Lassan nincs olyan zegzuga a világnak, ahová a Red Bull demonstrációs csapata még nem jutott el: amikor tavaly decemberben a Toro Rosso fiatal tehetségével, Daniel Ricciardóval Buenos Aires utcáin bemutatóztak, az Argentína déli részén húzódó Salinas Grandes sósivatagba is elvitték az RB7-est. A különös száguldozásról videó is készült, a napokban tették közzé.

Láthattunk már F1-es Red Bullt a Dominikai Köztársaság strandjain, a Himalájában, befagyott kanadai tavakon, de még az austini versenypálya már kialakított, de le még nem aszfaltozott nyomvonalán is, így az újabb egzotikus környezet tökéletesen beillik a sorba. Bár a csúszós, döcögős felületetet ’furcsának’ találta, Ricciardo saját bevallása szerint élvezte a kalandot: „Érdekes tapasztalat volt a semmi közepén autózni” – mondta az ausztrál. „Az volt a legfontosabb, hogy még ilyen körülmények között is tudtam kontrollálni az autót és egészen magas sebességeket értem el.”

Fokozta a kihívást, hogy a több mint 8000 négyzetkilométeren elterülő sósivatag 3500 méteres tengerszint feletti magasságon található. A demócsapat tagjai megsínylették a szokatlan körülményeket, amelyek miatt az RB7-es is egészen egyedi beállításokat igényelt.


szólj hozzá: F1-es Red Bull az argentin sósivatagban

„Ilyen magasságban kisebb az üzemanyag-fogyasztás, ennek megfelelően kellett beállítanunk a motort. Előfordult párszor, hogy a generátor megadta magát és csökkent a teljesítmény, de ez sem jelentett problémát, mert erőből nekünk elég sok van” – idézte a Red Bull honlapja az egyik csapattagot, Philt.

Ricciardo a különleges bevetés óta már javában a 2013-as idényre és az STR8-as Toro Rossóra összpontosít, amelynek teljesítményét az első, jerezi teszt alapján ’sokkal biztatóbbnak’ tartja, mint az előző évi modellét. Mint az As című spanyol lapnak adott interjújában az ausztrál kifejtette: bár a Red Bull-junioregylet Sebastian Vettel 2008-as sikerei óta képtelen hasonló formába lendülni, ’nem lehetetlen’ futamot nyerni az együttes kötelékében, s arra számít, hogy idén az öt nagyobb csapat mögött a legjobbak lehetnek.

Mint ismeretes, a 2011-es idény végén a Red Bull szívfájdalom nélkül egyszerre tette lapátra a Toro Rosso akkori párosát, Jaime Alguersuarit és Sebastien Buemit, hogy helyet csináljanak Ricciardónak és csapattársának, Jean-Eric Vergne-nek. Mivel az ausztrál és francia sem produkált átütő eredményeket tavaly, egyes pletykák szerint akár az is előfordulhat, hogy az idei évad közben kötnek útilaput valamelyikük talpára, hogy bevessék a portugál tehetséget, Antonio Felix da Costát: „Ehh, nekem nem mondott semmi ilyesmit” –mondta Ricciardo, utalva arra az emlékezetes szösszenetre, hogy Helmut Marko Red Bull-sportigazgató futamgyőzelmet kért Alguersuariéktól az ominózus, menesztéssel végződött idény elején.

Ugyan a kirúgástól a jelek szerint nem tart a 23 esztendős pilóta, hiú ábrándokat sem kerget: „Jó szezont kell produkálnom, aztán pedig meglátjuk, hogy mi lesz. Egyelőre csak magamra kell összpontosítanom” – felelte az As munkatársának, amikor arról kérdezték, lát-e esélyt honfitársa, az anyaistállónál versenyző, de a spekulációk szerint onnan az idei szezon végén távozó Mark Webber helyének megöröklésére.