F1 Forma-1 Lewis Hamilton Mercedes Liberty Media Facebook Live Sebastian Vettel Ferrari Ausztrál Nagydíj
Lewis Hamilton előbb behúzta az elsőséget az évadnyitó Ausztrál Nagydíj két szabadedzésén, majd élt a Liberty Mediától kapott lehetőséggel és egy Facebook Live adás keretein belül megmutatta a Mercedes Melbourne-i hospitality-létesítményét a kíváncsiskodó rajongóknak.
 

 

Mint ismeretes, az Ecclestone-érában a csapatok számára tiltott volt a mozgóképek publikálása a nagydíjhétvégék során a pályáról, ám az új tulajdonosok egyik első intézkedése volt, hogy változtattak ezen. Előbb a tesztelésekre adtak engedélyt, majd a tapasztalatok alapján kiterjesztették a rendelkezést a versenyhétvégékre is. Száguldó autóikról még mindig nem készíthetnek videókat, egy-egy paddockban készült snitt azonban már engedélyezett, így mindenki igyekszik élni a lehetőséggel.

A Mercedes is, amely a pénteki nap végén a két nyitóedzést élen záró, a közösségi médiáért köztudottan bolonduló Lewis Hamiltont helyezte reflektorfénybe. A háromszoros világbajnok brit egy Facebook Live adásban a gárda hospitality-létesítményét mutatta be: a távoli versenyeken nincsenek motorhome-ok (azok csak májusban, Barcelonában térnek vissza a paddockba), a videó azonban így is olyan helyekre enged betekintést, ahová tényleg csak a kivételezettek krémje teheti be a lábát.


Hamilton az adásban megmutatta például Toto Wolff irodáját, ahol elmondása szerint a vitás csapaton belüli helyzetek esetén a fejtágítókat tartja a nagyfőnök, de be lehet pillantani a pilóta és új társa, Valtteri Bottas minikuckójába is. Ritkán látható, hogy a versenyzők milyen kis szűk odúkban húzhatják meg magukat, ha vissza akarnak vonulni egy rövid időre a paddock nyüzsgéséből, a kíváncsiskodó újságírók és tévések hada elől: a parányi szobában egy minikanapé, egy asztal, valamint egy polcocska található, ahol gondosan előkészítve várják gazdáikat a sisakok, a rostélyok, illetve a versenyruházat.

Hamilton megmutatja a kommunikációs irodát, ahol az erre szakosodott csapat a fotókat válogatja és a sajtóközleményeket – most már a videókat is – készíti elő. A brit nem köntörfalazik, látogatást tesz a konyhán is, ahol nem győzi dicsérni a vendégszeretetükről messze földön híres hospitality-munkatársakat, szakácsokat. Talán nem árult el nagy titkot az F+1 Blog azzal, hogy soraikban magyarok is találhatóak, sőt, Hamilton üdvözli is egyiküket, egy hölgyet, de hogy melyikük az, azt fedje jótékony homály...

Noha a versenyhétvégéből még csak két nap telt el, máris látszik, hogy a Liberty Media közösségi média stratégiája működik, a csapatoknak tetszik, a rajongók is imádják, így nem csoda, hogy a Forma-1 új tulajdonosai máris megkezdték annak vizsgálatát, hogyan lehetne még inkább elárasztani Forma-1-es tartalommal a digitális világot. Ami pedig Hamiltont illeti: a szakma egyetért abban, hogy a brit kirobbanó formában van, amit a nyitónapi eredményei is alátámasztanak, pedig a klasszis a két tréning után elismerte, hogy előzetesen tartottak a felkészülési időszakban villogó Ferraritól.
F1 Forma-1 Lewis Hamilton Mercedes Liberty Media Facebook Live Sebastian Vettel Ferrari Ausztrál Nagydíj
„Barcelonában volt némi problémánk és nem tudtuk, hogy itt ugyanaz lesz-e a helyzet, de most szuperboldog vagyok” – mondta a szigetországi pilóta, aki 99 százalékosnak érezte a Melbourne-i nyitónapját. „Tényleg nem tudtuk, hogy mi vár ránk, de eddig nagyon jól teljesítünk a hosszabb és a rövidebb etapokon is, az abroncsokra sem lehet egy szavunk sem. Az első edzés alapján tudtuk, hogy a Ferrari nincs a maximumon, de a második tréningre hirtelen nagyon gyorsak lettek. Meglátjuk, hogy holnap hogyan alakulnak a dolgok. Olyan keményen fogom nyomni, ahogyan csak bírom, mert mindenképpen szeretném megnyerni ezt a versenyt.”

Már a teszteken bebizonyosodott, hogy az idei autók sokkal gyorsabbak a tavalyinál, amit jól szemléltet az is, hogy Hamilton a második edzésen elért 1:23,620-as körével felülmúlta az Albert Parkban valaha futott leggyorsabb versenykört (ez 1:24,125 volt, amelyet Michael Schumacher repesztett 2004-ben), és közel járt az abszolút csúcshoz: ez jelenleg Sebastian Vettel 1:23,529-es ideje is, amelyet a német pilóta 2011-ben futott a Red Bullal, az időmérő harmadik felvonásában. Az immáron Ferrari-zászlóvivő német több mint fél másodperces hátránnyal kényszerült a 2. helyre, ami az ígéretes előszezon után akár riasztólag is hathatott volna számára, ám a nap végén igyekezett megnyugtatni a vörösök sikeréért szorítókat.
F1 Forma-1 Lewis Hamilton Mercedes Liberty Media Facebook Live Sebastian Vettel Ferrari Ausztrál Nagydíj
„Délelőtt adódtak kisebb problémák, amelyek miatt veszítettünk némi időt, így picit nehézkesebb volt megtalálni a ritmust. Az autót még nem érzem annyira jónak, mint kellene és amire képes, de összességében véve biztosan sokat tudunk még javulni. Magabiztos vagyok, holnapra már biztosan sokkal jobbak leszünk” – sommázott a négyszeres vb-első.