F1 Forma-1 Mika Häkkinen Valtteri Bottas Mercedes Spanyol Nagydíj
Mika Häkkinen, a Forma-1 kétszeres világbajnoka személyesen nem volt jelen Szocsiban, amikor patronáltja, Valtteri Bottas megszerezte karrierje első győzelmét, ám a finn legenda még most, Barcelonában is ünnepli honfitársa sikerét. Noha sokan elképzelhetetlennek tartják, 1998 és 1999 világbajnoka szerint nagyon is lehetséges, hogy a Mercedes pilótája már idén bajnokesélyessé válik.

 

„Dehogy maradtam le az első győzelméről! Ott voltam vele, legalábbis a szívemben!” – mondta Häkkinen az F+1 Blognak, amikor a Spanyol Nagydíj időmérő edzése előtt lestoppoltuk a paddockban. A nagy elődről köztudott, hogy régóta egyengeti Bottas útját, szakmai támogatással és kapcsolatokkal, így nem csoda, hogy magáénak érzi az Orosz Nagydíjon született győzelmet: „Hosszú évek óta dolgozunk együtt és lenyűgöző látni a fejlődését, valamint azt, hogy mennyire motivált. A részéről ez természetes, de ezt nem mindenki mondhatja el magáról. Valtteri fantasztikus fickó! Igaz, hogy azon a hétvégén egy jótékonysági kerékpáros eseményen vettem részt St. Tropez és Monaco térségében, így nem voltam jelen Szocsiban, de mint mondtam, a szívemben ott voltam vele száz százalékig!”

 

F1 Forma-1 Mika Häkkinen Valtteri Bottas Mercedes Spanyol Nagydíj
Häkkinen Boutsennel bringázott Bottas első győzelmekor


Mielőtt a szezon elkezdődött, sokan csak legyintettek Bottasra, mondván úgy jár majd a jelenlegi mezőny talán legjobbjának számító Lewis Hamilton mellett, mint annak idején egy másik finn, Heikki Kovalainen, aki gyakorlatilag lenullázta a Forma-1-es karrierjét, amikor leigazolt a McLarenhez a brit mellé. Új közegbe csöppenni egy olyan kaliberű csapattárs mellé, mint a szigetországi ász, soha nem egyszerű feladat: Häkkinen maga is megtapasztalta ezt, amikor 1993-ban szezon közben csöppent be a McLarenhez, Ayrton Senna mellé…

 

F1 Forma-1 Mika Häkkinen Valtteri Bottas Mercedes Spanyol Nagydíj
Häkkinen Sennától lesett el néhány dolgot


„Haha, ez soha nem volt könnyű feladat”- felelte az expilóta, amikor arról kérdeztük, van-e valami titka annak, hogyan állhatja meg a helyét egy pilóta egy ilyen helyzetben. „Hatalmas és nagyon nehéz kihívás. Tanulmányoznod kell, hogy a csapattársad mit csinál, hogyan csinálja a dolgokat, ugyanakkor fegyelmezettnek kell lenned és hinned kell magadban. Ezt kell tenni. Ja, és tövig kell taposni a gázpedált is!”

Bottas a jelek szerint egyelőre jól boldogul, a közvélemény szerint azonban túlságosan korai lenne arról beszélni, hogy már idén a bajnoki cím esélyesei közé lép elő. „A válaszom az, hogy természetesen igen!”- mondta Häkkinen a Bottas esetleges idei vb-esélyeit firtattuk. „Remek pilóta, kiváló képességekkel és nagyon jó csapatjátékos is. A Forma-1 egyik legjobb csapatánál versenyez, így nem látom okát annak, hogy miért ne lehetne esélye a világbajnoki cím megszerzésére.”

F1 Forma-1 Mika Häkkinen Valtteri Bottas Mercedes Spanyol Nagydíj
A 48 esztendős finn a francia menedzserrel, Didier Cotonnal együtt pallérozza honfitársát, aki soha nem felejti el megjegyezni, hogy mennyire fontos szerepet játszik a pályafutásában a nagy előd. Szocsiban aratott győzelme után például megjegyezte, hogy Häkkinen iránymutatásai alapján türelmesen várt a nagy lehetőségre: a tanács nagyon is megalapozott volt, ugyanis míg Bottasnak 81. próbálkozásra jött össze az első siker, addig Häkkinennek 96 futamot kellett lefutnia, míg először pezsgőzhetett a dobogó legfelső fokán.

„Sokszor beszélgetünk a háttérben és néha roppant nyilvánvaló dolgokat mondok neki, de fontos, hogy ezek a beszélgetések megtörténjenek ahhoz, hogy ne legyenek rövidzárlatok, hogy menjen a munka, amivel motiválod magad. Csodálatos azt látni, ahogyan használja a tehetségét és ahogyan sikerre váltja azt” – dicsérte a Mercedes versenyzőjét a legendás finn.