Eau Rouge / F+1 Blog

Borongósan, néhány csepp esővel indult a csütörtöki nap Spa-Francorchampsban, de az égiek végül megkegyelmeztek a nyári szabadságról visszatérő Forma-1-nek, így a nap sugarai is köszöntötték a paddock-siserehadat az Ardennek erdőségeiben.

A legfőbb kérdés természetesen az időjárás-előrejelzés volt: míg a meteorológusok esős folytatást jósolnak, addig a versenyzők tanácstalannak tűntek, „jöjjön, aminek jönnie kell” mottóval felelgettek a várható körülményeket firtató kérdésekre. Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres világbajnok listavezetője hosszasabban is elmerengett a témával kapcsolatban azon a sajtóeseményen, amelyet a Shell szervezésében tartottak a belga pályán működő Campus Automobile nevű iskola diákjainak részvételével.

„Amikor az autód versenyképes és jó formában vagy, talán jobb, ha száraz az időjárás” – elmélkedett Alonso – „Ha gyors vagy, ezen a helyszínen 99 százalék, hogy dobogóra kerülsz, ami számunkra kiváló eredmény lenne. Ha nem vagy kellően versenyképes, szerintem az esős időjárás a jobb, mert lehet javítani a helyzeten, mondjuk úgy, hogy jókor váltasz a megfelelő abroncsokra. Jelen pillanatban nem tudom megítélni, hogy mi lenne a jobb számunkra, de az idei eredményeket látva talán az eső lenne az.”

Bár idei három győzelme közül kettőt esős futamokon szerzett, a spanyol rámutatott arra is, hogy bajnoki listavezetőként nem feltétlenül lenne optimális számára az esős futam Spában, ahol egyébként még sohasem győzött: „Az esőben jóval nagyobb a kockázat, elég csak az aquaplanningra, a fehér csíkokra vagy a szegélykövekre gondolni. Egy esős futamon sokat lehet nyerni, de sokat lehet veszíteni is. Ha a tabella állására tekintek, úgy látom, hogy jobb biztonságosan befejezni a futamokat és mindig pontokat szerezni. Az esős futamokon mindig nagy a kockázat, igaz, ezzel mindenkinek meg kell birkóznia” – mondta a spanyol, aki meglepően morcosnak mutatkozott hosszú nyári szünetet követő első munkanapján.

Porondon volt Michael Schumacher is, aki a 300. nagydíjára készül: a hétszeres világbajnok veteránnak kora délelőtt Spa polgármesteri hivatalában volt jelenése, ahol díszpolgárrá avatták, így reggel öltönyben érkezett a paddock-ba, az FIA sajtótájékoztatóján viszont már a jól bevált csapatöltözékben nosztalgiázott az eltelt két évtizeddel kapcsolatban. Az évfordulóval kapcsolatban a mezőny korelnöke elárulta: karrierje kezdetén, s 2006-os visszavonulásakor sem gondolta volna, hogy valaha eljuthat a 300. nagydíjig.

„Valójában soha nem gondoltam, hogy egyszer eljutok eddig, sőt, azt sem hittem, hogy Riccardo Patrese kétszázötven-valamennyi nagydíját meg lehet dönteni. A motivációm megvan, a rajongók folyamatosan bíztatnak, ami nagyon jól esik, akárcsak az, hogy Spa is díszpolgárának választott. Várjunk azzal kapcsolatban, hogy mennyire nőhet a versenyeim száma, abban azonban biztos vagyok, hogy 400. nagydíjam nem lesz” – mondta Schumi, aki pontosította: a különféle pletykák ellenére októbernél hamarabb aligha várható döntés azzal kapcsolatban, hogy marad-e a Forma-1-es mezőnyben vagy sem.

Az FIA sajtóeseményén ott volt Jenson Button is, aki Spa-Francorchampsban még harcolhat csapattársával, a bajnoki tabellán előkelőbb helyen állomásozó Lewis Hamiltonnal, azonban a McLaren közlése szerint hamarosan eljöhet az ideje annak, hogy felkérik a 2009-es bajnokot: segítse a titulus elhódítására esélyesebb kollégáját. A brit nem csinált nagy ügyet ebből, egész egyszerűen leszögezte: „Azért vagyunk itt, hogy a lehető legjobban teljesítsünk saját magunkért és a csapatért. Unalmas lenne a bajnokság, ha csak 12 versenyző küzdene a bajnoki címért a többiek pedig segítenék őket. Amíg el nem veszítem az esélyeimet, addig harcolni fogok.”

Bár péntektől már a száguldásé a főszerep a belga aszfaltcsíkon, egy apró szösszenet jól szemléltette, hogy mennyire álmos még a nyári szünet után az F1: a sajtótájékoztatón jelenlévő hat versenyző közül kizárólag Pedro de la Rosa értesült arról, hogy a Forma-1-es vb-t is felügyelő világszervezet az FIA hamarosan új versenyszériát szervez elektromos hajtású együléses autók számára. „Nyitottnak kell lennünk az újra, meglátjuk, hogy milyen lesz az új bajnokság” – mondta a HRT spanyol veteránja, míg a többiek egy-egy poénnal igyekeztek agyonütni saját tájékozatlanságukat.