F1 Forma-1 Lewis Hamilton Valtteri Bottas Mercedes
Lewis Hamilton úgy érzi, nem lesz gondja úgy csapattársával, a Williamstől érkezett Valtteri Bottasszal. A brit szerint a csendes finn mókás és jó csapatjátékos, az első teszt után pedig úgy foglalt állást, hogy még soha, egyik csapattársával sem volt volt annyira jó együtt dolgozni, mint az északi pilótával.

 


Gőzerővel dolgozik a Mercedes istállóba való beilleszkedésen Valtteri Bottas, aki az előszezon első tesztje után komoly elismerést kapott márkatársától, a háromszoros világbajnok Lewis Hamiltontól. A finn pilóta sztorija jól ismert: Nico Rosberg a tavalyi vb-cím után váratlanul visszavonult, a Mercedes-menedzsment pedig nem bővelkedett opciókban, így a biztonságra játszottak. Leigazolták a sportigazgató, Toto Wolff által is patronált korábbi Williams-pilótát, aki az elmúlt néhány évben már bizonyította, hogy gyors és megbízható, ám azt egyelőre homály fedi, hogy vajon a Forma-1 közvetlen élvonalában, az utóbbi időszak legjobb csapatának kötelékében is megállja-e majd a helyét.
F1 Forma-1 Lewis Hamilton Valtteri Bottas Mercedes
Hamiltonnak pályafutása eddigi részében vegyes érzelmei voltak a csapattársakkal kapcsolatban: első idényében, 2007-ben mindjárt egymás nyakának ugrottak Fernando Alonsóval, a rá veszélytelen Heikki Kovalainennel nem volt gondja, Jenson Buttonnal az olykor kemény csaták ellenére is haveri maradt a viszonya, míg Rosberggel – tudhatjuk jól az utóbbi évekből – a gyerekkori barátság ment át ádáz ellenségeskedésbe. Bottasnak ugyan akadtak már korábban összetűzései Hamiltonnal a pályán, tiszta lappal érkezik, és ameddig nem húzgálja meg a brit klasszis bajszát, vélhetően nem is lesz gond közöttük. 

Az első teszt után a brit tett egy gesztust a finn felé és a Formula1.com-nak adott exkluzív interjújában az eddigi legjobb csapattársnak minősítette: „Máris úgy érzem, hogy jobb a munkakapcsolatunk, mint korábban bármelyik csapattársammal volt” – idézte a sportág hivatalos honlapja Hamilton álláspontját. A brit néhány részlettel is szolgált az eddigi tapasztalatairól: „Nagyon tetszik nekem Valtterivel kapcsolatban, hogy az egész arról szól, ami a pályán történik, arról, amit a pályán csinálunk és nem arról, amit azon kívül. Nincsenek játszmák, teljes az átláthatóság. Ez az első idénye a csapattal és a tőle telhető legjobbat akarja nyújtani, jómagam pedig már régebb óta itt vagyok, teljesíteni szeretnék és megadni neki a lehető legtöbb információt ahhoz, hogy tanulhasson.”
F1 Forma-1 Lewis Hamilton Valtteri Bottas Mercedes
Bottas inkább a hallgatag, alázatos versenyzők közé tartozik, a paddock mókamesterének semmiképp nem lehet nevezni, ám Hamilton szerint máris megmutatkozott, hogy a finn pilótának van egy olyan oldala is, amit a külvilág eddig nem látott: „Szellemes srác és van néhány nagyon mókás dolga. Olyanok, amiket nem igazán várnánk egy finntől” – mondta a Formula1.com szerint nevetve a háromszoros vb-első.

Noha az első teszten a Ferrari is versenyképesnek mutatkozott, a Red Bullnál pedig ígérik, hogy a felkészülési fázis második fázisára sokat fognak javulni, minden jel arra utal, hogy a szabályváltozások ellenére a Mercedes marad az úr. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a közvélemény Hamiltont tartja a világbajnoki titulus elsőszámú favoritjának. A pilóta udvariasságból meglepettnek mutatta magát, amikor a sportág hivatalos honlapja felhozta ezt a témát, ám meg sem próbálta titkolni, hogy a negyedik vb-cím a célja a 2017-es szezonban.
F1 Forma-1 Lewis Hamilton Valtteri Bottas Mercedes
„Nem is tudtam, jó ezt hallani” – mondta Hamilton, amikor a favorit-státusszal szembesítették, majd szerénytelenség nélkül folytatta: „Nos, fittebb vagyok, minden eddiginél keményebben dolgozom és szuper összeszedett vagyok. Pláne azok után, ami tavaly történt, amikor egész évben keményen dolgoztam, de nem lett olyan az eredmény, amilyet szerettem volna. Változtatni akarok ezen, a csapat is és én is keményen dolgozunk ezért.  Nem vagyok benne biztos, de nem rémlik, hogy lett volna olyan csapat, amely komolyabb szabályváltoztatások után is tudott bajnoki címeket nyerni, így számunkra most ez a nagy cél. Az élen akarunk maradni, de abban biztosak vagyunk, hogy nekünk is, a szurkolóknak is érdekes szezonunk lesz.”