Noha a Mercedes az Osztrák Nagydíjról is dupla diadallal távozhatott Nico Rosberg és Lewis Hamilton révén, a csillagos egylet számára a spielbergi hétvége legfőbb tanulsága az, hogy a Williamsre érdemes lesz odafigyelni. Niki Lauda, a győztes Nico Rosberg és a csapatfőnök Toto Wolff is leszögezte: a grove-i alakulat hétvégi teljesítménye újfent ráébresztette a csillagos csapatot arra, hogy az évad eleje óta tartó domináns forma ellenére nem kényelmesedhetnek el.

Nem sikerült győzelemre váltania az első rajtsort a Williams istálló párosának, Felipe Massának és Valtteri Bottasnak az Osztrák Nagydíjon. A grove-i alakulat duója a 3-4. helyen fejezte be a spielbergi futamot, ahol a Mercedesnek a korábbiakhoz képest keményebben kellett dolgoznia a sikerért: ezt jól szemlélteti az is, hogy a karrierje első dobogós helyezését szerző Bottas a győztes Rosbergtől mindössze 8, míg Hamiltontól 6 másodperccel maradt el. A viadal leintését követően az évad eleje óta domináló alakulatnál a kulcsemberek megjegyezték, hogy a brit egylet ausztriai szereplését egyfajta riadónak tekintik.

„Már a futam előtt jelzett a vészcsengőm, hogy ezúttal szoros lesz a küzdelem!” - mondta a Mercedes motorhome-ban tartott sajtóbeszélgetésén Niki Lauda, aki szerint a Williams produkcióját mindenképpen komolyan kell venni. Nagyon aggódnia persze nem kell a brackley-i gárdának, amelynek versenyzői magabiztosan vezetik az egyéni ponttáblázatot, s hatalmas az előnyük a konstruktőrök között is: Spielberg után 301 ponttal állnak az élen, míg az őket követő Red Bullnak mindössze 143 egysége van. Lauda ennek ellenére leszögezte: „Amikor a belső vészcsengő jelez, akkor lépni kell, mert könnyen lemaradhatsz. Gőzerővel kell folytatnunk az autónk fejlesztését” – fogalmazott a csillagosok menedzsmentjét erősítő korábbi háromszoros vb-első.

Toto Wolff Mercedes-sportigazgató, a Williams egyik társtulajdonosa szintén méltatta a Mercedes-erőforrásokat használó alakulatot. „A hétvége kezdete előtt nem gondoltuk, hogy a Williamsszel fogunk küzdeni a mezőny élén, de nagyon jól, egyre jobban teljesítenek és mivel a Forma-1-ben ez mindennél fontosabb, szerintem erősek lesznek legközelebb, Silverstone-ban is” – mondta a szakember, aki egyúttal védelmébe is vette az együttest, amely a közvélekedés szerint agresszívabb stratégiával akár meg is verhette volna a Mercedeseket. „Számítottunk arra, hogy nem lesznek túlságosan proaktívak a boxstratégia frontján, mert a Kanadában történtek után mindenképpen szerettek volna sok pontot szerezni. Azt terveztük, hogy hamarabb megyünk a boxba, így is tettünk és láttuk, hogy nem reagálnak azonnal, mert nem akartak kockáztatni. Abban a fázisban, amelyben ők vannak, teljesen érthető volt a hozzáállásuk, mert többet veszíthettek, mint amennyit nyerhettek volna.”

A futamgyőztes Rosberg áradozott az eredményről, a csapatmunkáról és az autóról, ugyanakkor a vb-éllovas német sem mulasztotta el megjegyezni, hogy a Williams szereplése figyelmeztető jel: „Elégedett vagyok, mert a csapattal együtt remek munkát végeztünk, fantasztikusan gyors az autónk, de ez a hétvége azt is megmutatta, hogy óvatosnak kell lennünk, mert a Williams formájában kaptunk egy meglepetésellenfelet, amely rendkívül gyors volt és közel járt hozzánk.”

Különösen fontos kérdés a Mercedesszel kapcsolatban az, hogyan alakul majd a vb-címért dúló házi versenyfutás azután, hogy Rosberg újabb zakót mért Hamiltonra és immáron 29 pont, több mint egy futamgyőzelemnyi az előnye a 2008-as vb-elsővel szemben. A brit szemlátomást nehezen viseli a helyzetet, míg a német – ahogyan eddig is - higgadtabb: „Csodálatos, hogy 29 pontnyi az előnyöm, de ez még mindig túlságosan korai fázisa a bajnokságnak, így egyelőre csak örülök a helyzetnek és versenyről versenyre igyekszem haladni. Próbálom minden egyes futamon növelni az előnyömet, úgy, ahogyan most is tettem” – mondta az újságíróknak a tabellát vezető pilóta.

Wolff szerint a feltételek továbbra is azonosak mindkét versenyző számára, míg Lauda biztos abban, hogy Hamilton visszavág: „Lewis az Lewis, nem kell félteni! Ma Nico nyert, de ismerjük Lewist és biztosak lehetünk abban, hogy nem hagyja annyiban. Silverstone, a hazai versenye épp a legjobbkor következik és biztos vagyok abban, hogy minden eddiginél elszántabban fog versenyezni. Nagyon, nagyon izgalmas Brit Nagydíjra számítok a versenyzőink között” – fogalmazott az osztrák legenda.