F1 Forma-1 Német Nagydíj Greg Baker Byron Young Hockenheim Renault
A vasárnapi Német Nagydíj után viharos gyorsasággal pakolt és távozott Hockenheimből a Forma-1, ami nem csoda: az utazó cirkusz fő- és mellékszereplői végre elvonulhattak a történelem leghosszabb idényének nyári szünetére. Az már biztos, hogy két régi harcos háttérember a pihenő után nem tér vissza a sportág vérkeringésébe.

 

Az egyik veszteség a Renault alakulatát éri, ahonnan a főszerelő, Greg Baker távozik, a brit 1982 óta tevékenykedett a szakmában, így személyében igazi motorsport-veterán búcsúzott el.  A szakember ezer szállal kötődött az enstone-i csapathoz, ahol kibírta a legviharosabb időszakokat is: miután szerelőként megfordult a DTM-ben és más túraautós szériákban, 1997 októberében érkezett a Forma-1-be, az Arrows munkatársaként. Onnan 2001 végén igazolt Enstone-ba, az akkor épp gyári Renault gárdához, amely mellett a legnehezebb időszakokban, például a Lotus-köntösben megélt tavalyi kínszenvedés idején is kitartott.

F1 Forma-1 Német Nagydíj Greg Baker Byron Young Hockenheim Renault
Baker sokáig első számú szerelőként dolgozott és egy darabig F1-es rekorder volt, nála hosszabb ideig, több mint egy évtizeden át senki nem tevékenykedett nyalókás emberként a boxkiállásoknál. Az utóbbi öt évet már magasabb rangban, főszerelőként töltötte – ebből a pozícióból vonult vissza. „Annyi biztos, hogy szenvedélyesen kell imádni a versenyzés világát” – mondta a stábjánál hírhedten nagy fegyelmet tartó Baker néhány éve egy interjúban, amikor arról kérdezték, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből jó szerelő váljon a Forma-1-ben. „Aki itt akar dolgozni az F1-ben, annak roppant motiváltnak kell lennie. Tudni kell gyorsan dolgozni, hihetetlen nyomás alatt, ugyanakkor precíz döntéseket kell hozni elképesztően rövid idő alatt, miközben az autón dolgozol.”

Tavaly Abu Dhabiban az F+1 Blog szemtanúja volt, hogyan búcsúztatják a Ferrarinál a távozó kollégákat, ám a Renault-nál jóval visszafogottabbak a munkatársak és Cleggy – így becézik a Renault-nál Bakert – megúszta egy pezsgőfürdővel.

A Forma-1-es sajtóterem is veszített egy jellegzetes figurát, mégpedig a Daily Mail című brit lapot közel három évtizeden át tudósító Byron Young személyében. A szigetországi újságírónak az volt a védjegye, hogy kíméletlenül ostorozott egyes német pilótákat, saját honfitársait pedig szerette felmagasztalni. Emlékezetes, hogy Young egy idig ki volt tiltva a Ferrari Forma-1-es sajtóeseményeiről, mivel rendszerint mindent megtett annak érdekében, hogy provokatív kérdésekkel kihozza a béketűrésből Michael Schumachert, és az utóbbi években pedig keményen „hajszolta” a Lewis Hamiltonnal vívó Nico Rosberget is.

„Soha ne mondd, hogy soha!” – fogalmazott a brit, aki a szombat esti, a Red Bullnál tartott búcsúbulija előtt körbejárt a sajtóteremben és mindenkitől, így a paddock maroknyi magyarjától is elköszönt. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az újságíró egy hatalmas tortát is kapott, nem mástól, mint magától Rosbergtől…