F1 Forma-1 Paul Ricard Francia Nagydíj Romain Grosjean Jean Alesi
Egy ideje már tudjuk, hogy 2018-ban feltámad a Forma-1-es Francia Nagydíj a legendás Paul Ricard versenypályán, immáron pedig az is kiderült, hogy milyen nyomvonalat használ majd a királykategória mezőnye. Amire a legjobban vágytak a versenyzők, az nem teljesül, de többen állítják: így sem lesz oka senkinek a panaszra Le Castellet-ben.

 

2016 októberében az F+1 Blog exkluzív információként közölte, hogy többéves, kínkeserves egyeztetéssorozat után megszületett a döntés arról, hogy 2008 után jövőre újra lesz Francia Nagydíj a Forma-1-es menetrendben, mégpedig a Paul Ricard versenypályán. A viadalt legutóbb Magny Cours-ban rendezték, amely mellett komoly lobbitevékenység folyt, végül mégis a dél-franciaországi aszfaltcsíkra esett a választá, a döntésről pedig már tavaly decemberben megtették a hivatalos bejelentést.

F1 Forma-1 Paul Ricard Francia Nagydíj Romain Grosjean Jean Alesi
Szerdán újabb adalékkal szolgáltak a szervezők, akik nyilvánosságra hozták, hogy milyen nyomvonalon bonyolítják majd a futamot, amely a jövő évben június 21-24-én kerül lebonyolításra. Más helyszín esetében ez nem lenne kérdéses, ám az utóbbi években tesztpályaként használt Paul Ricardnak összesen 167 lehetséges konfigurációja létezik, a 826 méterestől az 5861 méteresig. A szerdai bejelentés szerint versenykör hossza 5,8 kilométeres lesz, kiderült ugyanakkor az is, hogy az utóbbi hónapok pletykáival ellentétben a híres-nevezetes Mistral egyenest mégsem nyersen kell majd teljesítenie a versenyzőknek. A szervezők ugyanis az egyenes közepére mégis beraknak egy sikánt, amely nélkül a csúcssebesség 350 kilométer/óra feletti is lehetett volna a Signes-kanyar előtt.

Sok rajongó vélhetően csalódottan konstatálja ezt, nem mindenki szomorú azonban: „Ez a pálya igazi mérce lesz a versenyzők számára, hiszen itt tényleg minden típusú kanyar megtalálható lesz. Meggyőződésem, hogy minden versenyző élvezni fogja a Paul Ricardot” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón az expilóta Jean Alesi.

F1 Forma-1 Paul Ricard Francia Nagydíj Romain Grosjean Jean Alesi
Jelen volt az eseményen a Haas versenyzője, Romain Grosjean is, akinek szintén elnyerte a tetszését a Francia Nagydíjra kidolgozott pályakonfiguráció. A francia pilóta egyébként nemrégiben az F+1 Blognak azt nyilatkozta: nagyon boldog, hogy 2018-ban végre hazai nagydíján is rajthoz állhat, ez ugyanis még nem adatott meg neki 2009 óta tartó Forma-1-es pályafutása során.

„Hogy mit jelent? Az egyik legnagyobb álmom megvalósulását! Mindig reménykedtem abban, hogy a hazám nagydíján is versenyezhetek egyszer, függetlenül attól, hogy a Paul Ricard vagy más pálya ad otthont a versenynek. Jövőre végre megtörténik, boldog vagyok, és nagyon várom, hogy elkezdődjön!” – mondta érdeklődésünkre a Haas menője.

A Paul Ricard pálya egyébként a múltban 14 alkalommal, legutóbb 1990-ben adott otthont Forma-1-es futamnak.