F1 Forma-1 Red Bull Sebastien Ogier David Coulthard Red Bull Ring
Forma-1-es autóra cserélte WRC-s Ford Fiestáját a rali-vb ötszörös világbajnoka, Sebastien Ogier: a 2013 óta legyőzhetetlen bajnok a Red Bulltól kapott lehetőséget Spielbergben, ahol Sebastian Vettel 2011-es verdájával, az RB7-essel csapathatott. A francia kiválóság nem titkolta, hogy elkápráztatta az F1-es rakéta.

 

Ogier Forma-1-es kiruccanása néhány nappal ezelőtt zajlott, a vb-tabellát jelenleg is vezető ralifenomén David Coulthard személyében egy oktatót is kapott maga mellé. Közismert: a nagy előd-rivális Sebastien Loeb pályafutása csúcsán több ízben is megfordult a Red Bullnál és komoly sansz mutatkozott arra, hogy átnyergel a Forma-1-be, Ogier viszont most első ízben kapott ilyen lehetőséget.

„33 éves vagyok, gyerekként Ayrton Senna volt a példaképem és természetesen mindig álmodoztam arról, hogy egy napon talán kipróbálhatok egy ilyen autót. Egy autóversenyzőnek a jó mókához egy pokolian gyors autóra van szüksége, márpedig egy Forma-1-es autó igazán gyors és bátran mondhatom, hogy ezt az érzést minden autóversenyzőnek meg kellene tapasztalnia” – nyilatkozta Ogier.


Mint a Red Bullnál rámutattak, az RB7 a Forma-1-es történelem egyik legjobban sikerült konstrukciója, amelyhez 18 pole pozíció, 12 futamgyőzelem és 10 versenyben futott leggyorsabb kör fűződik. A 2,4 literes, V8-as szívvel hajtott járgányt már régesrég nyugdíjazták, de új életre kelt: a Red Bull világjáró demonstrációs csapata használja, pontosan ugyanolyan karbantartási munkálatokat hajtanak végre rajta, mint amikor élesben versenyeztek vele, így garantált volt, hogy Ogier-nek rendkívüli élményben lesz része.

F1 Forma-1 Red Bull Sebastien Ogier David Coulthard Red Bull Ring
„Az autó valós határait nem sikerült megközelíteni, de ahhoz, hogy megpróbált megtaasztalni ezeket a határokat, néha át is kell lépned azokat. Ennek jegyében volt kicsúszásom és megpördülésem is, de szerencsére semmilyen komoly incidens nem történt. Egyszerűen lenyűgöző volt. Az autó szupergyors, viszonylag hamar sikerült kényelmesen elhelyezkednem benne, az erejét és a leszorítóerőt érezni pedig óriási. Most jó gyorsan ki kell nulláznom a fejemet és gyorsan fel kell idéznem, hogy milyen sebességgel kell mennem, hol kell fékeznem a ralis autómmal, mert ha azzal is megpróbálnám ugyanazt, amit itt, szerintem nagyon hamar komoly bajba kerülnék” – mondta nevetve Ogier, akinek időeredményét természetesen nem hozták nyilvánosságra.

F1 Forma-1 Red Bull Sebastien Ogier David Coulthard Red Bull Ring
Az M-Sport kötelékét erősítő francia versenyző nyolc forduló után 160 ponttal áll a rali-vb-s ponttáblázat élén, 11 ponttal megelőzve a Hyundai gyári csapatának belga versenyzőjét, Thierry Neuveille-t.