F1 Forma-1 Toro Rosso FIA STR10 Max Verstappen
Komoly elismerésben részesült a Toro Rosso: egy brit szaklap az aerodinamikai tekintetben a leginkább kimunkált versenyautónak választotta meg a faenzai Red Bull-juniorkülönítmény STR10 típusjelű konstrukcióját.

 

Tény, hogy az STR10-es sok kellemes pillanatot okozott idén, köszönhetően az energiaitalos vállalat csikópárosának, Max Verstappennek és Carlos Sainznak, akik szemtelenül fiatal újoncként vívtak látványos harcokat egymással és a riválisokkal egyaránt. A legifjabb versenyződuó 67 pontot zsákmányolt, amellyel a Toro Rosso a konstruktőri tabella 7. helyén zárta a szezont, a brit Race Tech Magazinnál viszont az STR10 lett a befutó.
F1 Forma-1 Toro Rosso FIA STR10 Max Verstappen
A csapat honlapján megjelent közlemény büszkén újságolja, hogy a különítmény aerodinamikai főnöke, Brendan Gilhome és helyettese, Ben Mallock a héten Nagy-Britanniában különdíjat vehetett át az említett laptól az idei versenygépért. Az alakulat aerodinamikai stábjának szánt elismerés hivatalosan Dino Toso nevét viseli: az olasz-holland szakember a Renault Forma-1-es csapatának aero-guruja volt 2003 és 2008 között, tevékeny szerepet vállalt Fernando Alonso 2005-ös és 2006-os világbajnoki címeiben, mindezt úgy, hogy 2004-től kezdve daganatos betegségben szenvedett. Toso a visszavonulása után két hónappal, 2008 augusztusában veszítette el a betegséggel vívott harcot.

„Ezt az elismerést nem kaphattuk volna meg a Red Bull elkötelezettsége nélkül és fontos az is, hogy a Toro Rosso többi munkatársa képes volt megbirkózni a legnehezebb aerodinamikai kihívásokkal. Köszönet illeti Franz Tost csapatfőnököt és James Key technikai igazgatót is, akik minden teljes mértékben támogattak bennünket” – mondta a díjátadó okán Brendan Gilhome.
F1 Forma-1 Toro Rosso FIA STR10 Max Verstappen
Tost csapatfőnök saját bevallása szerint nagyon büszke a Toro Rosso aerodinamikai részlegére, a díj elnyerését pedig megalapozottnak tartja annak fényében, hogy  - mint fogalmazott – „az autó fantasztikus teljesítményt nyújtott az egész szezonban, az STR10 biztosan az eddigi legjobb versenygépünk.”

A jövőre már Renault helyett az idei Ferrari-erőforrással próbálkozó Red Bull-juniorcsapat a díjak tekintetében egyébként is tarol az utóbbi napokban. A szaklaptól kapott elismerés mellett az FIA péntek esti, Párizsban tartott díjátadóján Verstappen is szüretelt: ahogyan arra az előrejelzések alapján számítani lehetett, a holland csodaújoncot az év személyiségének és az év újoncának is megválasztották, bezsebelte ugyanakkor az év legszebb előzési manőveréért járó trófeát is. 
F1 Forma-1 Toro Rosso FIA STR10 Max Verstappen
Az ominózus előzést Spában hajtotta végre, a Blanchimontban a sauberes Felipe Nasr ellen: egyetlen előzés sem szolgáltatott annyi beszédtémát idén, mint a holland suhancé, aki szimulátoron jóelőre begyakorolta azt.