Míg Lewis Hamilton szárnyal, addig Nico Rosberg az idei szezonban messze alulmúlta az előzetes várakozásokat és az oroszországi betlivel végképp kifakultak a vb-esélyei. Noha a paddock-pusmorgások szerint a Mercedes-vezérkar egyes tagjai szívesen lecserélnék a németet a Toro Rosso csodaújoncára, Max Verstappenre, a nyilvánosság előtt Toto Wolff sportigazgató és Niki Lauda is kiállt a német mellett.

 

Rosberg műszaki problémák miatt vezető pozícióból esett ki Szocsiban, így négy futammal – és száz megszerezhető ponttal – az évad vége előtt a hátránya 73 egységnyire nőtt a harmadik vb-címére hajtó éllovas Hamiltonhoz képest. Immáron nem csak saját csapattársa, hanem a ferraris Sebastian Vettel is megelőzi németet, a maranellóiak négyszeres világbajnokának előnye vele szemben 7 pont, így immáron nemcsak a közvélemény és a Mercedes vezetése, hanem maga Rosberg is elfogadta, hogy fújhatja a bajnoki esélyeket.

Noha a Red Bull-csapatok felett a motormizéria okán gyülekező sötét fellegek apropóján Szocsiban a kotnyelesebb paddock-lakók arról kezdtek pusmogni, hogy a Mercedes-menedzsment tagjai bármikor szívesen lecserélnék Rosberget a Toro Rosso kötelékéből egy esetleges energiaitalos kivonulás esetén felszabaduló Max Verstappenre, a csillagos vezérek a nyilvánosság előtt újfent kiálltak versenyzőjük mellett. Toto Wolff, a márka sportigazgatója – aki tavaly kosarat adott a fiával házaló Jos Verstappennek és állítólag szívesen kiköszörülné a csorbát – azt hangsúlyozta: elég erősnek tartja Rosberget ahhoz, hogy talpra álljon az idei megpróbáltatások után.

„Minél többet gondolkodom rajta, annál inkább rájövök, hogy Nico mennyire erős volt Szocsiban” – mondta az osztrák szakember. „Remek hétvégéje volt, az élen haladt és egy filléres alkatrész meghibásodása miatt kiesett. Örülök, hogy Lewis nyert, ugyanakkor csalódott is vagyok amiatt, hogy Nico így járt. Úgy gondolom, hogy erős karakter, nagyszerű személyiség és képes lesz arra, hogy visszavágjon. Abban a pillanatban, amikor felismered, hogy elúsztak az esélyeid, azonnal a következő szezonra koncentrálsz és szerintem ezt teszi ő is.”

Lauda egy fokkal csípősebben fogalmazott, mivel egy újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy ha csak Rosberg lenne Hamilton ellenfele idén, „Lewis akár vissza is vonulhatna és hazamehetne”, akkor is biztosan megszerezné a harmadik vb-címét, ám a német pilóta Szocsiban nyújtott teljesítményéről elismerően szólt. „Bosszant, ami vele történt és szomorú vagyok miatta, mert az élen hajtott és megnyerhette volna a futamot. Amikor így veszítesz el egy versenyt, az szörnyű tud lenni. A gázpedállal volt gond, de rá kell jönnünk a pontos okra és meg kell találnunk a megoldást, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő” – fogalmazott az osztrákok legendája.

Abban Wolff és Lauda is egyetért, hogy Hamilton - aki már a következő futamon, Austinban eldöntheti az egyéni bajnokságot is - jelenleg meghatározó erő a Forma-1-ben, akin roppant nehéz fogást találni. „Egyszerűen tökéletes munkát végez, nem is nagyon tudok mást mondani róla” – vélekedett Lauda, míg Wolff hozzátette: „Hihetetlen, ahogyan dominál, lendületben van és megérdemli a harmadik vb-címet. Ezzel a megnyert bajnokságok tekintetében utoléri Nikit, ami jót tesz a csapaton belüli egyensúlynak is!”
 

"Segíteni Lewisnak? Nem gondolkodom ilyesmin!"
Rosberg nem akar a brit fegyverhordozója lenni


Szocsiban Sebastian Vettel lépett elő Hamilton elsőszámú üldözőjévé: a Ferrari versenyzőjének hátránya 66 egység, így a sansz a bajnoki címre – mint azt Maranellóban is jól tudják – halovány, ám kedvezőtlenebb esetben az éllovas britnek szüksége lehet Rosberg segítségére is. A német saját bevallása szerint nem hajlik ilyesmire: „A csapat már Szocsi után megkérdezte, hogy hajlandó vagyok-e segíteni Lewisnak abban az esetben, ha Sebastian esetleg még jobban felzárkózik rá, de őszintén szólva nem is gondolkodom ilyesmin. Nem hiszem, hogy szükség lesz erre. Abban reménykedem, hogy 2016-ban mi hárman nagy csatát vívunk majd a bajnoki címért” – fogalmazott az idén három futamot nyerő Mercedes-pilóta.