F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya Sergio Perez Nico Hülkenberg Brit Nagydíj
Hogyan irányítja, koordinálja Forma-1-es istállóját egy olyan üzletember, aki ellen elfogatóparancs van érvényben? Mondjuk úgy, hogy nagy-britanniai kastélyában felhúz egy komplett parancsnoki állást. Mint a Brit Nagydíj pénteki napján kiderült: a Force India vezére, az indiai hatóságok által hajkurászott Vijay Mallya egy ideje így csinálja…

 

Mallya és az indiai hatóságok puskaporos viszonya jól dokumentált: a sportőrült üzletemberen tetemes összeget próbálnak behajtani bebukott légitársaságának örökségeként, a pénzember pedig – ahogyan az ilyenkor lenni szokott – szeretne kibújni a teljes megkopasztás alól. Az ügy odáig fajult, hogy elfogatóparancs van érvényben ellene, éppen ezért jónéhány hónapja már csak egy dolgot tehet: meghúzza magát Nagy-Britanniában, viszont így idén még egyetlen Forma-1-es futamra sem jutott el.

„Fantasztikus érzés, hogy itt lehetek Silverstone-ban, ami a Force India számára különleges helyszín. Örülök, hogy ide személyesen is eljöhettem. Sajnos jelenleg nem utazhatok a különféle jogi ügyek miatt, így a többi versenyt virtuálisan tapasztalhattam meg a virtuális világnak köszönhetően” – mondta Mallya az FIA pénteki hivatalos sajtótájékoztatóján.
F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya Sergio Perez Nico Hülkenberg Brit Nagydíj
Az indiai milliárdos a Force India által tartott sajtóértekezleten részletesen is kifejtette, hogy mit ért virtuális világ alatt: „Egy kisebbfajta irányítóközpont van felállítva az otthonomban. Egy hatalmas kijelző, számítógépek és kommunikációs felszerelések. Bármikor tudok beszélni a csapat garázsával vagy a pitwallnál ülő személyzettel, az adatokat is folyamatosan látom” – fedte fel a kulisszatitkokat Mallya, aki saját bevallása szerint hozzá van szokva ahhoz, hogy távolról irányítja a dolgokat: „Függetlenül attól, hogy fizikálisan hol vagyok a világban, az nem befolyásolja a hozzájárulásomat. Az utóbbi harminc évben multinacionális cégcsoportokat vezettem és fizikálisan kivitelezhetetlen volt, hogy az üzleti érdekeltségeim minden területén mindig személyesen legyek jelen. Viszont így is tudtam irányítani és ez most is így van.”
F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya Sergio Perez Nico Hülkenberg Brit Nagydíj
Mivel nemcsak Mallya van szorult helyzetben, hanem a Force India másik tulajdonosa, Subrata Roy is, aki évek óta börtönben ül Indiában, az utóbbi hónapokban egyre többen jósolták azt, hogy a silverstone-i együttes az összeomlás szélére kerülhet. A gárdát 2007 óta működtető Mallya most újfent megerősítette, hogy továbbra is „szenvedéllyel”kívánja folytatni a Forma-1-es programot és komoly tervei vannak a közeljövőre: „Őszintén szólva a 2017-es szezont nagy lehetőségként értékeljük és máris nekikezdtünk a 2017-es autónk fejlesztésének. Továbbra is a Toyota szélcsatornáját használjuk és a csapat történetében először 60 százalékos modellt használhatunk” – mondta a szakember, aki megjelölte a célt az idei évre is: azt várja a hétvégi Brit Nagydíj előtt 59 egységgel az 5. helyen állomásozó együttesétől, hogy az évad végére megcsípik a 4. helyet, amelyet jelenleg a Williams birtokol 92 ponttal.

Mallya az FIA sajtótájékoztatóján váratlanul bejelentette, hogy már mindkét versenyzővel szerződést hosszabbítottak, így jövőre is együtt marad a Nico Hülkenberg, Sergio Perez páros, mert – mint fogalmazott – „Nicóval és Checóval is nagyon elégedettek vagyunk”. Kitért a szakvezető a Kimi Räikkönen szerződéshosszabbításával aktualitását veszítő Ferrari-Perez pletykára is, amely szerint annak volt betudható, hogy a pilóta menedzsere, Julian Jacobi igyekezett felsrófolni az utóbbi időszakban egyébként is kitűnően muzsikáló védence ázsióját. 
F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya Sergio Perez Nico Hülkenberg Brit Nagydíj
Nem tudni, hogy mi lesz a história utóélete, mindenesetre érdekes, hogy Mallya kijelentése ellenére Perez makacsul kitartott álláspontja mellett, amely szerint csak később dönt arról, hogy mihez kezd az idei szezon után. „Nem azt mondom, hogy amit Vijay mond, az nem igaz, ne értsenek félre. Csak azt mondom, hogy jómagam még nem döntöttem a jövőmről” – fogalmazott a mexikói, aki azzal érvelt, hogy a szezon jelenlegi időszaka túlságosan zsúfolt és nem akarja feleslegesen fecsérelni az energiáit.

Perez 39 ponttal a 8. helyen áll az egyéni tabellán, míg Hülkenberg 20 ponttal a 13. helyet mondhatja magáénak.