Rangos elismerésben részesülhet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) részéről a Forma-1-es Magyar Nagydíj posztos- és gyorsbeavatkozó sportbíróinak csapata. Mint Oláh Gyárfástól, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökétől az F+1 Blog megtudta: a hazai FIA-tagszervezet különdíjra terjesztette fel a népes társaságot, amely a világszervezet illetékeseitől az idei futam után még a szokásosnál is jobb visszajelzéseket kapott.

 

Mint arról néhány napja már beszámolt az F+1 Blog, a hazai sportszakmai stáb néhány tagja ezen a hétvégén a Mexikói Nagydíj szervezőinek segédkezik a közép-amerikai országba 23 év után visszatérő Forma-1 nagydíjának sikeres lebonyolításában. Nem véletlen, hogy a mexikóiak a magyar kollégákat kérték fel, a magyar futam szervezését és lebonyolító stábot ugyanis nemzetközi szinten is magasan jegyzik. Ezt támasztotta alá az is, hogy az FIA vezetői a 30. Magyar Nagydíj után még az előző években megszokott magas színvonalúnál is jobban minősítették a mogyoródi futam sportszakmai tapasztalatait.

Életkép a 30. Magyar Nagydíjról (Fotó: Hungaroring)


Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke az F+1 Blognak elárulta: a hazai tagszervezet két javaslatot is tett az FIA-nak különdíjak vonatkozásában, ezek egyike a teljes posztos- és gyorsbeavatkozó sportbírói gárda a „legjobb hivatalos személyzet” kategóriában. „A sportbírói posztokon 110-en , a bokszokban a technikai ellenőröket is beleértve 50-en, gyalogos beavatkozóként 150-en , úgynevezett gépes beavatkozóként, vagyis jobbára járművel végzett munkakörben 76-an teljesítenek szolgálatot, évek óta nemzetközileg is elismert színvonalon. Ez a csapat nagyjából azonos felállásban évente körülbelül húsz-harminc hivatalos eseményen dolgozik és nem csak az olyan kiemelkedő hazai eseményeken, mint például a Forma-1, a WTCC és a Kamion Európa-bajnokság, hanem külföldre is rendszeresen meghívást kapnak. Közülük sokan évek óta állandó résztvevői voltak például a Bakuban tartott Blancpain GT-fordulónak, de rendszeresen ott vannak a Red Bull Ring és Abu Dhabi legfontosabb eseményein, illetve a Le Mans-i 24 órás futamon is” – mondta a hazai autósport-szövetség első embere.

A másik MNASZ-javaslat az életműdíj-kategóriában érkezett az FIA-hoz: ezt a Magyar Nagydíjak élő legendájának, a gyalogos beavatkozók vezetőjének, Bolgár Ivánnak szánja a hazai tagszervezet. Annak fényében, hogy Bolgár Iván az összes eddigi hazai Forma-1-es futamon a frontvonalban szolgált és az idei évad végeztével visszavonul, teljes mértékben megalapozott lenne egy számára adományozott életműdíj.

Bolgár Iván nélkül még sohasem rendeztek Magyar Nagydíjat (Fotó: Facebook)


„Bolgár Ivánt, az Intervention Team Managerét (gyalogos beavatkozók vezetőjét) életműdíjra terjesztettük fel. Ő a hazai szövetség egyik legidősebb és tapasztaltabb munkatársa, aki egészen az idei évad végéig aktív volt, munkája 1976-ban kezdődött. Példaértékű pályafutása során számos érdemet szerzett, de ha csak azt emeljük ki, hogy az összes eddigi Forma-1 Magyar Nagydíj lebonyolításában részt vett, már az is elképesztő. Mivel az év végén visszavonul, az utóbbi két évben nagy figyelmet fordított leendő utódának felkészítésére is. Úgy gondoljuk, hogy egyedülállóan hosszú és kimagasló karrierjével megérdemli, hogy az FIA is elismerje teljesítményét. A díjak odaítéléséről egyébként a nemzetközi szövetség külön erre a díjra létrehozott bizottsága dönt majd” – mondta az F+1 Blognak Oláh Gyárfás, aki említést tett egy tavalyi magyar vonatkozású FIA-elismerésről is. 

Díjat és elismerést kapni az életben mindig, mindenütt nagy dolog, ám az autósportban különösen az. Főképp akkor nyomhat sokat a latba, ha az FIA adományoz egy-egy rangos kitüntetést: „Tavaly ifj. Zettner Tamás kollégánk elnyerte az évad legjobb versenyigazgató-helyettese FIA-díjat, és könnyen lehet, hogy ennek egyik eredményeképpen figyelt fel rá a World Series by Renault versenysorozat, amelynek így idén április óta ő a versenyigazgató-helyettese” – jegyezte meg az MNASZ elnöke, aki bizakodó az idei, magyar vonatkozású díjak odaítélésével kapcsolatban is.

Autósport itthon
Az MNASZ elnökének előzetes szezonértékelése

Noha a 2015-ös év végleges sommáját elkészíteni egyelőre túlságosan korai lenne, az F+1 Blog felkérte a hazai autósport-szezon tapasztalatainak előzetes értékelésére a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget az idei év eleje óta irányító Oláh Gyárfást. 

„Egyetértek abban, hogy a teljes évet egyelőre túlságosan korai lenne értékelni, de azt kijelenthetem, hogy nagyon büszke vagyok honfitársaink pályán, és azon kívül elért eredményeire. Jó érzés tudni, hogy versenyzői és versenyrendezői oldalon is nagyon erősek vagyunk. Mögöttünk van egy csodálatosan sikerült WTCC forduló Michelisz Norbi kiváló szereplésével, a már említett 30. Forma-1 Magyar Nagydíj, a Kamion Európa-bajnokság hazai visszatérése Kiss Norbi remek teljesítményével, de említhetem az autókrossz Európa-bajnokság nálunk tartott futamát és a tereprali Világkupa-sorozat égisze alatt rendezett Hungarian Baját is.  Mind, mind nagyszerű, remek hangulatú és jól szervezett események voltak, amelyeknek nemzetközi szinten is jó volt a visszhangjuk. Személy szerint számomra is eseménydús volt az év eddigi része. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökeként  rengeteg tapasztalatra tettem szert. Nem titkolom, felvillanyoz az a tény, hogy nagyon jó az együttműködés az MNASZ égisze alatt tevékenykedő kollégákkal, hatékony a munka az elnökségben, jó munkakapcsolat alakult ki a rendezőkkel, a szakágakkal és a Sporttanáccsal is. Az eddigi tapasztalataim alapján reményeim szerint joggal várhatom el, hogy eredményes lesz a ciklus hátralevő része is.”