Különleges videóval kedveskedik a rajongóknak a Mercedes istálló: a csillagos különítmény olyan közel viszi az érdeklődőket a Forma-1-es futamok egyik legmisztikusabb részéhez, a kerékcseréhez, amelynél közelebb talán már nem is lehet…

Mióta 2010-re újfent betiltották a tankolást, a kerékcserék hatványozott jelentőséggel bírnak, így minden egyes alakulat nagy gondot fordít a műveletet lebonyolító stáb megfelelő tréningezésére. Tavaly a McLaren a Német Nagydíjon Jenson Button 2,31 másodperces kerékcseréjével történelmi rekordot állított fel, ami jól szemlélteti, hogy mennyire kiélezett a versengés a szervizcsapatok között.

Miután az utóbbi három évben csak küszködtek, a Michael Schumachert Lewis Hamiltonra cserélő Mercedesnél is igyekeznek minden területen – többek között a boxkiállások frontján is – erősíteni. A csillagosok egy kerékcsere-tréninget meg is örökítettek, s a felvételnek köszönhetően olyan közelről szemlélhetjük az összetett műveletet, mint még soha: a videó az összes létező szemszögből megmutatja, hogy mennyire brutálisan gyorsan és precízen kell dolgoznia azoknak a munkatársaknak, akik vasárnaponként az elitalakulatot alkotják.


szólj hozzá: F1-es kerékcsere Mercedes módra

Bár az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon Nico Rosberg kiesése és Hamilton 5. helyezése némiképp lehűtötte a jól sikerült záróteszt után felfokozott rajongói reményeket, az általános közvélekedés továbbra is az, hogy a Mercedesnek sikerült előrelépnie a tavalyi szezonhoz képest. Ross Brawn, az együttes szakvezetője abban reménykedik, hogy a hétvégi Maláj Nagydíjon már arról is tisztább képet kapunk, hogy mennyit fejlődött a csillagos gárda.

„Az évad első futamán láttunk néhány biztató jelet, az autónk jól teljesített és Melbourne változatos időjárási viszonyai között úgy tűnt, hogy mindenféle körülmények között versenyképes. Sajnos a versenyre nem sikerült megtalálni a megfelelő balanszt, így Lewis és Nico nem tudta kihasználni a rajtpozíciókban rejlő potenciált. Ezen a hétvégén máris itt a következő futam, Malajzia, ahol szeretnénk jól kihasználni a lehetőségeket” – fogalmazott a szakvezető.

Hamilton, a Mercedes új ékköve már az ausztráliai 5. helyezést is jobbnak titulálta az előzetesen vártnál, ugyanakkor biztos benne, hogy a malajziai hétvégén még erősebb eredményre pályázhat: „Egyértelmű, hogy megvannak a képességeink, de bizonyos dolgok nem jöttek össze az első hétvégén. Az abroncsokat immáron sokkal jobban értjük, sokat tanultunk és a következő futamon már biztosan sokkal jobbak leszünk” – fogalmazott a 2008-as évad világbajnoka.

Sokat vár 2013-ban a szervezeti egységét tekintve is jelentős változáson átesett Mercedestől a Forma-1 főmogulja, Bernie Ecclestone is. A brit üzletember méltatta a menedzsment két új ’erős emberét’, a sportigazgatói tisztséget Norbert Haug után megöröklő Toto Wolffot és az ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatót, Niki Laudát, egyúttal leszögezte: az eddigieknél lényegesen jobb eredményeket vár az együttestől.

„Biztos vagyok benne, hogy idén versenyképesek lesz. Rendkívüli módon meg lennék lepődve, ha nem nyernének versenyeket - a saját erejükből, nem pedig egyéb okok miatt!” – fogalmazott Ecclestone.