F1 Forma-1 Forma-1 kerékcsere Red Bull
Hegyre, halomra döntik a Forma-1-es istállók a kerékcsere-rekordokat az utóbbi években: a gyorsasági csatában idén elsősorban a Williams és a Mercedes vállalt oroszlánrészt, míg a Red Bullnál - noha ott is géppuskakezűek a szervizesek – egy demonstráció erejéig másra gondoltak.

 

Történetesen arra, hogy megmutatják: mennyi időt venne igénybe, ha a NASCAR-hoz és az IndyCarhoz hasonlóan nem három, hanem csak egy ember ténykedhetne egy-ez abroncsnál a kerékcserék során.

Az eredmény egyáltalán nem meglepő: mint a videóban látható stopperről leolvasható, az egyfős kerékcsere háromszor több időt vesz igénybe.


A leggyorsabb kerékcserét az idei évad eddigi részében a Williams produkálta, a különítmény Felipe Massa autóján, Bakuban 1,92 másodperc alatt hajtották végre a cserét. A krónikák ezt világcsúcs-beállításnak tartják, a Red Bull ugyanis a 2013-as austini futamon 1,923-as kerékcsere-időt mért Mark Webbernek – igaz, az a mérés a csapat saját GPS-rendszerén alapult.

A Williams egyébként dominál idén, már 13 futamon jegyezték a leggyorsabb kerékcserét, így az ominózus DHL-trófea biztosan hozzájuk kerül idén. Rajtuk kívül a Mercedes háromszor, a Red Bull pedig egyszer végzett élen a leggyorsabb kerékcsere-műveletek vonatkozásában.