Miközben a fél világ a Kínai Nagydíjjal és a Red Bull-belháborúval van elfoglalva, újabb fejlemények érkeztek Robert Kubicáról is. Az F1-ből egy ralibaleset miatt immáron harmadik éve hiányzó lengyel most először beszélt nyíltan arról, hogy a korábbi töretlen optimizmusa ellenére előfordulhat, hogy sohasem térhet vissza az autósport királykategóriájába.

Mint ismeretes, Kubica röviddel a 2011-es Forma-1-es évadnyitó előtt szenvedett súlyos balesetet egy olaszországi ralifutamon, amelyet épphogy túlélt. Az egyszeres nagydíj-győztes lengyel pilóta jobb karja és csuklója olyan mértékben sérült, hogy sokáig az is kérdéses volt: vezethet-e egyáltalán normál, utcai autót bármikor a jövőben.

Kubica nem csak felépült, hanem egy ideje már újra versenyez a rali világában: idén az Európa-bajnokság (ERC) küzdelemsorozatában vesz részt egy Citroen DS3 RRC-vel, s nemrég, az idei F1-es évadot megnyitó Ausztrál Nagydíj előtt arról beszélt, hogy bármit megadna, ha ismét a királykategória mezőnyében indulhatna. Ehhez képest a hétvégi Portugál-rali előtt már más hangnemet ütött meg, s első ízben tett utalást arra: talán örökre lemondhat a Forma-1-ről.

„Amikor kőkeményen dolgozol azért, hogy F1-es pilótává válj és be is kerülsz az F1-be, ahol sikerül megvetned a lábad, ahogyan nekem sikerült, majd hirtelen az életed egyik napról a másikra megváltozik, az nagyon nem könnyű. Természetesen szeretnék visszatérni oda, de tudom, hogy talán ez soha nem fog megtörténni. Vannak dolgok, amelyeket nem én irányítok és ez még inkább nehezíti a helyzetemet. A rali segít nekem visszatérni a sport világába és lehetővé teszi, hogy emelet fővel tekintsek előre” – idézte Kubicát a The Sun című brit bulvárlap.

Mint ismeretes, télen a lengyel versenyző tesztelt a Mercedes DTM csapatánál is, amit – bár a tréning köztudottan a pilótával szoros baráti viszonyban álló Toto Wolff sportigazgatónak volt köszönhető – sokan a pályaautós visszatérés első jeleként könyveltek el. Ebből végül nem lett semmi, a lengyel maradt a rali világában.

Bár az F+1 Blognak Kubica korábbi kezelőorvosa, Dr. Riccardo Ceccarelli már tavaly októberben, a DTM hockenheimi évadzáróján célzott rá, hogy amennyiben F1-re nem is, a pilóta karja ahhoz már elég jó állapotban lehet, hogy a németek kedvenc túraautós szériájában versenyezzen, nem titok, hogy Kubica a raliban is speciálisan számára készített autóval tud versengeni.

„Engedélyt kaptunk az FIA-tól, hogy beépítsünk egy támasztó párnácskát. Ez nagy segítség, mert így a jobb kezem állandóan a kormányon lehet és a kezem korlátai ellenére sokkal biztonságosabban tudok vezetni. Valójában egyébként nem is vezetés közben vagyok korlátozva bizonyos dolgokban, hanem akkor, amikor nem ülök az autóban” – fogalmazott a krakkói születésű versenyző.