Sportszakmai tekintetben idén is jelesre vizsgázott a Hungaroring, az FIA magas rangú képviselői elégedetten távoztak a Magyar Nagydíj után. Nagy hírverést nem kapott, de itt voltak az oroszok is, akik tanulni jöttek hozzánk, készülve a jövőre debütáló versenyükre.

Szokásos, magas színvonalú sportszakmai teljesítményét hozta a Hungaroring stábja a Magyar Nagydíj hétvégéjén, amellyel idén is rendkívül elégedettek voltak a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képviselői. Ez abból a levélből derült ki, amelyet Faluvégi Péter versenyigazgató tett közzé a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) Sportbírói Bizottságának honlapján.

„A sikeresen lezajlott Magyar Nagydíj után valamennyi külföldi tisztségviselő a legmagasabb elismerés hangján szólt a lebonyolításról, a szakemberek munkájáról. Kérték, hogy tolmácsoljam köszönetüket” – írta a sportbírókhoz szóló köszönőlevelében a magyar szakember.

Mint ismeretes, a magyar sportbírói kontingens az autósport világelitjébe tartozik, a nagydíjat lebonyolító stáb a múltban számos díjat is kapott az FIA illetékeseitől. Háttérbeszélgetések során gyakran a versenyzők is elismerik, hogy Mogyoródon a szokásosnál valamivel nyugodtabban ülnek autóba, mert sokat segít nekik a tudat, hogy itt biztosan akkor kapják a zászlójelzést, amikor kell és olyat, amilyet kell.

Olyan is előfordult a múltban, például Abu-Dzabiban, hogy a magyar szakemberek készítették fel és segítették a helyi sportbírókat. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a jövőre debütáló Orosz Nagydíj szervezői is ellátogattak Mogyoródra a hétvégén: nagy publicitást nem kapott a jelenlétük, de a Szocsiban megrendezésre kerülő futam promóterének képviseletében Oleg Zabara orosz újságíróknak elismerte, hogy az esemény lebonyolítását tanulmányozták, s külön figyelmet fordítottak a televíziós közvetítésre, valamint annak technológiai hátterére.

Ahogyan arról az F+1 Blog már vasárnap, a futam után beszámolt: az orosz promóter sok időt töltött a Williams házan táján is, ahol állítólag egy olyan együttműködésről tárgyaltak, amelynek részeként jövőre Vitalij Petrov visszatérhetne a mezőnybe. Zabara az orosz F1News-nak adott interjújában konkrétumokat nem árult el, azonban méltatta a korábban a Lotus-Renault-nál és a Caterhamnél is megfordult versenyzőt: „Hiszek benne, hogy jövőre Vitalij visszatérhet” – mondta az üzletember. „Kapcsolatban állunk vele, egy rendkívül tehetséges, pozitív fiatalembernek tartjuk. A motorsportban ritkán találkozni ilyen személyiséggel. Biztos vagyok benne, hogy sikeres lesz, ráadásul minél több orosz versenyző van a Forma-1-ben, az számunkra annál jobb.”

Noha a napokban kiszivárgott, hogy az Orosz Automobil Szövetség (RAF) a július 31-i határidőig elmulasztotta kérvényezni az FIA-nál a Forma-1-es futam jövő évi megrendezését, Zabara jelezte: biztos abban, hogy a viadal megrendezésének nem lesz semmilyen akadálya. A Hungaroring új F1-es szerződésének aláírási ceremóniáján az F+1 Blog érdeklődésére Bernie Ecclestone is méltatta az oroszok erőfeszítéseit: „Szocsi kiváló pálya lesz! Nincs semmi gond az oroszoknál, nagy erőkkel dolgoznak. Biztos vagyok benne, hogy jövőre remek, hangulatos versennyel debütálnak az F1-ben” – fogalmazott a FOM vezére.

Fotó: Farkas Péter