F1 Forma-1 Lewis Hamilton Nico Rosberg Mercedes Sebastian Vettel Ferrari
Lewis Hamilton a Mexikói Nagydíjon sikerrel hárította a Forma-1 trónjára hajtó Nico Rosberg első meccslabdáját és természetesen azt ígéri, hogy a hátralevő két futamon is mindent megtesz a bajnoki cím megvédéséért. A brit azt mondja: ha nem jár sikerrel, az nem lesz olyan fájdalmas, mint a pályafutása első idényében kudarccal végződött vb-hadjárata.

 

Ha Rosberg nyer, Hamilton pedig a 10., vagy annál rosszabb helyen végez, a német a világbajnok: ezzel a képlettel vágott neki a Mercedes két pilótája a múlt hétvégi, Mexikóvárosban tartott futamnak, amely végül nem hozott bajnokavatást. Hamilton az időmérőn és a futamon is legyőzte házon belüli kihívóját, így sikerült 19 pontnyira csökkentenie hátrányát a ponttáblázat listavezetőjéhez képest két fordulóval az idény vége előtt.

Bár egyetlen hét leforgása alatt a brit két ízben is odacsapott Rosbergnek, továbbra is a német a bajnokság legfőbb esélyese, hiszen ha a háromszoros vb-első diadalmaskodik Interlagosban és Abu Dhabiban is, az sem feltétlenül elég számára. Ha Rosberg mindkét futamot mögötte fejezi be, elfoglalja a hőn áhított trónt, így nem meglepő, hogy a szigetországi versenyző a mexikói futamot követően kijelentette: mindent megtesz a sikeres címvédésért, de tudja, hogy talán a maximális teljesítmény sem lesz elég. F1 Forma-1 Lewis Hamilton Nico Rosberg Mercedes Sebastian Vettel Ferrari
„Remek érzés jól teljesíteni, hiszen tudom, hogy képes vagyok erre, ha nincs semmilyen gond az autómmal. Csodálatos, hogy sikerült a pályán is megmutatni a tempómat, de harcolok valamiért, amiről egyáltalán nem tudom biztosan, hogy meg tudom csinálni. Szokatlan helyzetben vagyok, de taposom a gázt, ahogyan csak bírom, egészen a legvégéig. Lehet, hogy fájdalmasan sül majd el, de az is lehet, hogy csodás dolog lesz belőle. Azt már a Forma-1-es pályafutásom kezdetén megtanultam, hogy akár a legutolsó pillanatban is változás állhat be. Pontosan ez az, amiért nem adom fel” – fogalmazott Hamilton.

Ha valaki, hát a brit egészen biztosan jól megtanulta, hogy mit jelent a véghajrában történő fordulhat: 2007-ben, karrierje első Forma-1-es idényében a ponttáblázat éléről készülődhetett a brazíliai évadzáróra, ahol végül Kimi Räikkönent koronázták meg, a következő idényben pedig a brit számára kedvezően sült el az utolsó pillanatban beállt fordulat. Akkor a brazíliai derbi utolsó körének legvégén hajtott végre egy előzést a toyotás Timo Glock ellen, amivel megszerezte az 5. pozíciót: ennek köszönhetően egyetlen ponttal felülmúlta az összetettben a futamot megnyerő, a célon áthaladva már a bajnoki titulust ünneplő Felipe Massát. 
F1 Forma-1 Lewis Hamilton Nico Rosberg Mercedes Sebastian Vettel Ferrari
A világbajnoki menetrendben most Interlagos következik, ahol Hamilton még sohasem nyert, ráadásul tudja: ha az előző két idényben a brazil pályát uraló Rosberg diadalmaskodik, a német mindentől függetlenül már világbajnoknak mondhatja magát. Ha nem jár sikerrel, a brit pilóta saját bevallása szerint az nem lesz olyan fájdalmas, mint a 2007-es kudarccal végződött vb-hadjárata.

„Nem tudom, hogy egy bajnokság elvesztésére hogyan lehet felkészülni. Nem hinném, hogy erre fel lehet készülni. Tapasztaltam már hasonlót, hiszen 2007-ben veszítettem és azt biztosan tudom, hogy nem lenne olyan fájdalmas, mint akkor. Sok futamot, bajnokságot veszítettem már el karrierem során, így nem mondhatom, hogy nincs ezzel kapcsolatos tapasztalatom. Természetesen tudom, hogy a mostani forgatókönyv szerint arra van nagyobb sansz, hogy veszítek, nem pedig arra, hogy nyerek. Ha veszítek, nem lesz könnyű lenyelni, de el kell fogadnom” – mondta a háromszoros világbajnok.
F1 Forma-1 Lewis Hamilton Nico Rosberg Mercedes Sebastian Vettel Ferrari
Rosberg idén már megmutatta, hogy sokat tanult az előző két évben elszenvedett vereségekből, egyebek mellett pszichikai hadviselés terén is. A német már-már túl higgadt választ adott a Mexikói Nagydíjat követő hivatalos sajtótájékoztatón, amikor arról kérdezték: mit szól hozzá, hogy elég megnyernie a brazíliai futamot ahhoz, hogy világbajnok legyen. „Ezen még nem is gondolkodtam, de ha igen, tudok róla. Jól hangzik, de jelen pillanatban inkább az jár a fejemben, hogy épp most szalasztottam el a mai verseny megnyerését. Holnaptól természetesen már előre tekintek, de tartom magam a tervemhez, hogy odamegyek és megpróbálok nyerni. Azzal mindkét mindkét dolog rendben lenne!” – válaszolt a témát forszírozó újságírónak a német, aki 9 győzelemnél tart idén és 349 ponttal áll a tabella élén.
 

Mit gondol a bajnoki harcról Vettel?

Sebastian Vettel Mexikóban elsősorban a trágár rádióüzenetek miatt került az érdeklődés középpontjába, azonban a sportág hivatalos honlapja, a Formula1.com a világbajnoki harcról is kikérdezte a Ferrari pilótáját, aki korább a Red Bull színeiben négy ízben hódította el a titulust. Hamilton helyzetével kapcsolatban arra a kérdésre, hogy melyik az ideálisabb helyzet: a vadász vagy az űzött vad szerepe?
F1 Forma-1 Lewis Hamilton Nico Rosberg Mercedes Sebastian Vettel Ferrari
A német egyértelmű választ adott: „Szerintem jobb üldözöttnek lenni, mert a helyzeted kényelmesebb, csak meg kell csinálnod a hazafutást. A vadász sokkal inkább ki van téve a ’természet erőinek’ és bíznia kell abban, hogy az összes körülmény, a pálya és egyéb összetevők is számára kedvezőek lesznek. Amit jómagam mindig roppant hasznosnak találtam, az a tanács, hogy ne morfondírozz túl sokat a saját helyzeteden. Mindannyian profik vagyunk és minden körülmények között tudjuk, hogy mit kell tennünk. Éppen ezért sokkal jobb, ha nem agyalunk egyfolytában” – idézte a Formula1.com Vettelt, aki nem mert fogadni arra, hogy Hamiltonnak sikerül a saját javára billentenie a mérleget: „Az utóbbi néhány évben nagyon komoly sikereket ért el, így mindenképpen számolni kell vele. Másrészt biztos vagyok abban, hogy Nico szemmagasságban van, ezért szerintem nagyon érdekes versenyeknek nézünk elébe!”