F1 Forma-1 Lance Stroll Williams Lawrence Stroll
Talán senkiben nem munkál annyira a bizonyítási vágy, mint a Williams újoncában, Lance Strollban: F3-as bajnoki cím ide vagy oda, a fiatal kanadai a közvélemény szemében egyelőre a „dúsgazdag apuka elkényeztetett kedvence”, ám a pilóta minden erejével azon lesz, hogy lemossa magáról ezt a kínzó billogot. A 18 éves tini határozott, magabiztos és hisz abban, hogy hamar rá tud cáfolni a bírálókra.

 

Bátor lépésre szánta el magát a Williams, amikor tavaly úgy döntöttek, hogy idén lehetőséget biztosítanak a Forma-3-as Európa-bajnokság bajnokának, a kanadai Lance Strollnak. A mindössze 18 éves pilóta egy hosszú és tudatos privát nevelőprogram portékája, édesapja, a befektető milliárdos autósport-mániás Lawrence Stroll hihetetlen összegeket áldozott arra, hogy csemetéjét eljuttassa az királykategóriáig.

Noha Max Verstappen már bebizonyította, hogy kár előre megbélyegezni valakit pusztán a kora miatt, Stroll helyzete jóval nehezebb: nagytőkés édesapja szerepvállalása miatt a közönség túlzottan mesterkéltnek tartja, bemutatkozásának előszele pedig tovább ront a helyzeten. Már a fiatal pilóta tavalyi, F3-as szezonja kapcsán is lehetett olyan pletykákat hallani, hogy egészen más feltételek mellett versenyzett, mint a mezőny többi tagja: a papa azzal indított, hogy megvette a Prema istállót és - állítólag - minden egyes futam előtt szélcsatornában vizsgáltatta, csiszoltatta csemetéje gépét, ami az F3-ben finoman szólva is szokatlan), nem is beszélve arról, hogy az idősebb Stroll egy privát Forma-1-es tesztcsapat- és program összeállításától sem rezzent meg. Mivel biztosra akart menni, kibérelt egy 2014-es Williams-t, hozzá a megfelelő Mercedes-erőforrást és a csapat, valamint a motorszállító mérnökeit, hogy fiacskája nekilásson a majdnem titkos felkészülésnek: a pilóta tesztelt Silverstone-ban, a Hungaroringen, a Red Bull Ringen, Monzában, Barcelonában, Abu Dhabiban, Austinban és Szocsiban is. A becslések szerint a divat világában meggazdagodott befektetőnek legalább százmillió dollárjába került eddig a fia versenyeztetése.
F1 Forma-1 Lance Stroll Williams Lawrence Stroll
Stroll tudja, hogy a háttere miatt némi hendikeppel indul, de hisz abban, hogy nagyon hamar rá tud cáfolni a bírálóira: „Szükség van valakire, egy szponzorra vagy egy tehetős családtagra, aki gyerekkorodtól kezdve támogat, hogy eljuss a Forma-1-ig, már ha egyáltalán eljutsz odáig. Ez az én esetemben is megvolt, máskülönben soha nem tehettem volna meg azt, hogy eljövök Kanadából Európába versenyezni. Ez tény, viszont azt követően teljesen mindegy, hogy mennyi pénzed van és kik állnak mögötted, ha nem jól vezetsz, ha nem vagy elég gyors, nem nyerhetsz futamokat és nem tudsz előrelépni. Pénzért nem lehet győzelmeket vásárolni, azzal csak a lehetőséget lehet megteremteni ahhoz, hogy teljesíts. Ez egy pokolian drága sport, amelynek körforgásába nagyon sokan szeretnének bekerülni, de ez csak akkor válik elérhetővé, ha tényleg megvan benned a tehetség. Keményen dolgoztam azokért az eredményekért, amelyekkel eljutottam idáig és a világ összes pénze se lett volna elegendő ahhoz, hogy ezeket megszerezzem, ha nincs meg bennem a tehetség” – mondta az első Forma-1-es idényére hangoló pilóta a tavalyi évadzáró hétvégén.

Az ifjoncot először ott, Abu Dhabiban mutatta meg személyesen a világsajtónak a Williams: azon a rövid sajtóeseményen az újságírók egy magabiztos, határozott pilótát ismerhettek meg, ami nem is csoda. Stroll apuka mindenre gondolt, így szerződtette Anne Bradshaw-t, a Williams korábbi sajtófőnöknőjét, aki hónapokon át dolgozott azon, hogy felkészítse a legkeményebb helyzetekre is a fiatal pilótát, aki tudja, hogy nagy nyomás vár rá: „Nem gondolnám, hogy megszédített volna ez a lehetőség. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy a Forma-1-ben versenyezhetek, de akárcsak korábban, most is a munkámra összpontosítok. Itt biztosan nagyobb lesz a nyüzsgés és több lesz a kamera körülöttünk, de végső soron ez is egy versenyszéria, ahol teljesítenünk kell, mert mindenki a győzelemért száll harcba.  Világéletemben azon voltam, hogy száz százalékos teljesítményt nyújtsak és most sem lesz ez másként.”
F1 Forma-1 Lance Stroll Williams Lawrence Stroll
Strollt saját bevallása szerint egyelőre nem foglalkoztatja túlságosan, hogy jóelőre összevetik a mezőny más fiataljaival, Verstappennel, Esteban Oconnal vagy Pascal Wehrleinnel, mert mint megjegyezte, „nem akarok azon töprengeni, hogy én olyan leszek, mint ez vagy az. Gyors és jó szeretnék lenni, aki jó rajtpozíciókat és jó versenyeredményeket produkál, hogy azzal hasznára legyek a csapatnak.”

A Williams-újonc saját bevallása szerint már kicsi gyerekkorában belehabarodott a Forma-1-be, édesapjával ugyanis együtt nézték a futamok tévéközvetítéseit Kanadában. Arra már nem emlékszik, hogy melyik volt az első nagydíj, amelyet figyelemmel kísért, azt viszont elárulta, hogy ki volt rá a legnagyobb hatással: „Michael Schumacher komoly inspirációt jelentette számomra. Gyerekkoromban Ő volt a legnagyobb bajnok és nemcsak a pályán volt rendkívüli, hanem azon kívül is. Egy keményen dolgozó, intelligens versenyző volt, kétségkívül minden idők egyik legjobbja. Úgy nőttem fel, hogy Ő volt a példaképem, az inspirációm és tulajdonképpen ez a mai napig így van” – fogalmazott Stroll, aki Schumi egykori csapattársa, a visszacsábított Felipe Massa mellett kezdheti majd meg Forma-1-es karrierjét.