Niki Lauda váratlanul feltűnt mikroblogja borzolja a kedélyeket a Forma-1 nyári szünetében: az osztrák legenda a napokban váratlanul feltűnt a sportágban leginkább kedvelt közösségi média platformon, de hamar kiderült, hogy csak egy hamisítvány. Ahogyan arra számítani lehetett, a vakációját töltő korábbi háromszoros világbajnok bedurrant az ügy miatt.

 

Az ominózus Twitter-account hétfő délután tűnt fel, @OfficialNLauda nicknévvel és alig néhány óra alatt több mint 20 ezer követőt gyűjtött össze. 1975, 1977 és 1984 Forma-1-es világbajnokának megjelenését üdvözölte például a DHL amerikai részlege, valamint a Circuit of the Americas, az Amerikai Nagydíj helyszíne is.

A Lauda-mikroblog megjelenésének előzménye, hogy a Mercedesnél ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnökként tevékenykedő legenda fia, a szintén versenyző Mathias Twitter-mikroblogján kérdést intézett 2700 fős követői táborhoz, afelől tudakozódva, hogy szívesen fogadnák-e az édesapját a Twitteren. Mivel az idősebb Lauda mestere a nagy felfordulást okozó, sokszor ellentmondásos nyilatkozatoknak, a többség természetesen az igenre voksolt. 
 


Néhány órával később megjelent a Lauda-Twitter, a nyári szabadságát töltő Forma-1-es népség pedig felfortyant. Mivel az idősebb Laudáról köztudott, hogy kevés dologtól viszolyog annyira, mint a közösségi médiától, ráadásul elismerten hadilábon áll az okostelefonokkal is, az F1-es közvélemény természetesen megkérdőjelezte az account valódiságát – nem is alaptalanul. A legbátrabbnak az osztrák Hitradio tudósítója bizonyult, aki fel merte hívni Laudát, hogy a Twitter felől puhatolózzon.
„Ibizán ülök és eszemben sincs tweetelni!” – mondta a rádió munkatársának a vakációzó Lauda, aki saját bevallása szerint ismerősöktől értesült a mikroblog feltűnéséről. Persze az osztrák legendának nem tetszik a hamisítás, így elmondása szerint jogi lépéseket készül tenni az ügyben.

Nem Lauda az első, akit meghamisítottak a Twitteren: Charlie Whiting versenyigazgató twitteres „dublőre” például évek óta posztolgat mókás szösszeneteket, ráadásul az a história odáig fajult, hogy a brit szakember egyszer meg is hívta egy paddock-hétvégére a bloggert. Igaz, ebben az esetben a hamisító a névben legalább egyértelműen feltünteti, hogy a követők egy „Fake”, azaz ál Charlie Whitingot követnek…