F1 Forma-1 Lewis Hamilton Mercedes Olasz Nagydíj Nico Rosberg

Szerencse helyett kemény munka! Lewis Hamilton szerint ez a siker receptje: a Mercedes britje az Olasz Nagydíj csütörtöki napján beszélt arról, hogy véleménye szerint a szerencse nem játszott szerepet eddigi pályafutásának alakulásában.

 

A kérdés, hogy a brit a szerencse fia-e, Felipe Massa visszavonulásának okán merült fel. Mint ismeretes, a brit a 2008-as Brazil Nagydíjon az utolsó pillanatokban nyerte meg a világbajnokságot: a kaotikus, minden idők talán legizgalmasabb évadzárójának számító derbin az utolsó körben, néhány kanyarral a leintés előtt előzte meg a Toyota pilótáját, Timo Glockot, így az 5. helyen végzett és egyetlen ponttal elhappolta a vb-címet a viadalt megnyerő, a levezető körét futva már a vb-címet ünneplő Massa elől.

F1 Forma-1 Lewis Hamilton Mercedes Olasz Nagydíj Nico Rosberg
Hamiltont a Mercedes motorhome-jában tartott csütörtöki sajtóbeszélgetés során kérdezték meg arról, hogy véleménye szerint mennyire játszott szerepet a szerencse azon a bizonyos futamon, valamint pályafutása eddigi részének alakulásában. A szigetországi pilóta a nagy világbajnokokra jellemző, határozott választ adott: semennyire.

„Őszintén szólva nem úgy tekintek a karriemre, hogy bármi köze lenne a szerencséhez, hiszen volt olyan időszak, amikor az édesapám négy állást töltött be egyszerre, hogy versenyezni tudjak. Ez biztosan nem a szerencse kérdése volt. Nem is igazán hiszek a szerencsében, jómagam úgy vélem, hogy mindenki maga csinálja meg a maga szerencséjét. Persze vannak olyan helyzetek az életben, amikor kissé kedvezőbben alakulnak a dolgok, mint máskor, de ez ötven-ötven százalék, legyen szó bármilyen helyzetről. Úgy gondolom, szerencsés vagyok, hogy itt vagyok a Forma-1-ben, fiatal vagyok, úgy vezetem az autómat, ahogyan és utazgatok a világ körül, de ha rápillantok az eredményekre, nem az jut az eszembe, hogy ’de szerencsés vagyok, megnyertem ezt a versenyt!’” – fogalmazott a szigetországi pilóta.

F1 Forma-1 Lewis Hamilton Mercedes Olasz Nagydíj Nico Rosberg
Ha nem is a szerencsén múlott, Hamilton számára mindenképpen kedvezően alakult a legutóbbi forduló, a Belga Nagydíj, ahol sikerült kimaxolnia a kármentést. Autójában három ízben cseréltek erőforrást, hogy legyen elegendő hajtóműve a szezon hátralevő részére: az eredmény az lett, hogy a mezőny végéről sikerült előretörnie a dobogó 3. fokára (így hiába győzött Nico Rosberg, 9 pontnyi előnyt sikerült megmenekítenie), ráadásul kettővel több friss hajtóműve maradt a szezon hátralevő részére. „Csak reménykedhetek abban, hogy ez előny lehet, de bármi megtörténhet, elég csak arra gondolni, hogy az évad korábbi részében is friss motorjaim voltak. Most annyi a különbség, hogy talán már nem kell tartanom büntetéstől és picit nyugodtabb lehetek. Bízom abban, hogy mostantól ugyanúgy vezethetek, mint a nyár szünet előtt” – fogalmazott a szigetországi pilóta.

Hamilton 2014-ben az utolsó futamon döntötte el a vb-harcot Rosberg ellen, tavaly viszont már három futammal az idény vége előtt pontot tett az ügy végére. Nem tudni, hogy idén hogyan alakulnak a dolgok, a brit mindenesetre hangsúlyozza: mindkét eshetőségre készen áll.

F1 Forma-1 Lewis Hamilton Mercedes Olasz Nagydíj Nico Rosberg
„Remélem nem!” – felelte Hamilton nevetve, amikor arról kérdezték, hogy véleménye szerint a bajnoki harc eltart-e az évadzáróig. „Egyébként még nem is foglalkoztam azzal, hogy mi történhet és mi nem, mert mindig csak az adott versennyel foglalkozom. Mindkét forgatókönyvet megtapasztaltam már és készen állok, következzen bármelyik. Ha az utolsó futamon dől el, ha nem, fel vagyok készülve és tőlem telhető legjobbat fogom nyújtani.”