Egyre több forrás kezeli tényként, hogy Fernando Alonso az évad végén távozik a Ferraritól és a McLaren motorszállítójaként jövőre visszatérő Honda közbenjárására újra csatlakozik a brit csapat kötelékéhez. Ez a lépés kihathat Jenson Button sorsának alakulására is, a brit ráadásul Suzukában elismerte: kell lennie B-tervnek a tarsolyában.

„Az életben mindig vannak más lehetőségek!” Button így felelt a Forma-1 hivatalos honlapjának adott pénteki interjújában, amikor arról kérdezték, hogy vannak-e más lehetőségei a McLarenen kívül. A brit rövid válasza sokat mondó: nehéz elképzelni, hogy Alonso érkezése esetén maradhat a wokingi együttesnél, s míg az utóbbi hónapokban újra és újra azt hangsúlyozta, hogy nagy valószínűség szerint marad, mostani felelete elsősorban bizonytalanságról árulkodik.

Button Japánhoz, valamint a 2003 és 2008 közötti időszaknak köszönhetően a Hondához is ezer szállal kötődik, a brit aratta például a gyártó modernkori Forma-1-es történetének első győzelmét a 2006-os Magyar Nagydíjon. Sokan úgy vélik, hogy ez a kötelék eredményezhet 2015-ös kontraktust a 2009-es vb-elsőnek és maga az érintett is tett utalást arra, hogy szerepvállalása hasznos lehetne a McLaren-Honda szövetség számára.

„Nem csak nyelvi korlátok vannak Woking és Tochigi között, hanem kulturális különbségek is, amelyekhez jómagam hozzá vagyok szokva a karrierem legutóbbi tíz évének köszönhetően. A Hondával kapcsolatban igazán fantasztikus, hogy rendkívül szenvedélyes versenyzők, ez egyszerűen imádom bennük” – fogalmazott a 34 esztendős versenyző, akinek párja, a fehérnemű-modell Jessica Michibata japán származású és ennek okán is sok időt tölt a távol-keleti országban.

Mostanában számos pletyka látott napvilágot a Hondától várható jövő évi teljesítménnyel kapcsolatban. Vannak, akik szerint a gyártó hasznot húz abból, hogy csak az új hajtáslánc-szabály második idényében szállnak ringbe, mert így okulhatnak a riválisok által elkövetett hibákból, mások szerint viszont a projekt első évében nem lehet sokra számítani: egy olasz lap már azt is tudni vélte a napokban, hogy a Honda-erőforrás túlságosan falánk, a gyár pedig egyelőre nem boldogul a problémával és ez akár Alonsót is elriaszthatja.

Button nem bocsátkozott jóslatokba, annyit azonban megjegyzett, hogy az idén csak szenvedő McLaren sok hasznot húzhat az idei tapasztalatokból:: „Határozottan” – felelte a pilóta arra a kérdésre, hogy az idei, MP29 típusjelű versenygépet lehet-e kísérleti laboratóriumnak tekinteni. „Természetesen szeretnénk változást látni már idén is, jó eredményeket produkálni az utolsó öt futamon, de jobbára már a következő szezon áll a középpontban. Idén nem fogunk versenyt nyerni, míg jövőre már kínálkozhat lehetőség erre. Ilyenkor sok dolgot kipróbálsz és reménykedsz, hogy ezek révén fejlődik a 2015-ös autód is.”

A McLarenről egyébként olyan spekulációkat is hallani, hogy az idén mély vízbe dobott saját nevelésű újonchoz, Kevin Magnussenhez sem ragaszkodnak. Ha Buttonnak valóban távoznia kell Alonso érkezése miatt és a dánt sem tartják meg, paddock-források szerint két versenyző kandidálhat eséllyel a szabad pozícióra: Stoffel Vandoorne, a GP2-ben szereplő, a csapat által patronált belga tehetség, illetve Romain Grosjean, akinek kezd nagyon elege lenni a Lotus vakrepüléséből, ráadásul jó kapcsolatot ápol a McLaren versenyigazgatójával, Eric Boullier-vel, menedzsere pedig a nyári időszakban többször is megfordult a wokingi csapat környékén...