F1 Forma-1 Ferrari Hungaroring Magyar Nagydíj Sebastian Vettel Mattia Binotto Kimi Räikkönen
Sokan irigyik a Forma-1-es istállók utazó háttérembereinek életét, mit sem sejtve arról, hogy az uniformisba bújtatott szakemberek élete egyáltalán nem csak „játék és mese”… Az olasz Rai tévétársaság a Magyar Nagydíj hétvégéjének péntekjén remek lehetőséget kapott a Ferraritól arra, hogy megmutassák: milyen a csapattagok élete a versenyhétvégék első edzésnapján.

 

Az olasz csatorna kamerája kora reggeltől késő estig végigkísérte a Scuderia munkatársait a versenyhétvége – mint fogalmaznak – leghosszabb napján. A Rai operatőre már a budapesti hotelnál csatlakozott a vörösökhöz, akik reggel 6 óra tájban indultak útnak a Hungaroring felé, amelynek paddockjába az érvényben lévő korlátozások alapján leghamarabb 7 órakor léphettek be.

Egy jóideje már trend, hogy a csapatok nem csak a versenyzők erőnlétére, kondíciójára figyelnek oda, hanem a csapattagokéra is, így a nap – akárcsak az alakulatok többsége számára - a maranellói csapat számára is félórás gimnasztikai tréninggel indult a garázs előtt. Ott, ahol 7:30-tól már a légkulcsok puffogtak: ekkor indult a kerékcsere-szimuláció, amelyet a versenyhétvégék minden egyes napján gyakorolnak – a szezon során a becslések szerint körülbelül 2000 ilyen gyakorlatot bonyolítanak le. Mint a videóból kiderül, ilyen Alessandro Martinez, az egyik motorokra szakosodott szerelő ül az autóban, aki mosolyogva erősíti meg: „Igen, több boxkiállásom van egy évben, mint Vettelnek és Räikkönennek összesen!”


Egy rövid kávészünet után elkezdődnek az első szabadedzés előkészületei, miközben a két pilóta a pályán száguld, hatalmas konténer fut be a paddockba, egyenesen a gyárból, új padlólemezzel, egyéb új aero elemekkel. A tréningek után a versenyzők interjúkra, mérnöki megbeszélésekre mennek, miközben a csapattagok a garázsok mélyén folytatják a munkát. Vettel például sötétedésig marad a pályán, mindenkitől elköszön, mielőtt távozik, a gárda azonban nem áll le: Maurizio Arrivabene személyes felügyelete alatt folytatják a munkát, amelyre – a szabályok szerint –éjfélig van lehetőségük. Addig még az FIA technikai ellenőrzésein is át kell vinniük a két SF70H-t. A műszak végén az utolsó tennivaló az, hogy vörös leplet borítanak az autókra, majd lezárják a garázst – mindezt 10 perccel éjfél előtt. Innentől rohanás van a paddock elektronikus kapujáig, ahol 23 óra 54 perc magasságában csekkolnak ki.

F1 Forma-1 Ferrari Hungaroring Magyar Nagydíj Sebastian Vettel Mattia Binotto Kimi Räikkönen
Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki megfelelően helyt tudjon állni például a Ferrarinál? „Szenvedély!” – mondta a technikai igazgató, Mattia Binotto. „A mi csapatunkat olyan emberek alkotják, akikben csodálatos szenvedély dolgozik. Jómagam mindig azt mondom, hogy azért élnek és dolgoznak a Ferrariban, mert a szívükben ott van az Ágaskodó Paripa!”

A jutalom a Hungaroringen nem is maradt el, hiszen Vettel és Räikkönen kettős győzelmet arattak, amivel a világbajnoki ponttáblázatot vezető német megerősítette pozícióját a bajnoki tabella élén.