Jelentős változások mennek végbe a Mercedes istállónál az évad európai szakaszát megnyitó, a hétvégén esedékes Spanyol Nagydíjon. Megújul a színezet, jön az évad első komolyabb fejlesztési csomagja, a menedzsmentet erősítő Niki Lauda azonban hangsúlyozza: csodát így sem várhatnak.

Megújulva lép színre az évad első európai összecsapásán, a hétvégi Spanyol Nagydíjon a Mercedes istálló, a formajavulását a legutóbbi két futamon pole pozíciókkal demonstráló csillagos egyletnél a barcelonai hétvégére is tartogatnak meglepetéseket.

Mint Niki Lauda, az ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező társtulajdonos-menedzser elárulta, a W04-esek színezete biztosan eltér majd az eddig megszokottól, s inkább lesz ezüstös, mint szürke: „Azt akarjuk, hogy az autók még inkább olyanok legyenek, mint az Ezüstnyilak” – mondta az osztrákok korábbi háromszoros világbajnoka. „Hiszünk abban, hogy a színezet megváltoztatása jótékony hatással lesz a csapatra is, hiszen az új küllem mindig javítja a motivációt is.”

Persze nem csak a színezet újul meg, a brackley-i alakulat beveti az idei első komolyabb fejlesztési csomagját is, Lewis Hamilton és Nico Rosberg autójára így új első és hátsó szárnyat, valamint új diffúzort szerelnek majd fel a Circuit de Catalunyán. Lauda szerint kulcsfontosságú, hogy az újítások révén többet javuljanak, mint a konkurens alakulatok.

„Az európai szezon során pályáról pályára egy vagy két tizedet szeretnénk javulni. A szezon kezdetére jól felkészültünk, de nagyon fontos, hogy mostantól nagyobb lépték fejlesszük az autónkat, mint az ellenfeleink” – fogalmazott a szakember.

Mivel a Mercedes remekelt a felkészülési időszakban a Barcelonában tartott teszteléseken, a csillagos együttest előzetesen a hétvége egyik legnagyobb favoritjának tartják, Lauda azonban túlzónak tartja az erre irányuló jóslatokat: „Nem mi vagyunk a favoritok” – mondta. „A Pirelli új abroncsokat hoz, amelyekről senki nem tudja, hogyan működnek. Nem sok információ áll a rendelkezésünkre.”

Lauda a napokban cáfolta azt a spekulációt is, amelyek szerint Hamilton megszerzése után igyekszik a Mercedeshez csábítani a Red Bull háromszoroso világbajnok szupersztárját, Sebastian Vettelt. Mint hangsúlyozta, nem is próbálkozik ilyesmivel, mert a német ’mindörökre’ aláírt az energiaitalosokhoz és elégedettek a Hamilton - Nico Rosberg párossal, amelyet a jelenlegi mezőny legjobb párosításának titulált.

Az évad ötödik fordulója előtt a Mercedes az 5. helyet foglalja el a konstruktőri tabellán , míg a versenyzők közül Hamilton 50 ponttal – az éllovas Vetteltől 27, a 2. pozícióban állomásozó Kimi Räikkönentől pedig 17 egységgel elmaradva – a 3. pozíciót mondhatja magáénak, Rosberg pedig 14 egységgel a neve mellett a 9. helyen áll.