem a szem magasságába voltak állítva. A sisakrostélyon belülre szerelhető, s biztonsági szempontból is kifogástalan – így élesben is alkalmazható – kamera-megoldással még nem jelentkezett a közvetítéseket szervező FOM.